Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

adn 1 tak 130-150cm od podłogi w przewiewnym miejscu z daleka od słońca,drzwi wejsciowych czy grzejników

adn2 a jak chcesz :) jak chcesz sterować temp wody w podłogówce to tak, a jak chcesz sterować temp czujnika temp wewnętrznej to bez sensu....

adn3 Taka jaka Tobie pasuje :) i jaka jest dla twojej rodziny najbardziej komfortowa:)

Piotrek42 - podpowiedz proszę czy do podłączenia do ecoala trzeba poprowadzić dwa osobne czujniki tj. jeden mierzący temp. wewnętrzną a drugi mierzący temp. podłogówki czy w jakiś sposób można wykorzystać jeden czujnik do obu pomiarów ( nie wiem może mostkując go na płytce sterownika).?

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Piotrek42 - podpowiedz proszę czy do podłączenia do ecoala trzeba poprowadzić dwa osobne czujniki tj. jeden mierzący temp. wewnętrzną a drugi mierzący temp. podłogówki czy w jakiś sposób można wykorzystać jeden czujnik do obu pomiarów ( nie wiem może mostkując go na płytce sterownika).?
Napisz może wyraźnie co chcesz osiągnąć poprzez te czujniki. Każdy osobno podłączony może sterować osobną nitką ogrzewania. Jeden do jednej pompy zasilającej.

Co chcesz sterować?

Napisz może wyraźnie co chcesz osiągnąć poprzez te czujniki. Każdy osobno podłączony może sterować osobną nitką ogrzewania. Jeden do jednej pompy zasilającej.

Co chcesz sterować?

Na chwile obecną mam zamontowany jeden czujnik w salonie, który będzie grzany podłogówką. Podłączę go na płytce sterowni8ka pod czujnik podłogówki. Na płytce tej jest miejsce jeszcze między innymi na czujnik wewnętrzny. Pytam się czy muszę mieć poprowadzony osobny czujnik i podłączyć go pod gniazdo czujnik wew, czy też w jakiś inny sposób można wykorzystać ten jeden czujnik do pomiaru temp. podłogówki i temp. wew. bo ona będzie prawie jednakowa.

Edytowane przez STEFAN_BR

Na chwile obecną mam zamontowany jeden czujnik w salonie, który będzie grzany podłogówką. Podłączę go na płytce sterowni8ka pod czujnik podłogówki. Na płytce tej jest miejsce jeszcze między innymi na czujnik wewnętrzny. Pytam się czy muszę mieć poprowadzony osobny czujnik i podłączyć go pod gniazdo czujnik wew, czy też w jakiś inny sposób można wykorzystać ten jeden czujnik do pomiaru temp. podłogówki i temp. wew. bo ona bedzie prawie jednaskowa.
Nie czytałem twoich wcześniejszych postów za co przepraszam ale ile obiegów grzewczych i na ilu pompach masz w swojej instalacji?

Nie czytałem twoich wcześniejszych postów za co przepraszam ale ile obiegów grzewczych i na ilu pompach masz w swojej instalacji?

Nie masz czego żałować, że nie czytałeś w szczególności jak mi na początku instalację zmontowano do ecoala na jednej pompie.

Sprawa jest taka. Na parterze budynku mam podłogówkę i kaloryfery. Zasadniczo grzał będę podłogówką. Jest tam chyba sześć obiegów, wszystko na jednej pompie podłączonej obecnie pod ecoala. Chodzi mi teraz o to że chyba muszę podłączyć czujnik podłogówki aby wyłączał pompę jak osiągnie zadaną temperaturę. Chcę do tego wykorzystać czujnik temp. wew. Na płycie sterownika jest również miejsce do podłączenia czujnika temp wew i dlatego się pytam czy można wykorzystać ten jeden czujnik aby mierzyć te temperatury skoro będą prawie jednakowe.

czujnik podajnika.JPG

Jeżeli zmostkujesz to nie będzie działać. Podłącz pod inne zaciski czyli np. pod CO jeżeli takiej pompy nie masz (chociaż nie wiem na pewno)

Chyba nie będę mostkował tylko dam osobny czyjnik do mierzenia temperatury wewnętrznej a osobny do mierzenia temperatury podłogówki. Na obecnym etapie budowy mogę sobie pomontować jeszcze czujniki gdzie chcę. Pompy mam trzy. CO, CWU i podłogówka. Na razie czujniki podłączone CO, CWU, powrotu, wewnętrzny, zewnętrzny, podajnika, spalin.

Chyba nie będę mostkował tylko dam osobny czyjnik do mierzenia temperatury wewnętrznej a osobny do mierzenia temperatury podłogówki. Na obecnym etapie budowy mogę sobie pomontować jeszcze czujniki gdzie chcę. Pompy mam trzy. CO, CWU i podłogówka. Na razie czujniki podłączone CO, CWU, powrotu, wewnętrzny, zewnętrzny, podajnika, spalin.
Pompa podłogowa napędza podłogówkę, pompa CWU wodę do mycia a co napędza pompa "CO" ? Grzejniki?

