Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie atakujesz naszego produktu bo nim nie jest.

Wybraliśmy go do oferty z polecenia bo jest naprawdę dobry.Jak do tej pory ma b.dobre opinie.

To on ogrzewa Wasze domki (już nie długo i mój w ramach oceny). Podajnik podaje tylko opał.

Układ podający jest własnością EKOENERGII i to oni odpowiadają za niego.Serwisowo i gwarancyjnie.

Nikogo tutaj nie bronię.

Witam Wszystkich!

Po dluzszej przerwie wyjasnila sie sprawa glosnej pracy podajnika. W czwartek byl serwis z ekoenergi(ten serwis byl slowny i nie moge zlego slowa o nim powiedziec). Gdy serwisanci weszli do kotlowni i uslyszeli podajnik powiedzieli "ale cicho pracuje" w domu tez powiedzeli ze to normalna praca cicha praca. Przywiezli pare roznych zestawow

przekladnia z silnikiem. Po zdemontowaniu mojego zestawu i podlaczeniu na sucho wraz z innymi to moj pracowal najciszej... Pierwsze zostal zamontowany zestaw przekladnia norda i silnik besela. W domu zauwazalna roznica dla domownikow, serwisanci mowili ze i tak bylo wczesniej cicho. Ale dla mnie i reszty rodziny byla zauwazalna roznica.

Teraz w mojej sypialni praktycznie slychac jedynie chrupanie wegla i to zadko. Na dole czyli na tym samym poziomie co kotlownia (bo nie mam piwnicy) i cos slychac ale trzeba sie naprawde wsluchac. W kotlowni tez jest roznica. Serwis nie uznal tego za usterke gdyz to normalna praca... Za wymianie przekladni musialem zaplacic badz zostac przy starym zestawie(o kosztach nie bede pisal) Po zamontowaniu nastepnych zestawow czyli przekladnia transtech(nie wiem czy dobrze napisalem) i silnika besela bylo tak samo jak na moim pierwotnym zestawie. Pozniej byla przekladnia taka jak mam teraz i silnik norda i taki sam efekt. Wedlug mnie i testow w siedzibie ekoenergi przekladnia norda i silnik besela to najcichszy zestaw. Mialem tez w rekach stary silnik besela(caly niebieski) i tez tak samo drga. Myslalem ze silnik norda bede cichszy a wcale ciszej nie pracuje i tez tak samo drzy.Nord w swojej przekladni ma na laczeniu przekladni z silnikiem jakies sprzegielko. Silnik teraz jest zamontowany wzdluznie ze slimakiem. Szkoda ze firma Instalco nie daje informacji i tym ze mozna sobie wybrac czy chce sie miec cicho pracujaca przekladnie a taka ktorej prawie wogole nie slychac. Dostalem tez informacje ze mozna troszeczke

zmniejszyc glosna prace poprzez delikatne popuszczenie 4 srub M5 ktore lacza silnik z przekladnia ale nie odrecenie ich tylko o deliktanie popuszenie np. 1/4 obrotu u mnie efekt minimalnie zauwazalny ale w kotlowni. Ja nie kombinowalem z uszczelkami, silikonami, sprzeglami itp. ale wedlug mnie drgania przenosi silnik. Moze by wystarczyla jakas uszczelka na laczeniu silnika z przekladnia.Problem u mnie rozwiazany ale niestety musialem zaplacic. Podobno u mnie podajnik pracowal wczesniej bardzo cicho.

Prace przekladni byly sprawdzane z decybelomierzem w domu tez ale decybelomierz nie byl az tak dokladny aby wskazac w domu roznice w pracach roznych zestawow. Po tylu bojach dochodze do wniosku ze chcac miec super cisze to chyba trzeba zamontowac silnik trojfazowy i wtedy drgania znikna. Szkoda ze ta sprawa tak dlugo sie ciagnela ale wreszcie koniec.

Pozdrawiam wszystkich.

Czyli można powiedzieć że Ekoenergia Nas olała....Cała nadzieja w Firmie Instalco...

Wiem ile to kosztowało a ile powinno kosztować.

