Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za odpowiedż miło mi zapytam jeszcze czy RBRekouniwersal 17kw bo taki mnie interesuje z uwagi na wylot spalin do mego komina był badany u ciebie, z palnikiem brucer lub burner s na wykazie go niema natomiast innej mocy są z Instalko Edytowane przez marek43
błędy ort.

Witam,

wiem że to nie sezon, ale zakładam nowy temat, aby użytkownicy kotlów Rbr z firmy Instalco, mieli gdzie, dzielić się uwagami z zakresu szeroko rozumianej obsługi i wrażeń z użytkowania

http://forum.muratordom.pl/images/icons/icon6.png

Od siebie pragnę zwrócić uwagę na wszechogarniający nas marketing, który nie omieszkał ominąć branży kotlarskiej, również firmy Instalco?

Do czego zmierzam, ano jako osoba nie będąca w temacie palenia, kotłów itp.(pierwszy kocioł) przed zakupem postanowiłem poszukać informacji.

I tak trafiłem na parę interesujących tematów na tym forum. Między innymi o palniku Brucer, jego następcy Burner-s i sterowniku eCoal.

Szukając połączenia Burener-s + eCoal trafiłem na stronę producenta, który informuje cyt.

"Od 1 kwietnia kotły

RBR-EKOUNIWERSAL

o mocach 17 i 23 kW

są dostępne z najnowszym

palnikiem żeliwnym

BURNER-S.

Jest to udoskonalony

następca palnika Brucer"

Po upewnieniu się że piecyk się zmieści w mojej kotołowni, zdecydowałem się na zakup.

Jakież było moje zdziwienie gdy kocioł do mnie dojechał, otóż okazało się że palnik Burner-s jest dostepny za dopłatą, a w standardzie montowany jest palnik Ekoenergia. Gdybym został poinformowany o tym wcześniej, miałbym prawo wyboru, a tak zostałem postawiony przed faktem dokonanym.

Czując się "lekko" zdegustowany zaistniałą sytuacją, postanowiłem uprzedzić o tym, zainteresowanych kupnem tegoż kotła.

Koledzy dzwońcie, pytajcie , upewniajcie się przed zakupem , aby nie być później zdziwionym jak ja , bo dla mnie było oczywiste ze kupuje kocioł z palnikiem Burner-s.

Pozdrawiam

Jeżeli mogę sobie pozwolić na sprostowanie Twojej wypowiedzi to prawie wszystko się zgadza to co piszesz ale zapomniałeś dodać jednego.

Fajnie,że wkleiłeś informację ale nie pełną a pełne info wygląda tak.

Od 1 kwietnia kotły

RBR-EKOUNIWERSAL

o mocach 17 i 23 kW

są dostępne z najnowszym

palnikiem żeliwnym

BURNER-S.

Jest to udoskonalony

następca palnika Brucer

Informacje pod numerem

84 66 11 659

lub e-mail

[email protected]

Sam się trochę dziwię,że nie zapytałeś producenta o to i nie poinformowałeś go z jakim palnikiem sobie życzysz kocioł.

Piszesz

Gdybym został poinformowany o tym wcześniej, miałbym prawo wyboru, a tak zostałem postawiony przed faktem dokonanym.
Natomiast wystarczyło zadzwonić i dopytać. :)

I jeszcze poczytaj to bez jakiejś złośliwości z mojej strony :)

http://www.firmainstalco.pl/index.php?art=32

Edytowane przez minertu

He, no tak nie dopytałem to fakt, ale jak kupuje jagodziankę to też nie pytam czy aby na pewno jest z jagodami :)

Poza tym to dzwoniłem i się dowiadywałem się co i jak, ale żeby pytać o palnik, nie przyszło mi do głowy (błąd nowicjusza?)

,po prostu zasugerowałem się właśnie ww. cytatem.

w moim rozumowaniu wygląda to tak, kotły były dostępne z palnikiem brucer, a od 1 kwietnia z palnikiem burner-s

Pozdrawiam

Edit; Producent zamieścił info dotyczące palników na swojej stronie

http://firmainstalco.pl/index.php?art=13

oraz skontaktował się ze mną, co Mu się wielce chwali :yes:

Edytowane przez ferdek77

He, no tak nie dopytałem to fakt, ale jak kupuje jagodziankę to też nie pytam czy aby na pewno jest z jagodami :)

Poza tym to dzwoniłem i się dowiadywałem się co i jak, ale żeby pytać o palnik, nie przyszło mi do głowy (błąd nowicjusza?)

