Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie,nie do konca rozumie znaczenie zaworu 4d w ukladzie. na podstawie obserwacji i roznych prob ustawien u mnie wyglada to tak. Od poczatku pracy kotla nigdy nie udalo mi sie go ustawic w trybie pracy ciaglej.Z jednej strony rozumie,cieplo na dworze niskie zapotrzebowanie dla kotla oraz niska tem w programatorze pokojowym. Ale jesli chodzi o zawor 4d myslalem ze bedzie sluzyl do obnizenia temp wody idacej na grzejniki gdy w domu jest za cieplo,i faktycznie to robi tylko wyglada w skrocie to tak

gdy piec ustawiony zalozmy na temp 42st dla ustawienia zaworu w pozycji 4 (40% idzie na grzejniki) faktyczna temp idaca na grzejniki wybosi ok 36 do 40st (temp stera od 42-47 i z rozpedu przechodzi nawet do 51) gdyz piec dogrzewa a potem przechodzi w podtzrymanie,dmuchawa pracuje przy niskim zakresie na 52%,potem 38% i przy podtzrymaniu 0% temp spada, dmuchawa po jakims czasie 38 i gdy dojdzie niski zakres 52% itd .sinusoida

Z kolei zawor 4 d ustawiony na 6 temp kotla identyczna z temp idaca na grzejniki ,piec pracuje juz w innym zakresie aktualnie 43 st do 47 st,temp osiagalna jest dluzej a dmuchawa przez caly okres idzie na 38% az do odstawienia i znow 38% skad taka zaleznosc pracy pieca od pozycji 4d?

zapomnialem dodac ze w obu przypadkach powrot mniejszy o jakies 3-5 st od temp wody idacej na grzejniki

Z kolei zmniejszajac dmuchawe np o 2 widac ze piec blizej jest pracy ciaglej ale za to niedopalony wegiel w popielniku. tak szedl np wczoraj,

czy moze ktos cos powiedziec na ten temat lub pomoc w ustawieniu? przypominam budynek jest w trakcie budowy,jest rowniez male zuzycie cwu

ktora praca pieca bedzie w tych wypadkach lepsza,tak na marginesie im piec dluzej w postrzymaniu tym mniej spala.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.Widzę że forum jest bardzo aktywne,a użytkownicy ,mili i skorzy do pomocy.

Jak tylko zainstaluje się w nowym domku i uruchomię piecyk,też będę się udzielał i dzielił doświadczeniem.

Domek ma 130m użytkowej,30cm porotherm +12 wełna,dach 25+10 wełna,okna drewno.

Myślę ze 17kw.da rade i nie będzie za dużo?

Pozdrowionka i jeszcze raz dzięki,kupię z ekoenergią:yes:

karoka

Skoro tak mówisz to muszę to przemyśleć (dotyczy z skąd kasa):)
Pomyślałem, przemyślałem i już chodzi :D Działa. Parę razy już wyciągałem wtyczkę i nie rozłączyło, jednostajna praca pieca. Tylko wentylator jakoś na ułamek sekundy zmienił obroty a potem normalnie :yes:

Dzięki za doradzenie. Jedno mnie martwi, dlaczego on taki cały czas ciepły? U ciebie też delikatnie słychać buczenie transformatora? Jak wyłączy się wentylator a jest cicho to słychać takie stałe delikatne buczenie? Też tak masz?

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.Widzę że forum jest bardzo aktywne,a użytkownicy ,mili i skorzy do pomocy.

Jak tylko zainstaluje się w nowym domku i uruchomię piecyk,też będę się udzielał i dzielił doświadczeniem.

Domek ma 130m użytkowej,30cm porotherm +12 wełna,dach 25+10 wełna,okna drewno.

Myślę ze 17kw.da rade i nie będzie za dużo?