Stefan słuchaj.

Masz obecnie w instalacji 3 pompy.

Jedna do CWU, sprawa prosta, podłączasz pod gniazdo pompa CWU, czujnik do bojlera i jazda.

Druga pompa CO zasilanie grzejników, podłączasz pod gniazdo pompa CO do tego podłączasz czujnik temp. wewnętrznej w miejsce na płycie glównej i czujnik w pomieszczeniu gdzie są grzejniki. Po osiągnięciu temp. w tym pomieszczeniu czujnik wyłączy pompkę CO.

Trzecia pompka to ta przy rozdzielaczu która będzie gonić wodę po podłodze. Wpinasz ją pod gniazdo pompy mieszającej, ustawiasz w parametrach sterownik mieszającą jako podłogowa. Podłączasz drugi czujnik wewnętrzny pod zaciski podłogowa na płycie sterownika a czujnik umieszczasz tam gdzie grzeje podłogówka.

Gdy temp. w pomieszczeniu gdzie grzeje podłoga zostanie osiągnięta to czujnik wyłączy pompkę od podłogi która jest przy rozdzielaczu.

Masz możliwość sterowania wszystkimi pompkami.

Jarzysz o co chodzi ?

Jak coś to dzwoń to dotłumaczę.

Pompa podłogowa napędza podłogówkę, pompa CWU wodę do mycia a co napędza pompa "CO" ? Grzejniki?

Tak, grzejniki. Na piętrze podłogówkę mam tylko w łazience i nad garażem, pozostałość grzejniki. Na dole też mam awaryjnie zamontowane grzejniki gdyby podłogówka padła ale jak bedę grzał podłogówka to je sobie zakręcę na głowicach.

Tak, grzejniki. Na piętrze podłogówkę mam tylko w łazience i nad garażem, pozostałość grzejniki. Na dole też mam awaryjnie zamontowane grzejniki gdyby podłogówka padła ale jak bedę grzał podłogówka to je sobie zakręcę na głowicach.

No t wyciągaj czujnik na górę tam gdzie masz grzejniki i tam będziesz miał oddzielne sterowanie grzejnikami. Podłączasz czujnik pod gniazdo od CO i sprawa załatwiona.

Stefan słuchaj.

Masz obecnie w instalacji 3 pompy.

Jedna do CWU, sprawa prosta, podłączasz pod gniazdo pompa CWU, czujnik do bojlera i jazda.

Druga pompa CO zasilanie grzejników, podłączasz pod gniazdo pompa CO do tego podłączasz czujnik temp. wewnętrznej w miejsce na płycie glównej i czujnik w pomieszczeniu gdzie są grzejniki. Po osiągnięciu temp. w tym pomieszczeniu czujnik wyłączy pompkę CO.

Trzecia pompka to ta przy rozdzielaczu która będzie gonić wodę po podłodze. Wpinasz ją pod gniazdo pompy mieszającej, ustawiasz w parametrach sterownik mieszającą jako podłogowa. Podłączasz drugi czujnik wewnętrzny pod zaciski podłogowa na płycie sterownika a czujnik umieszczasz tam gdzie grzeje podłogówka.

Gdy temp. w pomieszczeniu gdzie grzeje podłoga zostanie osiągnięta to czujnik wyłączy pompkę od podłogi która jest przy rozdzielaczu.

Masz możliwość sterowania wszystkimi pompkami.

Jarzysz o co chodzi ?

Jak coś to dzwoń to dotłumaczę.

Wszystko rozumiem. Tak myślałem zrobić chciałem tylko się zapytać czy można wykorzystać mostkować czujnik ale jak tak sobie posiedziałem i pomyślałem to sam doszedłem, że nie. Z tym już mam wszystko jasne. Zaraz jadę na budowę zobaczyć ich poprawki. Zrobię fotki i się zobaczy czy wszystko poprawili. Jak u nich byłem dałem im Twój telefon gdyby mieli problemy ale chyba nikt nie dzwonił ?

Jedno co mnie zastanawia to że o ile tak na szybko popatrzyłem na zdjęcia to masz dwie pompy na jednej rurze wychodzącej z kotła. Jedna będzie zawsze osłabiona czyli będzie zabierała wodę tej drugiej. Jeżeli kocioł ma tyle niezależnych wyjść można zrobić podłączenia osobno do CO i do podłogi lub jedno wyjście z kotła grubszą rurą (np.28 ) a dopiero od niej odnogi. U ciebie jest wyjście z kotła pompa co a dopiero potem odejście na podłogę z osobną pompą. Podłoga sobie a radę a co będzie z CO?

PS

Tak samo z CWU. pompa jest za pompą CO? Wszystko zdublowane przez pompę CO?

Edytowane przez zbigmaz01