Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

" Jeżeli chodzi ci o pompę CO to w ustawieniach ustawiasz na pracę cykliczną "

A Regulato wewnętrzny :?? Pokojowy ? wyłaczony ? .

Kurde niewiem juz sam jak ustawic ten piec .

Na wylaczonym regulatorze pokojowym i ciaglej pracy pompy przy 42 na piecu w domu za goraco i spalanie wegla okolo 35 kg na dobe .

Przy wlaczonym pokojowym regulatorze , jak dlugo nie grzeje to zimna woda wpada do pieca i sie dlugo buja i spalanie na podobnym poziomie.

Moze przy cyklicznej cos sie uda wymodzic .

Ja próbowałem cegieł i u mnie nie zdały egzaminu. Robiło mi spieki. A co do położenia cegły jeszcze na górze to bym się zastanowił. W naszych kotłach jest ujście spalin na dole. Jeżeli z palnika całe gorące powietrze odbije się od cegły to nie poleci do góry i nie będzie ogrzewało całej komory spalania tylko od razu poleci w kanał. Może podnieść temp. spalin a co za tym idzie ciepło idzie w komin.

Jeżeli jestem w błędzie to mnie nakierujcie.

Spieki mogą się robić, zależy od węgla i nadmuchu, ale chodzi nie o spieki ale o obniżenie temp. podajnika. Moim zdaniem trzeba zwiększyć kopczyk na palniku, aby obniżyć temp. podajnika. Jeżeli da się to zrobić bez cegieł to można spróbować poprzez korektę nadmuchu i czasu podawania,

Co do cegły na górze, to powinna ona pełnić rolę łącznika i nie powinna być ułożona na płasko na środku.

Zgadzam się jednak z kolegą "keteimj" , że jest to rozwiązanie prowizoryczne.

Panowie zauważcie jedno,że nigdy nie wyskoczy alarm zapłonu jeżeli praca pieca jest ciągła a to dla tego,że pracująca dmuchawa wychładza nam palnik.Gdy kocioł przejdzie w stan podtrzymania palnik zaczyna nagrzewać się poprzez promieniowanie z żaru wytworzonego przez spalanie.Czujnik zainstalowany jest po przeciwnej stronie dmuchawy na zaślepce z blachy , która póki dmuchawa pracuje jest schładzana a jak się zatrzyma ta zaślepka szybko się nagrzewa.Jeszcze gorzej wygląda to jak kotłownia ma duże zachwiania cyrkulacji powietrza.Przełóżcie czujnik pomiędzy dmuchawę a kosz zasypowy owińcie drutem lub opaska i będzie po sprawie.Tylko doradzam a co kto zrobi to jego sprawa.

A masz głowice termostatyczne? Bo moim zdaniem to najlepszy sposób regulacji temperatury w domu, jeśli masz to wyreguluj temperaturę głowicami i spróbuj wtedy dać pracę ciągłą tylko zostaw drabinki w łazience odkręcone na stałe żeby pomki nie męczyć. A jeśli nie masz głowic to warto myślę zainwestować dobre głowice np honywella dostaniesz w necie do 40 zł. Po prostu niektórych instalacji nie wysterujesz ecoalem a za to przy innych doskonale się ludziom z forum sprawdza.

Ale głowice to głowice każde pomieszczenie regulujesz oddziennie. Poza tym jak dasz głowice to raczej mało prawdopodobne, że będzie ze wzystkich grzejników na raz leciała zimna woda.

Nie zapomnijcie,że min temp kotła to 42deg,stosując zawór 4D jesteście w stanie zejść z temp wychodzącą na układ.

Moim zdaniem trzeba zwiększyć kopczyk na palniku, aby obniżyć temp. podajnika. Jeżeli da się to zrobić bez cegieł to można spróbować poprzez korektę nadmuchu i czasu podawania,

Moim zdaniem to bardzo błędne rozumowanie.

Jeśli będzie większy kopiec to będzie jeszcze więcej nagromadzonego żaru a co za tym idzie temp. na podajniku będzie większa tak jak tłumaczył to minertu.

Po zmniejszeniu nadmuchu jeszcze bardziej obniży się chłodzenie ale to jeszcze pikuś, palnik zacznie kopcić, nie dopalać paliwa, syfić się, szlakować.

Korekta czasu podawania również nic nie da bo sterownik dobiera ją sam na podstawie trendów zmian temp.

Rozwiązanie możecie nazywać prowizorycznym ale ja powiem że najbardziej skutecznym ( zmiana miejsca czujnika temp. podajnika ).

Można kombinować jeszcze inaczej ale tak najprościej.

Każdy może mieć swoje teorie i dzielić się swoimi spostrzeżeniami, nie twierdzę że jestem tu jakimś guru, też cały czas się uczę i głupi pewnie umrę hehe.

A ja myślę, może źle w koncu macie o wiele więcej wiedzy i doświadczenia, że przesuwanie czujnika to walka ze skutkiem a nie przyczyną, skoro wcześniej było ok to trzeba mu stworzyć takie warunki pracy jak miał wcześniej. Ale jak kolega da podgląd na kociołek to pewnie się trochę wyjaśni

Moim zdaniem to bardzo błędne rozumowanie.

Jeśli będzie większy kopiec to będzie jeszcze więcej nagromadzonego żaru a co za tym idzie temp. na podajniku będzie większa tak jak tłumaczył to minertu.

