Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Jeśli chodzi o pompy to, jeśli zdjęcia są aktualne te nad piecem to pompy są tam połączone szeregowo czyli źle, pompa od cwu powinna być w tej sytuacji wpięta w pierwszy trojak nad kotłem, czyli zamiast trojaka może tam być czwórnik i od niego na boki obie pompy.

Na zdjęciu jest co prawda dodatkowo zawór 4dr, ale tu chodzi o połączenie równoległe pomp.

IMG547.jpg

Edytowane przez 0degree
dodanie fotki

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Możliwe że się mylimy co do tego połączenia pętli w łazience na górze i ona będzie wpięta w rozdzielacz na dole w tym z zaworem termostatycznym bo na zdjęciu jest miejsce na siódmy obwód, a w tej skrzynce na górze ma być tylko odpowietrznik. I to by było najlepsze rozwiązanie. Trzeba więcej zdjęć.

Nie nie będzie wpięta do rozdzielacza. Na górze są trzy obwody tj.1. łazienka 2. nad garażem 3. nad garażem i wszystkie podłączone od CO tak ja na foto.

Jeśli chodzi o pompy to, jeśli zdjęcia są aktualne te nad piecem to pompy są tam połączone szeregowo czyli źle, pompa od cwu powinna być w tej sytuacji wpięta w pierwszy trojak nad kotłem, czyli zamiast trojaka może tam być czwórnik i od niego na boki obie pompy.

Na zdjęciu jest co prawda dodatkowo zawór 4dr, ale tu chodzi o połączenie równoległe pomp.

Pompa CWU powinna już w tej chwili być podłączona osobno od pieca. Z drugiego wyjścia CO tylko chyba jest problem bo za pompa CO jest rozgałęzienie do zaworu mieszającego i pompy podłogówki a jak pisał zbigmaz01 powinny iść równolegle od pieca.

...

Ważne że już łapiesz jak to ma wyglądać i działać.

Pamiętaj że raz zrobione ma służyć naście lub dziesiąt lat a nie rok czy dwa. Ty za to płacisz i to ma działać tak aby potem nie było płaczu czy większych kosztów.

Rób dużo zdjęć wszystkiego co ci montują, każdej instalacji od elektryki po kanalizę potem będziesz wiedział co gdzie szukać i gdzie można gwoździa wbić.

Pompa CWU powinna już w tej chwili być podłączona osobno od pieca. Z drugiego wyjścia CO tylko chyba jest problem bo za pompa CO jest rozgałęzienie do zaworu mieszającego i pompy podłogówki a jak pisał zbigmaz01 powinny iść równolegle od pieca.

Stefan wymienić należy ten trójnik zaraz nad piecem- śrubunkiem i zastąpić go czwórnikiem, i z tego czwórnika zrobić dodatkowe wyjście poprzez zawór/filtr/pompa/zawór zwrotny i do bojlera. Reszte zostawić tak jak jest.

Ważne że już łapiesz jak to ma wyglądać i działać.

Pamiętaj że raz zrobione ma służyć naście lub dziesiąt lat a nie rok czy dwa. Ty za to płacisz i to ma działać tak aby potem nie było płaczu czy większych kosztów.

Rób dużo zdjęć wszystkiego co ci montują, każdej instalacji od elektryki po kanalizę potem będziesz wiedział co gdzie szukać i gdzie można gwoździa wbić.

Tak właśnie robię. Pomimo późnej pory pojadę zrobić fotki bo już nie mogę wytrzymać.

Stefan wymienić należy ten trójnik zaraz nad piecem- śrubunkiem i zastąpić go czwórnikiem, i z tego czwórnika zrobić dodatkowe wyjście poprzez zawór/filtr/pompa/zawór zwrotny i do bojlera. Reszte zostawić tak jak jest.

Nie patrz na te fotki bo są już nie aktualne tam jest już podłączone osobno CWU na osobnym podłączu bezpośrednio z pieca. Jadę zrobić fotki,

i można cwu na osobnych rurkach?? można.. tak jak mowiłem to jest jakis zawór do ustawiania temperatury wody na podłogówkę do łazienki, Zbyszek a co chcesz przerabiac w podłogówce??

Czyli CWU przerobiona a zostaje jeszcze podłogowa do przeróbki. Tego zaworu nie znam to się nie wypowiem.

Ten zawór to na górze ale tak jak mówiłeś do przeróbki jest podłączenie podłogówki na dole. Przyglądałem się i z całą pewnością podłączona jest gdzieś odnogą za pompą CO - czyli źle. Nie widać tego musi być gdzieś w posadzce.

Już wróciłem, przerobili zaraz wrzucę fotki. Zrobiłem też fotkę tego zaworu od podłogówki w łazience u góry.

W łazience masz kasetowy ogranicznik temperatury http://www.schlosser.com.pl/kaseta_rtl.html w opisie można wpiąć do instalacji o parametrach 70/55, ale powinna być zabezpieczona do 50 st. :/

Z pompami już git, tylko teraz nie bardzo widze sens montażu tego zaworu różnicowego, no ale za to będzie poważnie wyglądał ;)

No i się niedopatrzyłem zaworu zwrotnego za pompą c.o

Edytowane przez 0degree

i można cwu na osobnych rurkach?? można.. tak jak mowiłem to jest jakis zawór do ustawiania temperatury wody na podłogówkę do łazienki, Zbyszek a co chcesz przerabiac w podłogówce??

Chodzi mu o podłączenie równoległe od pieca pompy CO i podłogówki a nei tak jak jest teraz szeregowo czyli podłogowa za CO