Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to musiałeś mieć cieplej w domu bo nie widzę innej możliwości.
Tak cieplej było dlatego zawór pozwala nam na wyregulowanie wody wychodzącej na układ.Oczywiście sprawę załatwią termostaty ale z 4D mamy płynną pracę kotła i nie ma skoków temp.U mnie jeszcze wszędzie termostatów nie ma a pewna osoba nieźle by się nimi bawiła tak więc w tym przypadku 4D się sprawdza doskonale.Raz ustawiony odpowiednio b.dobrze działa z pogodówką .Głównie jak na zewnątrz jest ciepło a na kotle nie zejdziemy niżej niż 42deg.

Jak podłączyliście czujniki temperatury, że pokazują temperaturę wewnątrz oraz temperaturę podłogówki??? W mojej skrzynce sterownika nie mam wyjścia na podłogówkę :o

Już znalazłem :p

Heh popatrz ile czasu zmarnowałeś,wydawało by się,że łatwiej zapytać niż poczytać.

Dla przyszłych czytających,czujnik podłogowy wpinamy w gniazdo T.ZAW

Ja palę pierwszy sezon RBR -em , ale dom nie jest nowy i ocieplony 2 lata temu. Powierzchni grzewczej około 200 m2 - 21-22 kg/24h - jestem zadowolony :).

Wcześniej olej ciągnął mnie za kieszeń, że tylko na olej pracowałem :) , a teraz 1/3 kosztów i może nie bez obsługowo, ale za te 2/3 kosztów w kieszeni chętnie do kotłowni pójdę dosypać groszku czy wyrzucić popiół :)

Patrzę na schemat (przekrój) RBR Ekouniwersal w DTR-ce i jest tam napisane, że kierownica obiegu spalin normalnie powinna być zamknięta, a w przypadku pracy z rusztem awaryjnym - otwarta. Dlaczego?? Chodzi o to, że zawartość rusztu awaryjnego może zasłonić przelot u dołu pieca do kanału pionowego..?

Palenie z otwartą przepustnicą chyba duże straty generuje..?

to poszerza mą wiedze a tak nawiasem pisząc to czytam was wszystkich bardzo uważnie ze mnie się smieją tu w domu że jestem uzależniony ale ja to lubie duzo się ucze kreci mnie to tymbardziej .że jestem kompletnym laikiem pozatym wiedza od praktyków jest znakomita a pozatym podgląd sterowników to jest bajka tu niemoże być picu picu.Potem opisze swą instalacje chodzi to nieżle ale to nieto co winno być patrzą na forum

Patrzę na schemat (przekrój) RBR Ekouniwersal w DTR-ce i jest tam napisane, że kierownica obiegu spalin normalnie powinna być zamknięta, a w przypadku pracy z rusztem awaryjnym - otwarta. Dlaczego?? Chodzi o to, że zawartość rusztu awaryjnego może zasłonić przelot u dołu pieca do kanału pionowego..?

Palenie z otwartą przepustnicą chyba duże straty generuje..?

Przy paleniu na ruszcie awaryjnym mamy inne temp spalin no i oczywiście przysłonisz obieg spalin od dołu.