Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jszbp dostał już namiar na kolegę Vasko. Rzadko teraz zagląda na forum ale jak po rozmowie wynikało bardzo zadowolony ze swojego wyboru.

Trochę roboty mu narobiłem przy sobocie ale z tej rozmowy też coś wyniósł.

Przy okazji dziękuję swoim klientom za to że zawsze jak zadzwonię i zapytam czy mogę kogoś podesłać na oględziny czy chociaż o rozmowę jeszcze nikt mi nie odmówił.

Jeśli byłbym przyszłym kupującym, rozsądnie myśląc to dla mnie zawsze będzie miała największą wartość rozmowa z użytkownikiem danego wyrobu niż opinie sprzedawcy czy producenta.

Dziękuję chłopaki.

jszbp i jak rozmawiałeś z Vasko ?

Zabrakło czasu dzisiaj na fotki ale może uda ci się obejrzeć kociołek na żywo.

Byłem dzisiaj na osłuchaniu kociołka mojego klienta w pobliżu który po przeczytaniu kilku wpisów na forum zadzwonił z pytaniem czy mógłbym w wolnej chwili podjechać i osłuchać kociołek. Domek grzeją trochę ale jeszcze pusty.

Zabrałem przezornie cały motoreduktor ale wszystko było jak trzeba.

Mają coś chyba około 220m do grzania i palili chyba raptem trochę ponad tydzień.

Sam teraz twierdzi że ciężko było mu przetrawić że 17kW to i tak rozpusta w rym domu bo instalator więcej proponował.

Mówi że teraz chyba bym go na 11kW namówił nawet :)

Tak to wygląda w praktyce panowie.

Kurde jak mi się ta moja stopka podoba hehe.

Edytowane przez karoka65

Może ktoś mnie poratować, bo nie daje sobie rady ze spiekami żużlowymi, które wyglądają tak: http://imageshack.us/a/img23/5903/p1050064a.jpg. Musze je codziennie usuwać z palnika i już mam tego dość. Mam RBR 17kW ogrzewający dom 170m2, 60m2 podłogówki i 8 kaloryferów (bez termostatów).

Na początku próbowałem z ustawieniami eCoala: zmniejszać nadmuch dla automatu, zmieniać czy podawania, czasy pompy cyklicznej. Efekt jaki udało mi się uzyskać to przyzwoicie wyglądające wykresy - bez gwałtownych zmian, ale spieki były duże. Jak ustawiałem za mały nadmuch to spieków nie było, ale do było bardzo dużo niedopałów.

Potem przestawiłem na spalanie grupowe. Poprawa była zauważalna, bo spieki się zmniejszyły, ale do ideału jeszcze daleko. Tak wyglądam mój popielnik:

http://imageshack.us/a/img94/3585/p1050060a.jpg

http://imageshack.us/a/img854/453/p1050058a.jpg

Trzykrotnie uszczelniałem koronę i nie pomogło. Za pierwszym razem było gorzej, bo za słabo docisnąłem, ale w dwóch kolejnych podejściach nic się nie zmieniło. Za drugim razem już na pewno było dobrze oszadzona (było widać po jej zerwaniu).

Myślałem też że mam problem z za dużym ciągiem kominowym, więc próbowałem uchylania drzwiczek wyczystki. Jak otwierałem za szeroko to osadzała się sadza, jak mniej to nie było wielkiej różnicy w spiekach. Rozważam kupno takiego regulatora [http://www.domer.pl/regulator-ciagu-przepustnica-70x45x70-tr-6a.html]

Podejrzewałem też swój ekogorszek - podobno 27MJ z polskiej kopalni (ale nie wiem z której). Na próbę kupiłem więc trochę groszku z marketu - 24MJ i spiekalności max RI=4. Spieki były tylko nieco mniejsze niż na moim groszku, więc to że mam fatalny groszek chyba odpada.

Ostatnio zauwazyłem, że sporo użytkowników ma w koronie otwory. Ja mam tylko pionowe nacięcia. Co niektórzy mają pozaklejane nacięcia i zastąpione otworami. Czy taki tuning palnikca coś zmieni? http://img692.imageshack.us/img692/2814/palnik1.jpg

Mój sterownik [https://esterownik.pl/remote/1617]. Szczególnie w weekendy palę w kominku, więc wtedy wykresy mogą nie być reprezentatywne.

karlos po pierwszej fotce twierdzę że to wina korony, wina po stronie paliwa w następnych również nie wykluczona, to że kupiłeś węgiel w markecie to nic nie znaczy bynajmniej że jest lepszy bo tańszy a wręcz odwrotnie niestety.

Proponuję ci żeby jak zrobi się cieplej trochę i mróz popuści i będziesz mógł ze 3 czy 4 dni oblecieć na kominku to zerwij jeszcze raz koronkę i wyślij do p. Daniela.

Po tuningu będzie dużo lepiej.

Możesz dać namiar nawet do mnie na priva to załatwię sprawę choć nie jesteś moim klientem.

jszbp dostał już namiar na kolegę Vasko. Rzadko teraz zagląda na forum ale jak po rozmowie wynikało bardzo zadowolony ze swojego wyboru.

