Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Skoro tak mówisz to muszę to przemyśleć (dotyczy z skąd kasa):)

eeee oszczędziłes kase na kotle :)) ja osobiscie na twoje metry (300m2+cwu) też kupiłbym kocioł 20-25kw,ale jak to mowią....to co pasuje kol zbigmaz01 niekoniecznie musi pasować Piotrkowi42.... ale patrzeć z drugiej strony..masz racje, w tych temp kocioł chodzi optymalnie problemem może być -20st i może się okazac że grzejąc tyle m2 po prostu stopisz palnik...chyba że dogrzejesz kominkiem :) jak to koledzy od pc, gazu czy prądu nieraz pisza (kominek rekraacyjny rozpalany nie wtedy co się chce -tylko kiedy w domu zimno ;) )

eeee oszczędziłes kase na kotle :)) ja osobiscie na twoje metry (300m2+cwu) też kupiłbym kocioł 20-25kw,ale jak to mowią....to co pasuje kol zbigmaz01 niekoniecznie musi pasować Piotrkowi42.... ale patrzeć z drugiej strony..masz racje, w tych temp kocioł chodzi optymalnie problemem może być -20st i może się okazac że grzejąc tyle m2 po prostu stopisz palnik...chyba że dogrzejesz kominkiem :) jak to koledzy od pc, gazu czy prądu nieraz pisza (kominek rekraacyjny rozpalany nie wtedy co się chce -tylko kiedy w domu zimno ;) )
Może i masz rację:wiggle: ale kominek też mam ale nie u siebie tylko u córki, czyli druga połowa domu. Palnik moim zdaniem nie powinien się stopić bo steruje nim sterownik a z tego co już widzę to on jest zabezpieczony różnymi alarmami. Zresztą czas pokaże. Pozostaje jeszcze mój poprzedni kociołek który nie zmienił swojego miejsca i nadal jest sprawny.

Jak przestaje wiać to jest całkiem całkiem.:wiggle:

Zresztą co mi tam.

Podepnij pompę z podłogówki w miejsce mieszającej a ją zamień na cyrkulację i ustaw aby chodziła non stop.

Tej podłogi nie wygrzejesz jak będzie wyłączał sterownik pompę CO gdy na kotle temp spadnie poniżej 40deg.Tak jest zabezpieczony sterownik,jezeli tak sie dzieje to musisz ja podłączyć tak aby stale pracowała.Na kotle ustaw 50deg ale nie puszczaj wszystkiego na podłogę.Pompa CWU + mieszająca ustaw a zawór mieszający otwieraj stopniowo aby nie spadała za szybko temp na kotle.

Nie ma to jak wsparcie online 24h/dobę.

Nie dostaniemy tego w żadnym sklepie :)

Dzięki za porady, pędzę zmienić ustawienia. Dam znać o efektach.

szkoda wstawiać fotek, palenie do niczego, chyba za szybko puściłem wode w podłogi albo nie wiem już co.

piec w środku okopcony i pokryty grubą warstwą sadzy, w popielniku 1/2 to eko, jeden worek przeżuciło w 4 godziny, ;(

jutro wyczyszczę co się da i cały dzień w kotłowni na budowie, powoli rozpalać będę...

z chęcią wysłucham wszelkich rad :evil:

szkoda wstawiać fotek, palenie do niczego, chyba za szybko puściłem wode w podłogi albo nie wiem już co.

piec w środku okopcony i pokryty grubą warstwą sadzy, w popielniku 1/2 to eko, jeden worek przeżuciło w 4 godziny, ;(

jutro wyczyszczę co się da i cały dzień w kotłowni na budowie, powoli rozpalać będę...

z chęcią wysłucham wszelkich rad :evil:

Nie wiem, czy mi wypada, czy się p.Daniel z Instalco nie zdenerwuje.

Napisz na priva swojego maila, wyślę Ci wskazówki co sprawdzić w palniku, aby sytuację poprawić.

Tymczasem, jeżeli nie masz nowego softu, to spróbuj go zaaplikować:

Link do aktualizacji: http://ecoal.pl/download/NightlyBuilds/eCoalUpdater_0.2.9.10.exe

Link do softu na PC: http://ecoal.pl/download/NightlyBuilds/Software_eCoal.pl_2.0.0.11.exe

W tym sofcie masz możliwość kombinacji z wyjściowym czasem podawania oraz opcję korekcji nadmuchu w dół oraz górę.

Można zatem trochę powalczyć.

Tak jak wspomniałem dziś powoli rozpalam, kociołek doszedł do temp 50 deg bez problemu i nie ma symptomów tragedii w palenisku, wszystko wskazuje że to ta podłogówka tak wychładzała kocioł przy powrocie (tak jak sugerował Minertu). Będę powolutku odkręcać mieszacz. Jeśli się nie uda to aktualziacja softu i net na budowę.

Jeszcze tak jak wspomniał :

....

co sprawdzić w palniku, aby sytuację poprawić.

Tymczasem, jeżeli nie masz nowego softu, to spróbuj go zaaplikować:

......

Może trzeba sprawdzić czy jest dobrze uszczelniony na silikonie :confused:

Ja swojego uszczelniałem bo aby piec wciągnąć do piwnicy to musiałem odpiąć podajnik. Palnik uszczelniałem o oprócz tego połączenie podajnika z piecem.

Tak jak wspomniałem dziś powoli rozpalam, kociołek doszedł do temp 50 deg bez problemu i nie ma symptomów tragedii w palenisku, wszystko wskazuje że to ta podłogówka tak wychładzała kocioł przy powrocie (tak jak sugerował Minertu). Będę powolutku odkręcać mieszacz. Jeśli się nie uda to aktualziacja softu i net na budowę.

Witam!

Sugeruję żeby najpierw zacząć jednak od ponownego uszczelnienia korony palnika . Wychłodzenie powrotu nie ma tu raczej nic do rzeczy . przy tej ilości wyrzucanego węgla na 99% są problemy z przepływem powietrza w strefę spalania. Do kotła 17 kw trzeba koniecznie ustawić sterownik na 15 kw . program ep 16 kw jest wyłącznie do palnika burner-s. Dodatkowo w ustawieniach zaawansowanych proszę ustawić

czas pracy podajnika w podtrzymaniu na 4 sek . przesypywanie węgla może występować w podtrzymaniu a potem palnik w pracy już nie daje rady tego przerobić.

Pozdrawiam

Daniel B.

Zmiana czasu podawania nic nie zmieni.

Jeżeli z podłogi wraca duża ilość zimnej wody kocioł aby dogonić temp CO wchodzi na wyższe obroty i częstsze podawanie.Gdy dojdzie do sytuacji,że nie mamy wzrostu temp CO wentyl idzie na 100% zwiększana jest tylko częstotliwość podawania w skutek czego dochodzi do przewęglania aż do momentu wystąpienia alarmu.

Zrób test,odetnij podłogę i puść same grzejniki.

Ps. Firma E-S już wie o tym problemie,będą poczynione zmiany.

..............

..............

U mnie jest podobnie, gdy włączy się pompa od podłogówki i zaczyna spływać chłodna woda do bufora to potem piec próbuje to nadrabiać. Ponad 80mkw podłogówki i dwa obiegi grzejników daje dość duże spadki na buforze ale i tak jest lepiej jak myślałem.

Dlatego na samym początku szukałem gdzie mogę troszkę zmniejszyć podawanie. Zanim bufor się nagrzeje to mija sporo czasu grzania i dlatego moje wykresy są jakie są. :)

Przy sterowaniu czasem podajnika, podobne jak wentylatora, dałyby szansę na mniejsze kłopoty z dobraniem parametrów przy różnych wartościach spiekania węgla. Trochę korekta wentylatora, trochę czasu podawania i jest dobrze. Jakieś ułamki czasu, rzędu 2-3% Nie wiem czy dobrze myślę, w dobrym kierunku, jak źle to proszę mnie poprawić. Myślę że wtedy można by dobrać odpowiednie warunki spalania. Ja mam jeszcze problem z kominem, bo za mocno ciągnie ale z tym już powoli sobie radzę. W sumie jak na pierwszy mój piec na węgiel to sterownik mnie zaskakuje, bo dużo za mnie robi:)

Myślałem że będą kłopoty z paleniem a tu :):):)

Jeżeli to nie tajemnica to na czym te zmiany (chociaż w zarysie) mają polegać?:confused::confused::confused:

....

Zrób test,odetnij podłogę i puść same grzejniki.

Na razie jedynym grzejnikiem jest u mnie kociołek, poza tym tylko podłogi, 7 obiegów, ok 70m2.

Jak grzałem sam kocioł i cwu, a na podłogi leciało minimum to praca była ok.

Poranny raport:

- dzis rano na podlogach 35 deg

- temp co 48

- temp powrotu 38

- spaliny 120

- na palniku troche spieku

- w popielniku prawie polowa szuflady, tylko trochę czarnego niespalonego popiołu

- podkręciłem temp w gore

- jeśli wieczorem będzie źle to doszczelniam palnik

kaczmimo szczelność palnika to podstawa. Czasami ktoś coś zapomni, naruszy się w transporcie, montażu itp.

Do Zbyszka zaraz dzwoniłem jak dostał kocioł żeby przed montażem sprawdził posadowienie korony i w razie potrzeby porządnie ją wkleił.

Jak powietrze zamiast w palnik ucieka na zewnątrz to normalne że będzie go za mało tak gdzie powinno być i węgiel po prostu nie będzie się dopalał, dodatkowo niepotrzebne wychładzanie komory spalania.

Jednym słowem kicha.

Na razie jedynym grzejnikiem jest u mnie kociołek, poza tym tylko podłogi, 7 obiegów, ok 70m2.

Jak grzałem sam kocioł i cwu, a na podłogi leciało minimum to praca była ok.

Poranny raport:

- dzis rano na podlogach 35 deg

- temp co 48

- temp powrotu 38

- spaliny 120

- na palniku troche spieku

- w popielniku prawie polowa szuflady, tylko trochę czarnego niespalonego popiołu

- podkręciłem temp w gore

- jeśli wieczorem będzie źle to doszczelniam palnik

Ja bym tak zostawił i nie ruszał niech się ustabilizuje.

Ty masz ok 70m2 i 7 obiegów a ja ponad 80m2 i Zdjęcie0181.jpg do tego jeszcze dwa obiegi grzejników:rolleyes:

Widać z tego co podajesz w temp. jest dobrze, tylko jeszcze poczekaj niech wszystko dojdzie do siebie. Ja na początku też byłem niecierpliwy.

karoka65 pozdrawiam i czekam :)

Cierpliwość to najważniejsze :). Ja mam 180m2 podłogówki i 11 grzejników :) i na początku zanim cała podłogówka się nagrzała to piecyk tez połykał trochę groszku i też byłem niecierpliwy cały czas kreciłem zaworami itp ale w kocu dałem dwa tygodnie spokoju kociołkowi i wszystko się ustabilizowało.

Sorki,pytanko mam.(jestem tu nowy i mam zamiar w tym roku kupić 17 z Instalko

i w końcu grzać na budowie bo się przeprowadzam)Czy wasze kociołki mają palniki

Ekoenergii??Czy brucer.Bo nie wiem czy jest sens dopłacać do burner-s.

Pozdrawiam...bynio2.::rolleyes:

W standardzie jest ekoenergia,za dopłatą burner-s.Spalanie i jego jakość taka sama.