Nie twierdzę że niema u ciebie takiego problemu bo zdarza się to nawet w najlepszej rodzinie.

Wydaje mi się jednak że niektórzy po prostu nie byli świadomi do końca co do tego jak pracuje taki kocioł.

Ludzie są różni, jednemu przeszkadza jak komar leci za uchem i nie dla nich taki kocioł a drugiemu młot pneumatyczny wali za oknem cały dzień i tego nie słyszy.

No przykład może trochę za bardzo dosadny.

Jeszcze ktoś pomyśli że to takie odgłosy dochodzą z kotłowni :)

Co do narzekania od klientów na kocioł to też masz rację, jeszcze nie słyszałem a czasem dzwonią tu i tam żeby dopytać czy kocioł odpalony, jak pracuje, czy jest pan zadowolony ?

Częściej to ja dzwonię niż ktoś do mnie i zawsze to samo słyszę, pełne zadowolenie, panie kolega był, brat był, znajomy był itp. itd. i to samo jaki fajny i zgrabny kocioł , czy taki malutki daje radę, ci co mają sterowniki dwustanowe jajo niosą na miejscu :) a po prezentacji na ekranie monitora to patrzą z niedowierzaniem czy sobie jaj z nich nie robią.

Mam klienta spod Wrocławia. wtopił masę pieniędzy w pompę ciepła i teraz przed zimą zdecydował się już dłużej nie marznąć.

Wybrał również RBRa, jest szefem jakiejś grupy informatyków ( nie pamiętam jak to ładnie nazwał ) mówi że takich ludzi ciężko jest czym zadziwić bo to ich chleb powszedni ale byli pewni uznania dla tego co prezentuje nawet sam sterownik, nie są co prawda w tym temacie ale nie wiedzieli że coś takiego jest stosowane w kotłach węglowych.

Dzięki, ale to są zdjęcia 17kW a mi zależy na 11kW - chyba się te kotły różnią wymiarami - czy nie..?

Jedenastka jest trochę mniejsza, ma zaledwie 100cm wysokości, zasobnik jest troche wyższy bo to ten sam co przy 17kW żeby można było trochę zasypać i żeby wystarczyło na dłużej, szerokość całkowita 108cm. Wszystko znajdziesz w DTR, jest do ściągnięcia pod opisem kotła na mojej stronie czy u Grześka (minertu).

Jeżeli zostaniemy zmuszeni do zapłacenia za wymianę na cichy motoreduktor to nie pozostaje nam nic innego jak robic ANTY reklamę w internecie ....wywalając 8 tysi za zestaw chyba mamy prawo mieć wieksze wymagani niż kupując taki za 5 tysiecy... Dla mnie opłata za wymianę na towar wolny od wad jest niedopuszczalna praktyką i mówię temu stanowcze NIE!!!

Jeżeli zostaniemy zmuszeni do zapłacenia za wymianę na cichy motoreduktor to nie pozostaje nam nic innego jak robic ANTY reklamę w internecie ....wywalając 8 tysi za zestaw chyba mamy prawo mieć wieksze wymagani niż kupując taki za 5 tysiecy... Dla mnie opłata za wymianę na towar wolny od wad jest niedopuszczalna praktyką i mówię temu stanowcze NIE!!!

Mi się również BARDZO NIE PODOBA taka forma reklamacji!!! pamietam była (w zeszłym roku) podobna sprawa z firma co prawda od kotła na pelet i szczytem bezszczelności tej firmy była 3 -krotna zmiana DTR Tego samego kotła podczas gdy nic w nim nie zmieniano...byle tylko nie płacic klientówi (bo zrobić nie umieli...)

Mi się również BARDZO NIE PODOBA taka forma reklamacji!!! pamietam była (w zeszłym roku) podobna sprawa z firma co prawda od kotła na pelet i szczytem bezszczelności tej firmy była 3 -krotna zmiana DTR Tego samego kotła podczas gdy nic w nim nie zmieniano...byle tylko nie płacic klientówi (bo zrobić nie umieli...)
Tyle,że DTR ma klient w ręce wraz z kotłem.

