Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rotametry (przepływomierze) masz na zasilaniu i dobrze , zaworki możesz mieć na powrocie i tych nie widać ...

zaworki mogą być przygotowane do montażu siłowników - gdyby Ci się zachciało regulować przepływ w pętli z pokoju ... siłowników montować nie musisz.

tu masz uzbrojony rozdzielacz w rotametry (u góry) i zaworki (na dole) -> http://pex.pl/p/39/408/rozdzielacz-mosiezny-premium-9-sekcji-capricorn-rozdzielacze-z-przeplywomierzami-rozdzielacze-c-o-.html

Niestety zaworków nie ma i na tym etapie nie będzie. Muszę je sobie dokupić sam i zamontować. Myślę, że z tym sobie poradzę. Na razie i tak budynek będzie grzała podłogówka dla ocieplania i suszenia więc nie ma potrzeby regulacji obwodów. Potem je założę. Może wiecie ile kosztuje jeden?

Na razie będziesz regulował tym co masz na górnej belce - powinno wystarczyć, a jak nie to wtedy dokupisz sobie zaworki na dolną belkę ...

Rotametrami wyregulujesz (powinieneś) przepływy w pętlach wg projektu, chyba że nie ma projektu grzejnika podłogowego to na oko ;)

Wklej zdjęcia z kotłowni ...jak przerobią

pooglądam sobie więcej kotłowni to się dobiję - wszyscy macie kafelki ? U mnie betony, kafelki tylko pod kotłem :cry::cry::cry:

Ja dopiero mam kafelki w połowie, tam gdzie montowano piec. Dalej na razie nie kładłem bo zrobiło się zimno. Teraz jak zagrzeję to dokończę. A kafelki to i tak byle jakie - tylko chciałbyś zobaczyć moją żonę jak wybierała kafle do kotłowni. 12 sklepów odwiedzonych po trzy razy i w końcu wybór. Aż się boję co będzie z łazienkami, salonem i kuchnią.

A co Ty adkwapniewski na Fm podrzucasz te brudne,śmierdzące,syfiaste,, brzydkie itd,,, węglowe kotłownie :)

Taa, "pompkom" dupy ściska hehe

oni cały czas próbują wszystkim wmawiać jaki to syf i brud a ci co palą węglem to zacofańcy, brudasy i śmierdziele.

Wyobraźnia płata im figle, widzą smarowoza co cały dzień napierdziela szuflą wungiel do pieca :)

Na razie będziesz regulował tym co masz na górnej belce - powinno wystarczyć, a jak nie to wtedy dokupisz sobie zaworki na dolną belkę ...

Rotametrami wyregulujesz (powinieneś) przepływy w pętlach wg projektu, chyba że nie ma projektu grzejnika podłogowego to na oko ;)

Wklej zdjęcia z kotłowni ...jak przerobią

pooglądam sobie więcej kotłowni to się dobiję - wszyscy macie kafelki ? U mnie betony, kafelki tylko pod kotłem :cry::cry::cry:

Byłem dzisiaj w dzień to zastałem ich w trakcie przeróbki. W rozmowie wyszło,że to niby developer kazał im tak montować ale nie wnikałem dalej. Dałem im wydrukowany z DTR-ki RBR-a schemat podłączenia który i tak mieli w książce dołączonej do pieca. Opisałem i powiedziałem o co mi chodzi na podstawie tego co dowiedziałem sie od Was. Kazałem zdjąć ten sterownik pompy ze skrzynki rozdzielacza podłogówki a pompę od podłogówki kazałem podłączyć pod sterownik pieca i ustawić na nim mieszającą jako podłogową. Później przywiozłem im 10 worków eko to jeszcze robili. Fotki zrobię jutro bo późno wróciłem z roboty i już nie chciało mi się tam jechać.

Nooo w mojej to tak by wyglądało więc nie wklejam zdjęć z kotłowni co by potem nie używali ich jako "modelowej węglowej" :D

Nic się nie martw byłbym jeszcze przed Tobą :)

Kotłownię mam zrobioną ze starego pomieszczenia gospodarskiego.

Do pieca jeszcze jakoś idzie dojść od przodu nie licząc dwóch butli z winuniem za dupą hehe

Mam pytanie czy czujnik podłogówki instaluje się za pompą podłogówki na rozdzielaczu czy też do sterowania powinno się użyć czujnika temperatury w pomieszczeniu gdzie działa podłogówka.

a ja nie wiem:) mnie nie interesuje temp podłogi a temp w pomieszczeniu :) czy ona ma 23 czy 28st srednio mnie to obchodzi:)

Witam:D mam 3 szybkie pytanka:

1. Na jakiej wysokości montować czujnik podłogówki, gdzieś wyczytałem, że 130 cm od podłogi?

2. Czy warto montować czujnik podłogówki w linii pionowej z czujnikiem wewnętrznym, czy lepiej żeby były w innych miejscach?

3. Jaka jest najlepsza temperatura do dogrzewania domu w pierwszym sezonie grzewczym, bo obecnie mam ok. 22 st. na pomieszczenia użytkowane (salon,sypialnia, kuchnia i łazienki) i 17 na nieużywane (2 pokoje).

Pozdrawiam:D

adn 1 tak 130-150cm od podłogi w przewiewnym miejscu z daleka od słońca,drzwi wejsciowych czy grzejników

adn2 a jak chcesz :) jak chcesz sterować temp wody w podłogówce to tak, a jak chcesz sterować temp czujnika temp wewnętrznej to bez sensu....

adn3 Taka jaka Tobie pasuje :) i jaka jest dla twojej rodziny najbardziej komfortowa:)