Pozdrowionka i jeszcze raz dzięki,kupię z ekoenergią:yes:

Na pewno nie bedzie za maly,ale zapasu tez bedzie sporo :yes::yes::yes:

karoka

Pomyślałem, przemyślałem i już chodzi :D Działa. Parę razy już wyciągałem wtyczkę i nie rozłączyło, jednostajna praca pieca. Tylko wentylator jakoś na ułamek sekundy zmienił obroty a potem normalnie :yes:

Dzięki za doradzenie. Jedno mnie martwi, dlaczego on taki cały czas ciepły? U ciebie też delikatnie słychać buczenie transformatora? Jak wyłączy się wentylator a jest cicho to słychać takie stałe delikatne buczenie? Też tak masz?

Jakieś tam dźwięki wydaje ale nigdy się za bardzo nie przysłuchiwałem, ważne że działa jak należy jak jest taka potrzeba.

Kupiłeś taki sam ?

Mam pytanie,nie do konca rozumie znaczenie zaworu 4d w ukladzie. na podstawie obserwacji i roznych prob ustawien u mnie wyglada to tak. Od poczatku pracy kotla nigdy nie udalo mi sie go ustawic w trybie pracy ciaglej.Z jednej strony rozumie,cieplo na dworze niskie zapotrzebowanie dla kotla oraz niska tem w programatorze pokojowym. Ale jesli chodzi o zawor 4d myslalem ze bedzie sluzyl do obnizenia temp wody idacej na grzejniki gdy w domu jest za cieplo,i faktycznie to robi tylko wyglada w skrocie to tak

gdy piec ustawiony zalozmy na temp 42st dla ustawienia zaworu w pozycji 4 (40% idzie na grzejniki) faktyczna temp idaca na grzejniki wybosi ok 36 do 40st (temp stera od 42-47 i z rozpedu przechodzi nawet do 51) gdyz piec dogrzewa a potem przechodzi w podtzrymanie,dmuchawa pracuje przy niskim zakresie na 52%,potem 38% i przy podtzrymaniu 0% temp spada, dmuchawa po jakims czasie 38 i gdy dojdzie niski zakres 52% itd .sinusoida

Z kolei zawor 4 d ustawiony na 6 temp kotla identyczna z temp idaca na grzejniki ,piec pracuje juz w innym zakresie aktualnie 43 st do 47 st,temp osiagalna jest dluzej a dmuchawa przez caly okres idzie na 38% az do odstawienia i znow 38% skad taka zaleznosc pracy pieca od pozycji 4d?

zapomnialem dodac ze w obu przypadkach powrot mniejszy o jakies 3-5 st od temp wody idacej na grzejniki

Z kolei zmniejszajac dmuchawe np o 2 widac ze piec blizej jest pracy ciaglej ale za to niedopalony wegiel w popielniku. tak szedl np wczoraj,

czy moze ktos cos powiedziec na ten temat lub pomoc w ustawieniu? przypominam budynek jest w trakcie budowy,jest rowniez male zuzycie cwu

ktora praca pieca bedzie w tych wypadkach lepsza,tak na marginesie im piec dluzej w postrzymaniu tym mniej spala.

Widzisz instalator chciał ci wcisnąć 25kW a tu 17-tka nie ma co robić na razie.

Po prostu za mały odbiór ciepła, jak się ochłodzi to pójdzie na pracy ciągłej.

Czy mniej spali w pracy ciągłej czy dwustanowej tego na razie nikt ci nie powie nawet widzisz Zawijany ostrożnie do tematu podchodzą a doświadczenie mają chyba tutaj największe.

Zaczniesz mieszkać to sam powoli dojdziesz do tego co jest najlepsze i najbardziej ekonomiczne w twoim i tylko w twoim przypadku a dokładniej w przypadku twojego domu i twojej instalacji.

Widzisz instalator chciał ci wcisnąć 25kW a tu 17-tka nie ma co robić na razie.

Po prostu za mały odbiór ciepła, jak się ochłodzi to pójdzie na pracy ciągłej.