Tam też w karcie gwarancyjnej pisze o dopuszczalnych db .

Czyli jeżeli Instalco nic nie zrobi w sprawie głośności kupując nowego RBR jesteśmy teraz skazani na głośną jego pieca. Widać że ci co już kupili zostali zmuszeni to tego że jak chcą mieć piec bez wad muszą dodatkowo za niego zapłacić. Jak zaczął się problem z głośną pracą RBR to ja na priva dostałem kilka propozycji od konkurencji na zakup ich dużo cichszego a może i lepszego pieca, także konkurencja nie śpi. Na miejscu tych co kupili piec w nowej serii - czyli BUCZĄCY RBR jak firma instalco się na nich wypnie twierdząc że przekładnie produkuje inny producent lub jest wszystko OK można doradzić aby przynajmniej raz w tygodniu o tym napisali na którymkolwiek forum budowlanym/grzewczym i każdy potencjalny nowy klient najpierw trafi na post o buczącym RBR niż na stronę producenta i sprzedaż im sporo spadnie.

Nie nam to oceniać co zrobi producent kotła i producent układu podawania.

A ,że konkurencja nie śpi to wszyscy wiedzą,nawet sami do nas piszą, dzwonią udając klienta i wypytują o różne rzeczy aby się nieco podszkolić.

I nie buczy RBR tylko zastosowana przekładnia w układzie podawania.Równie dobrze to samo może się stać u konkurencji.

A ,że konkurencja nie śpi to wszyscy wiedzą,nawet sami do nas piszą, dzwonią udając klienta i wypytują o różne rzeczy aby się nieco podszkolić.

I nie buczy RBR tylko zastosowana przekładnia w układzie podawania.Równie dobrze to samo może się stać u konkurencji.

Czyli u konkurencji też są zastosowane te same podajniki co w naszych kotłach? Tak sobie myślę że przecież producent podajnika nie sprzedaje swojego wyrobu tylko tej jednej firmie, a jakoś u innych nie ma takiego szumu na tym tle. Myślę że szum poszedł tylko w jedną stronę (jeden producent kotła) a powinien swoim zasięgiem objąć troszkę szerzej a tu jakaś cisza?

Witam ponownie, niestety ja cały czas mam problem z niedopalaniem i ze spiekami:(. W sobotę porządnie wyczyściłem kocioł, po uprzednim paleniu miałem (90kg) 4 dni. Po takim paleniu wyciągnąłem 2 szuflady popiołu;)również niedopały;). Kocioł uzupełniłem eko-groszkiem "bobrek" fakt, że rozpalałem od początku przy ustawieniach min. 8kw - dmuchawa 42%, max 12 kw - 48%.

Po 18 godz. palenia taki efekt 1.jpg2.jpg3.jpg,

Następnie zmieniłem ustawienia dmuchawy 8- 46, 12-52 i po 20 godzinach taki efekt4.jpg5.jpg dodam tylko, że piec pracuje na grupowym, woda co 50 st. obniżone 10, cwu 39 st.

Ponadto jeśli chodzi o paliwo to chyba jest w porządku, bo osobiście sprawdzałem jak dopala na innych piecach, testowałem też eko z Chwałowic niestety efekt spieków jeszcze gorszy. Wcześniej pisałem, że sprawdzałem koronę i żadnych dodatkowych przedmuchów nie wykryłem, ale może jednak gdzieś jest jakiś przedmuch bo jak widać na zdjęciach w przedniej części ładny popiołek, a środek i tył bryły, na koronie też tworzą się koralowce. Co robić?

Pozdrawiam:p

Mozesz dopisac co masz na mysli?

Jesli chodzi o inne piece to nie do konca jest tak jak piszesz na ecola masz podobny watek ale am jest w mniejszej skali i juz ucichlo wiec pewnie byla reakcja producenta. Masz tam filmiki i nawet podane rozwiazanie jakie zastosowal jeden z urzytkownikow. Kolega dragon z tego forum polaczyl silnik i przekladnie sprzeglem sprezynowym i pisze,ze mozna tez uzyc sprzeglo klowe. Moze to jest jakies rozwiazanie i sprawdzic to u producenta?