Trochę roboty mu narobiłem przy sobocie ale z tej rozmowy też coś wyniósł.

Przy okazji dziękuję swoim klientom za to że zawsze jak zadzwonię i zapytam czy mogę kogoś podesłać na oględziny czy chociaż o rozmowę jeszcze nikt mi nie odmówił.

Jeśli byłbym przyszłym kupującym, rozsądnie myśląc to dla mnie zawsze będzie miała największą wartość rozmowa z użytkownikiem danego wyrobu niż opinie sprzedawcy czy producenta.

Dziękuję chłopaki.

jakby było trzeba w przyszłości można liczyć na ogledziny u mnie :)

karlos3 masz chyba dobrze ocieplony dom ,albo bardzo dobrze a kocioł widać za duży... dużo za duży, dlaczego nie przedziesz w tryb ecoal?? z dmuchawą +2:+3?? i czasami podawania 3-4s?? te górki to na bank wina opału, kup sobie 100kg eko w brico czy casto ale porządnego tak 26-28 Mj i zobaczysz.

karlos po pierwszej fotce twierdzę że to wina korony, wina po stronie paliwa w następnych również nie wykluczona, to że kupiłeś węgiel w markecie to nic nie znaczy bynajmniej że jest lepszy bo tańszy a wręcz odwrotnie niestety.

Proponuję ci żeby jak zrobi się cieplej trochę i mróz popuści i będziesz mógł ze 3 czy 4 dni oblecieć na kominku to zerwij jeszcze raz koronkę i wyślij do p. Daniela.

Po tuningu będzie dużo lepiej.

Możesz dać namiar nawet do mnie na priva to załatwię sprawę choć nie jesteś moim klientem.

Witam!Możesz napisać na czym tuning polega?Nie jeden użytkownik może sam zrobi,po co zaraz truć głowę p.Danielowi.

Pozdrawiam.Trochę więcej na priva

karlos3 masz chyba dobrze ocieplony dom ,albo bardzo dobrze a kocioł widać za duży... dużo za duży, dlaczego nie przedziesz w tryb ecoal?? z dmuchawą +2:+3?? i czasami podawania 3-4s?? te górki to na bank wina opału, kup sobie 100kg eko w brico czy casto ale porządnego tak 26-28 Mj i zobaczysz.

Dom jest dobrze ocieplony: 15cm styropianu i do 50cm wełny na poddaszu. Teraz wiem, że wystarczyłby mi piec 11kW, a hydraulicy radzili mi nawet 25kW ech...

W trybie ecoal miałem większe spieki niż w grupowym

Przy kupowaniu opału na próbę kierowałem się spiekalnoscią podaną na opakowaniu. Nic mniejszego niż RI=4 nie znalazłem.

karoka65 Jako klient minertu zgłosze się do niego w sprawie korony.

Edytowane przez karlos3

Dom jest dobrze ocieplony: 15cm styropianu i do 50cm wełny na poddaszu. Teraz wiem, że wystarczyłby mi piec 11kW, a hydraulicy radzili mi nawet 25kW ech...

W trybie ecoal miałem większe spieki niż w grupowym

Przy kupowaniu opału na próbę kierowałem się spiekalnoscią podaną na opakowaniu. Nic mniejszego niż RI=4 nie znalazłem.

karoka65 Jako klient minertu zgłosze się do niego w sprawie korony.

karlos3 jakoś z nicka cię nie kojarzę a patrząc na ilość postów to klientem moim z forum nie jesteś.

Zdjęcie z nawierconą koroną to pierwsza dysza tak wykonana prze zemnie u mojego klienta z Rybnika.Jak dotąd ma się dobrze i nie ma problemów , przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo.Jak jesteś z moich okolic to załatwimy to w jeden dzień.

Trzeba było od razu do grześka pisać, on wie co trzeba zrobić :)
Wie bo sam to wymyślił :) i przetestował.Do dziś na brucerze z mniejszą dyszą śmiga aż miło.

Pamiętajcie jednak,że sama dysza nie jest problemem spieków i niedopałów !!! Zastanówcie się na czym opiera się proces spalania i jakie macie warunki cyrkulacji powietrza w kotłowni a dojdziecie do tego co trzeba zrobić.

To tak w skrócie przy porannej kawie :)

Panowie to nie wina kotła a ustawień... popatrzecie jak duże róznice w trybach są poooustawiane rzędu 18-30 st!!! przy takich ustawieniach nie ma leszcza że będą spieki !! piec jak ma wejsć na wyższa temp pracuje praktycznie z całą swoja mocą !! duzo niepotrzebnych ruchów.. zamiast 1 parametr i kilka h przerwy...

karlos3 jakoś z nicka cię nie kojarzę a patrząc na ilość postów to klientem moim z forum nie jesteś.

Zdjęcie z nawierconą koroną to pierwsza dysza tak wykonana prze zemnie u mojego klienta z Rybnika.Jak dotąd ma się dobrze i nie ma problemów , przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo.Jak jesteś z moich okolic to załatwimy to w jeden dzień.