,po prostu zasugerowałem się właśnie ww. cytatem.

w moim rozumowaniu wygląda to tak, kotły były dostępne z palnikiem brucer, a od 1 kwietnia z palnikiem burner-s

Pozdrawiam

Edit; Producent zamieścił info dotyczące palników na swojej stronie

http://firmainstalco.pl/index.php?art=13

oraz skontaktował się ze mną, co Mu się wielce chwali :yes:

Wszystko było by jasne gdybyś kliknął w zakładkę RBR EKOUNIWERSAL

A pro po jakiej mocy masz kocioł,tak z ciekawości pytam i jak się Tobie kociołek podoba?

Czyli jak wyjdą jakieś kwiatki, to nie będzie wiadomo po której stronie jest problem, sterownik - palnik, czy współpraca obu?

Ok. dzięki, coś czuje że w okresie zimowym będę miał mnóstwo pytań ;)

Jeśli wyjdą jakieś kwiatki (a wiem,że nie wyjdą) to służę pomocą :)

Mam 17kw na 150 m ,więc myslę że starczy ,a kociołek mi się bardzo podoba , wręcz "cieszy oko" gdy zejdę do kotłowni. Moja Teściowa gdy przyjadą do niej goście, wszystkich zaraz prowadzi na domek żeby pochwalić się na jakim etapie jestem( pracuje za granicą i tylko podczas urlopów kończę dom) a i tak wszyscy zainteresowani są tylko kotłem :)

dziękuję na pewno skorzystam

Mam 17kw na 150 m ,więc myslę że starczy ,a kociołek mi się bardzo podoba , wręcz "cieszy oko" gdy zejdę do kotłowni. Moja Teściowa gdy przyjadą do niej goście, wszystkich zaraz prowadzi na domek żeby pochwalić się na jakim etapie jestem( pracuje za granicą i tylko podczas urlopów kończę dom) a i tak wszyscy zainteresowani są tylko kotłem :)

dziękuję na pewno skorzystam

Ten palnik dla 17kw jest idealny ,sterownik ustaw na 15kw. :)

Czy w przypadku palenia na ruszcie awaryjnym sterownik zarządza podawaniem powietrza?

Witam!

Jest taka możliwość . W tym celu najeży odłączyć podajnik i ustawić sterownik w trybie auto. Istnieje jednak pewne ryzyko przy bardzo suchym i drobnym drewnie , że temperatura spalin przekroczy wartość 500 st. wtedy może dojść do uszkodzenia czujnika spalin.

Z reguły to się nie zdarza ale takie ryzyko istnieje.

Pozdrawiam

Daniel B.

Czy w przypadku palenia na ruszcie awaryjnym sterownik zarządza podawaniem powietrza?

Witam!

Potwierdzam słowa Pana Daniela, spaliłem na ruszcie awaryjnym około 20 kg drewna i kocioł świetnie pracował w trybie automatycznym (z odłączonym podajnikiem).

Pozdrawiam

super-dziękuje, korzystając z obecności na forum producenta proszę o wyjaśnienie dlaczego palnik stosowany ekoenergia w 17kw ma tylko nacięcia pionowe-dysze wew. korony palnika.Przeglądając palniki też ekoenergi II generacji zauważyłem dodatkowe otwory nadmuchowe okrągłe, czy to nowsze czy starsze rozwiązanie mające na celu lepsze dopalanie lub rezygnacja na rzecz poprawy spalania.Zapytam jeszcze czy w przypadku stosowania palnika ekoenergia w 17kw ilość tychże nacięć jest dopasowana do mocy kotła oraz kto jest producentem tego palnika-może już wystarczy na teraz, pozdrawiam

super-dziękuje, korzystając z obecności na forum producenta proszę o wyjaśnienie dlaczego palnik stosowany ekoenergia w 17kw ma tylko nacięcia pionowe-dysze wew. korony palnika.Przeglądając palniki też ekoenergi II generacji zauważyłem dodatkowe otwory nadmuchowe okrągłe, czy to nowsze czy starsze rozwiązanie mające na celu lepsze dopalanie lub rezygnacja na rzecz poprawy spalania.Zapytam jeszcze czy w przypadku stosowania palnika ekoenergia w 17kw ilość tychże nacięć jest dopasowana do mocy kotła oraz kto jest producentem tego palnika-może już wystarczy na teraz, pozdrawiam

Jeżeli można...

Jak nazwa wskazuje producentem palnika Ekoenergia jest firma Ekoenergia.

Mały palnik Ekoenergia ma mniejszą dziurę, którą opał wydostaje się do strefy spalania, ilość nacięć jest dobrana przez producenta do mniejszej głowicy spalającej. Max. moc dużej Ekoenergii to 35-40kW, mała ekoenergia na ekogroszku osiąga do 20-25kW.

Co do otworków, to już producent kotła musi Ci odpowiedzieć. ...

Odpisałem Ci na priva>