Czy mniej spali w pracy ciągłej czy dwustanowej tego na razie nikt ci nie powie nawet widzisz Zawijany ostrożnie do tematu podchodzą a doświadczenie mają chyba tutaj największe.

Zaczniesz mieszkać to sam powoli dojdziesz do tego co jest najlepsze i najbardziej ekonomiczne w twoim i tylko w twoim przypadku a dokładniej w przypadku twojego domu i twojej instalacji.

Dokladnie,cale szczescie ze padlo na 17 kw :yes: ,co do spalania to na razie moje spostrezenia,wiem ze grzeje tylko budowe,ale ciagle mnie ciagnie do testowania,sprawdzania itd. Jak to mowia pozyjemy zobaczymy w moim przypadku pomieszkamy zobaczymy hehe.

Kto pyta nie błądzi :p Dlatego pytam :confused:

Czy jak mam podłączony czujnik temperatury pokojowej i określone w ustawieniach temperaturę dzienną i nocną to sterownik będzie to realizował poprzez włączenie i wyłączenie pompy?

Nie mogę tego zrealizować.:confused:

Może coś źle ustawiam?

Próbuję zrealizować to poprzez cykliczna pracę pompy, ale to jest trochę nie tak.

Zbyszku tak powinno być ale przy w miarę normalnej instalacji a u Ciebie bez pół litra nie rozbierze.

Nie wiem dokładnie co tam masz ale z tego co mi opowiadałeś to masz tam niezłą łamigłówkę tzn. bufor, kilka obiegów, chyba 3 czujniki pokojowe i trzeba by się dokładnie przyjrzeć coś ty tam nakombinował i jak masz to podłączone.

Twój przypadek to taki wyjątek jak pszenica, pszczoła i jeszcze coś tam :)

Normalnie tak to działa jak piszesz czujnik pokojowy pilnuje ci temp.np. w dzień, ustawiasz 23 i wartość histerezy powiedzmy 0,1 stopnia czy 0,3.

Jak uzyskujesz taką w pomieszczeniu to wyłącza się pompa, gdy temp. spadnie o wartość to znowu się włącza i dogrzewa do tych przykładowych 23-ech ale co ty masz za tym buforem ? skąd ja biedny mam wiedzieć. Trzeba popatrzyć bo jak wyłączy ci pompkę co dobija bufor to nic nie da chatka i tak się przegrzeje, nie będzie tylko bufora dogrzewać.

Mówię to trzeba zobaczyć i pomyśleć, ty chyba wiesz najlepiej jak to masz zrobione i co tam wymyśliłeś.

Może uda się w najbliższym czasie cię odwiedzić to podumamy razem.

Dzisiaj podłączyłem czujnik podłogi i podłączyłem pompę pod gniazdo mieszającej. W ustawieniach też przestawiłem jako CWU+mieszająca, a w funkcjach pompy jako mieszająca. I tu mi działa czujnik, włącza i rozłącza przy zadanych temperaturach. Ale nie mogę znaleźć aby to samo zrobić z pompą podłączoną do CO i czujnikiem pokojowym. W parametrach CO jak ustawię na załączoną to chodzi cały czas, jak ustawię na cykliczną to załącza się cyklicznie do ustawionego czasu, jeszcze nie próbowałem w ustawieniu na wyłączona. Może to to?

A nie wyłącza się. Próbowałem w nastawie parametrów CO ustawiłem tryb pracy pompy CO jako załączona i pompa cały czas pracowała. Jak ustawię na cykliczna to pracuje tak jak ma ustawione czas pracy i czas postoju.

Próbę zrobiłem tak że dałem na załączoną (czy cykliczną) i obniżyłem temperaturę zadaną na ustawieniach, nie załapała w obu przypadkach. A może za mało czekałem? Tylko na jakiej nastawie powinno być? Załączona czy cykliczna? Muszę posiedzieć i poobserwować przez dłuższą chwilę :jawdrop: :confused: