Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Jedno co mnie zastanawia to że o ile tak na szybko popatrzyłem na zdjęcia to masz dwie pompy na jednej rurze wychodzącej z kotła. Jedna będzie zawsze osłabiona czyli będzie zabierała wodę tej drugiej. Jeżeli kocioł ma tyle niezależnych wyjść można zrobić podłączenia osobno do CO i do podłogi lub jedno wyjście z kotła grubszą rurą (np.28 ) a dopiero od niej odnogi. U ciebie jest wyjście z kotła pompa co a dopiero potem odejście na podłogę z osobną pompą. Podłoga sobie a radę a co będzie z CO?

PS

Tak samo z CWU. pompa jest za pompą CO? Wszystko zdublowane przez pompę CO?

Te fotki to są jeszcze przed przeróbkami. Zrobiłem te fotki poprosiłem kolegów z Forum i podpowiedzieli jak to ma być zrobione. Obecnie CO i CWU bedzie wychodziło z kotła osobnymi wyjściami. Zaraz jadę to zobaczyć.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Te fotki to są jeszcze przed przeróbkami. Zrobiłem te fotki poprosiłem kolegów z Forum i podpowiedzieli jak to ma być zrobione. Obecnie CO i CWU bedzie wychodziło z kotła osobnymi wyjściami. Zaraz jadę to zobaczyć.
A podłogowa? Jak będzie zrobione odejście na podłogową? Za pompą od CO?

A podłogowa? Jak będzie zrobione odejście na podłogową? Za pompą od CO?

PS

Każde odejście powinno być przed jakimikolwiek pompami bezpośrednio z kotła. Wtedy to będzie miało sens.

To znaczy że jest już lepiej czy dopiero ma być lepiej? Bo to co na zdjęciach to jest dla mnie nie do przyjęcia, chyba że gdzieś na szybko źle patrzyłem :(

Nie te zdjęcia są stare. Było to tak, że na początku wszystko zrobili na jednej pompie. Jak powiedziałem im, że wszystko ma byc sterowane osobnymi pompami to faktycznie dołożyli pompe na CWU ale tak jak widzisz na foto na jednej nitce z CO. Kazałem to zmienić i podłączyć CWU osobno do pieca, zdjąc ten sterownik od podłogówki co zamontowali przy rozdzielaczu, podłączyć ja pod sterownik pieca i właśnie zaraz pojadę zobaczyć co zrobili.

Nie te zdjęcia są stare. Było to tak, że na początku wszystko zrobili na jednej pompie. Jak powiedziałem im, że wszystko ma byc sterowane osobnymi pompami to faktycznie dołożyli pompe na CWU ale tak jak widzisz na foto na jednej nitce z CO. Kazałem to zmienić i podłączyć CWU osobno do pieca, zdjąc ten sterownik od podłogówki co zamontowali przy rozdzielaczu, podłączyć ja pod sterownik pieca i właśnie zaraz pojadę zobaczyć co zrobili.

Zwróć uwagę na nitkę zasilającą podłogówkę, gdzie ona ma swój początek. Jak za pompą od CO to do przeróbki.

PS

Bo pompa podłogowa myślę że zostaje przy rozdzielaczu.

Mój nieskończony schemat instalacji może ci pomoże zrozumieć o co chodzi

[ATTACH=CONFIG]161738[/ATTACH]

Rozumiem o co Ci chodzi. Z tego co widziałem i z tego co zresztą widać na zdjęciach to chyba gorąca woda do zaworu mieszającego na rozdzielaczu idzie z CO - nie wiem skąd ale chyba za pompą bo przed pompą nie widzę żadnego podłączenia. Nie wiem jak to jest podłączone, nie mam w tej chwili się kogo zapytać może jutro.

Rozumiem o co Ci chodzi. Z tego co widziałem i z tego co zresztą widać na zdjęciach to chyba gorąca woda do zaworu mieszającego na rozdzielaczu idzie z CO - nie wiem skąd ale chyba za pompą bo przed pompą nie widzę żadnego podłączenia. Nie wiem jak to jest podłączone, nie mam w tej chwili się kogo zapytać może jutro.
Właśnie o to i chodzi. Pompa podłogowa dostanie dopalacz turbo jak się załączy pompa od CO a jak się wyłączy to dostanie dodatkowe obciążenie bo przez nią musi przeciągnąć to co potrzebuje. A może wtedy pójdzie poprzez zawór różnicowy? (o ile tam jeszcze jest :) )

Po kolei sterownik ecoal/bruli jest ograniczony, Proponuję Ci kolego wyprowadzić kabel na górę i jeden do salonu i tu dasz czujnik temp i tam dasz czujnik temp, ale jeden czujnik bedzie sterował bezposrednio z pieca a drugi na niezaleznym sterowniu niezależnym od pieca (auron digitime-moze być wifi) jest to najwygodniejsze sterowanie ustawiasz żadane temperatury i w spada ci temp w salonie ( tam masz czujnik z kotła) i kocioł załancza pompkę spada ci temp na górze termostat załancza pomkę- spada temp wody w kotle i kocioł zaczyna pracować :)

Po kolei sterownik ecoal/bruli jest ograniczony, Proponuję Ci kolego wyprowadzić kabel na górę i jeden do salonu i tu dasz czujnik temp i tam dasz czujnik temp, ale jeden czujnik bedzie sterował bezposrednio z pieca a drugi na niezaleznym sterowniu niezależnym od pieca (auron digitime-moze być wifi) jest to najwygodniejsze sterowanie ustawiasz żadane temperatury i w spada ci temp w salonie ( tam masz czujnik z kotła) i kocioł załancza pompkę spada ci temp na górze termostat załancza pomkę- spada temp wody w kotle i kocioł zaczyna pracować :)

Chodzi Ci o CO czy podłogówkę ?

Zbyszek ale to jest ciężkie w komforcie użytkowania, masz non stop albo przegrzewasz chate albo nie dogrzewasz...nie jestem za sterowniem temp w domu w trybie cyklicznym lub temp wody... spada w domu temp np z zadanej 22 na 21,9 załancza sie podłogówka, osiąga 22,1 podłogówka się wyłancza