Na forum może nie jestem zbyt aktywny ;) , ale sporo czytam. Do Ciebie mam daleko (centralna Polska) i nie za bardzo mogę sobie pozwolić na wygaszenia kotła na kilka dni. Jeśli nie będzie innych opcji poczekam z tym do wiosny, chyba że da się to jakoś wymienić.

Popatrz sobie na tym forum tylko trochę się cofnij. Ja czytałem całe od początku i jest sporo fotek szczególnie przy postach jak ktoś się radzi odnośnie spalania, spieków, dziwnych nalotów czyszczenia itp.

Na stronie 7 masz np fotki sipus31 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181350-Rbr-Ekouniwersal/page7

Witam Wszystkich!

Po dluzszej przerwie wyjasnila sie sprawa glosnej pracy podajnika. W czwartek byl serwis z ekoenergi(ten serwis byl slowny i nie moge zlego slowa o nim powiedziec). Gdy serwisanci weszli do kotlowni i uslyszeli podajnik powiedzieli "ale cicho pracuje" w domu tez powiedzeli ze to normalna praca cicha praca. Przywiezli pare roznych zestawow

przekladnia z silnikiem. Po zdemontowaniu mojego zestawu i podlaczeniu na sucho wraz z innymi to moj pracowal najciszej... Pierwsze zostal zamontowany zestaw przekladnia norda i silnik besela. W domu zauwazalna roznica dla domownikow, serwisanci mowili ze i tak bylo wczesniej cicho. Ale dla mnie i reszty rodziny byla zauwazalna roznica.

Teraz w mojej sypialni praktycznie slychac jedynie chrupanie wegla i to zadko. Na dole czyli na tym samym poziomie co kotlownia (bo nie mam piwnicy) i cos slychac ale trzeba sie naprawde wsluchac. W kotlowni tez jest roznica. Serwis nie uznal tego za usterke gdyz to normalna praca... Za wymianie przekladni musialem zaplacic badz zostac przy starym zestawie(o kosztach nie bede pisal) Po zamontowaniu nastepnych zestawow czyli przekladnia transtech(nie wiem czy dobrze napisalem) i silnika besela bylo tak samo jak na moim pierwotnym zestawie. Pozniej byla przekladnia taka jak mam teraz i silnik norda i taki sam efekt. Wedlug mnie i testow w siedzibie ekoenergi przekladnia norda i silnik besela to najcichszy zestaw. Mialem tez w rekach stary silnik besela(caly niebieski) i tez tak samo drga. Myslalem ze silnik norda bede cichszy a wcale ciszej nie pracuje i tez tak samo drzy.Nord w swojej przekladni ma na laczeniu przekladni z silnikiem jakies sprzegielko. Silnik teraz jest zamontowany wzdluznie ze slimakiem. Szkoda ze firma Instalco nie daje informacji i tym ze mozna sobie wybrac czy chce sie miec cicho pracujaca przekladnie a taka ktorej prawie wogole nie slychac. Dostalem tez informacje ze mozna troszeczke

zmniejszyc glosna prace poprzez delikatne popuszczenie 4 srub M5 ktore lacza silnik z przekladnia ale nie odrecenie ich tylko o deliktanie popuszenie np. 1/4 obrotu u mnie efekt minimalnie zauwazalny ale w kotlowni. Ja nie kombinowalem z uszczelkami, silikonami, sprzeglami itp. ale wedlug mnie drgania przenosi silnik. Moze by wystarczyla jakas uszczelka na laczeniu silnika z przekladnia.Problem u mnie rozwiazany ale niestety musialem zaplacic. Podobno u mnie podajnik pracowal wczesniej bardzo cicho.

Prace przekladni byly sprawdzane z decybelomierzem w domu tez ale decybelomierz nie byl az tak dokladny aby wskazac w domu roznice w pracach roznych zestawow. Po tylu bojach dochodze do wniosku ze chcac miec super cisze to chyba trzeba zamontowac silnik trojfazowy i wtedy drgania znikna. Szkoda ze ta sprawa tak dlugo sie ciagnela ale wreszcie koniec.

Pozdrawiam wszystkich.

Edytowane przez arur

jedni czekają na komunikat innym robią sprzedawcy we własnym interesie i chwała im za to a do innych przejeżdża ekoenergia i kasuje za usługę. Możesz zdradzić ile za to zapłaciłeś?

No to może powiedz jaki ja mam w tym interes ?

Chyba to że spalę paliwo w swoim samochodzie i spieprzę sobie kilka godzin swojego wolnego czasu.

Kup sobie kociołek z sklepie, markecie czy hurtowni zobaczymy czy sprzedawca do ciebie przyjedzie.

Pojechałem w sobotę bo poczuwałem się do tego żeby sprawdzić a miałem nie daleko.

Nie wziąłem od klienta nawet za paliwo, nie wystawiłem p. Danielowi ani Ekoenergii faktury za tą wycieczkę.

Faktycznie interes życia.