Tylko to co napisałem. Przecież producent palnika nie sprzedaje tylko jednemu odbiorcy, czyli w innych kotłach też się pojawi(ł) ten problem.

Producent sprzedając piec odpowiada za cały produkt, takie przenoszenie winy na producenta układu podawania jest dla mnie trochę niepoważne (równie dobrze producent układu podawania wypnie się mówiąc że dostał nie odpowiednią stal czy żeliwo i to ich wina i tak dalej). Odnośnie konkurencji to gdy zaczęło się pisać o buczących RBR, to jeden z konkurencji napisał do mnie że dużo wcześniej zauważył ten problem ze swoim produktem i odpowiednio szybko zareagował aby wadliwy produkt nie trafił do klienta, co nie zrobiła firma INSTALCO. Odpowiednio razem z producentem układu podawania poprzerabiał układ i podobno po tych zabiegach jest jeszcze cichszy niż wcześniej, ale wiadomość dostałem na priva także nie jestem chyba upoważniony do podawania więcej szczegółów tego rozwiązania na forum.

Czyli jeżeli Instalco nic nie zrobi w sprawie głośności kupując nowego RBR jesteśmy teraz skazani na głośną jego pieca. Widać że ci co już kupili zostali zmuszeni to tego że jak chcą mieć piec bez wad muszą dodatkowo za niego zapłacić. Jak zaczął się problem z głośną pracą RBR to ja na priva dostałem kilka propozycji od konkurencji na zakup ich dużo cichszego a może i lepszego pieca, także konkurencja nie śpi. Na miejscu tych co kupili piec w nowej serii - czyli BUCZĄCY RBR jak firma instalco się na nich wypnie twierdząc że przekładnie produkuje inny producent lub jest wszystko OK można doradzić aby przynajmniej raz w tygodniu o tym napisali na którymkolwiek forum budowlanym/grzewczym i każdy potencjalny nowy klient najpierw trafi na post o buczącym RBR niż na stronę producenta i sprzedaż im sporo spadnie.

Na nic nie jesteśmy skazani, jakoś RBRy cały czas się sprzedają i nie widać jakichś zastępów niezadowolonych czy choćby narzekających.

Nikt do niczego nikogo nie zmuszał to po drugie, bo znam trochę sprawę.

Czy słyszałeś te buczące RBRy ? z tego co piszę chyba 4 osoby to o buczących silnikach a silniki jednofazowe buczały, buczą i będą buczeć jak któryś kolega słusznie zauważył silnik trzyfazowy nie buczy.

A skąd wiesz że te kotły konkurencji pracują ciszej ? Aha bo producent tak ci napisał :)

O sprzedaż się nie martw bo mimo że po sezonie to dalej się sprzedają.

Dzisiaj nawet klient dzwonił z za Wrocławia ( Prusice ) że odpalił właśnie po południu, zagląda tutaj czasem i właśnie pytał co za pierdoły tu piszą o głośnej pracy.

Chcesz z nim pogadać ?

Bo powiesz że coś ściemniam.

Widzę tutaj na forum nawet takich z którymi rozmawiałem ale ktoś ich przegiął w inną stronę ale to ich kasa. Całymi wieczorami i po nocach teraz siedzą i jakie macie nastawy, na drugi dzień że te nastawy do dupy bo u niego nie działa i jeszcze długo działać nie będą po takiej pomocy

Nie wszyscy kolego muszą mieć RBRa.

Kup sobie od tej konkurencji to będziesz miał tak samo cicho dopóki nie kupisz a na dodatek będziesz miał czym kręcić do woli po nocach.

Pozdrawiam. Wiesiek

Test głośności podajnika, uruchamiamy zmywarkę i słuchamy, idziemy do kotłowni i słuchamy :) silniki w obu urządzeniach mają pracować podobnie:)

Dokładnie, odgłosy silnika są podobne bo to silniki jednofazowe, dodatkowo jak jest węgiel wysokokaloryczny a jeszcze spod kruszarki dochodzi chrupanie kruszonego węgla przez ślimak co jest bardziej słyszalne, bez wyjątków.