Po zmniejszeniu nadmuchu jeszcze bardziej obniży się chłodzenie ale to jeszcze pikuś, palnik zacznie kopcić, nie dopalać paliwa, syfić się, szlakować.

Korekta czasu podawania również nic nie da bo sterownik dobiera ją sam na podstawie trendów zmian temp.

Rozwiązanie możecie nazywać prowizorycznym ale ja powiem że najbardziej skutecznym ( zmiana miejsca czujnika temp. podajnika ).

Można kombinować jeszcze inaczej ale tak najprościej.

Każdy może mieć swoje teorie i dzielić się swoimi spostrzeżeniami, nie twierdzę że jestem tu jakimś guru, też cały czas się uczę i głupi pewnie umrę hehe.

Moim zdaniem, jeśli będzie większy kopiec to żar przesunie się trochę do góry i temp. podajnika będzie mniejsza. Natomiast przy zapadającym się kopczyku temperatura podajnika będzie rosła.

Uważam tak jak kolega keteimj, że trzeba walczyć z przyczyną, a nie skutkiem.

Pozdrawiam:bye:

Edytowane przez skap

skap, zapytaj zbigmaza co się u niego działo na początku przy kombinacjach. Takie temperatury waliły że się slimak blokował a silnik aż śmierdział bo nie mógł uciągnąć, kilka razy slimak wyciągał a był to jego pierwszy piec.

Teraz chłopisko pali jak stary diabeł w piekle :) i jak widać zadowolony.

Także kombinowanie nie zawsze popłaca.

skap, zapytaj zbigmaza co się u niego działo na początku przy kombinacjach. Takie temperatury waliły że się slimak blokował a silnik aż śmierdział bo nie mógł uciągnąć, kilka razy slimak wyciągał a był to jego pierwszy piec.

Teraz chłopisko pali jak stary diabeł w piekle :) i jak widać zadowolony.

Także kombinowanie nie zawsze popłaca.

Ja na początku palenia peletem też musiałem parę razy wyciągać ślimak, tylko chyba kazdy się zgodzi że przesunięcie czujnika nie obniży fizycznie temperatury ślimaka czy podajnika

Ok zastosowałem się do waszych zaleceń i obserwowałem co się zmieni uchylenie drzwiczek od wyczyszczki nic nie zmieniło, przełączenie pompki na wyższy bieg trochę obniżyło temp ale nie na tyl aby alarm sie nie włączał, korekta dmuchawy na -3 nie zauważyłem poprawy. Max temp podajnika usawiłem na max czyli 110 stopni jak do tej pory temp podajnika 2 razy przekroczyla ta granice co skutkowało oczywiscie wygasnieciem pieca. Chyba nie pozostaje mi nic innego jak przesunąć ten czujnik tak jak to opisał kolega Minertu. W nastepnym tygodni bede mial troche wiecej czasu to postaram sie podlaczyc sterownik do netu i udostepnic wam podglad moze razem cos uda sie zaradzic.

Też miałem problem z wysoką temperaturą podajnika.

Przez dwa dni dmuchało i musiało zapalić się w podajniku

Jak dmuchawa chodziła było ok jak stawała po paru godzinach alarm wysokiej temp. podajnika

Walczyłem chyba ze 2 tygodnie, a on co parę godzin wygaszał.

Kupiłem Regulator ciągu kominowego na Alledrogo u www_domer_pl (klapkę zamykającą)

Włączyłem podajnik na 20min wypchnełem węgiel przez podajnik, zamontowałem klapkę wyregulowałem i spokój

Też miałem problem z wysoką temperaturą podajnika.

Przez dwa dni dmuchało i musiało zapalić się w podajniku

Jak dmuchawa chodziła było ok jak stawała po paru godzinach alarm wysokiej temp. podajnika

Walczyłem chyba ze 2 tygodnie, a on co parę godzin wygaszał.

Kupiłem Regulator ciągu kominowego na Alledrogo u www_domer_pl (klapkę zamykającą)

Włączyłem podajnik na 20min wypchnełem węgiel przez podajnik, zamontowałem klapkę wyregulowałem i spokój

Tutaj w tym poście macie odpowiedź na stworzenie tych warunków.

Poza tym pierwsze brucery właśnie w tym miejscu jaki opisałem mają umieszczony czujnik temp podajnika i o ile pamiętam jeszcze mi taki alarm nigdy nie wyskoczył.Kombinujecie jak konie pod górke bo się słuchać nie chce.Nie musicie!!!

Tutaj w tym poście macie odpowiedź na stworzenie tych warunków.

Poza tym pierwsze brucery właśnie w tym miejscu jaki opisałem mają umieszczony czujnik temp podajnika i o ile pamiętam jeszcze mi taki alarm nigdy nie wyskoczył.Kombinujecie jak konie pod górke bo się słuchać nie chce.Nie musicie!!!

Nie wiem co tą odpowiedzią udowodniłeś może trochę jaśniej czyżbyś się niezgadzał się ze mną że przesunięcie czujnika fizycznie nie obniża temperatury podajnika, to co napisał chris potwierdza tylko że po odstawieniu pieca dalej ciągnęło mu przez dmuchawę i rozwiązał ten problem prawidłowo zresztą sam mam zainstalowane podobne ustroistwo made in Instalco którego teraz nie używam(klapka w górze za sprawą gumki recepturki) ale jak giwżdże jak w pewnym mieście na dworcu to czasami opuszczam również przy paleniu samym pelletem, to co było dobre dla chrisa niekoniecznie musi być dobre dla patyk05, gdzie ja to słyszałem?:lol: