Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie chce już więcej męczyć minertu mailami, bo chyba ma mnie już dość :) , więc zapytam jeszcze tutaj na forum. Cały czas zbieram z popielnika połowę niedopałków, połowę popiołu. Teraz np. opróżniałem prawie cały popielnik po ok 30 godzinach od ostatniego razu. Minertu napisał, że powodem jest odstawianie kotła. Czy można coś z tym zrobić? Coś przerobić?

Co do samej temp. spalin to i tak musisz wyjąć czujnik z czopucha paląc na ruszcie awaryjnym.

Przysłonięcie obiegu spalin do dołu tak i przede wszystkim zabezpieczenie kanału pionowego przed zalepieniem.

Ludzie czasem chcą wrzucić wszystko od mokrego drewna po stare gumowce a to jest kocioł na eko groszek czy miał a nie śmieciuch z możliwością palenia eko groszkiem :)

Wiem jak to wygląda w praktyce, wszyscy pytają ale nikomu nie chce się z tego korzystać jak spróbuje palić na palniku.

Żaden z tych wymienionych przez ciebie kotłów nie zapewni ci jakiejś zadowalającej stałopalności, palić oczywiście nie można ale jak zdołasz si ę przekonać jest to bardzo upierdliwe.

Nie wierz w to co piszą producenci że on coś tam ma czego nie ma temten bo do jednego jak i drugiego takie samo gówno wsadzisz na ten ruszt.

Może chłopaki ci co dopiszą jak to jest.

Chyba się nie mylę ale to pierwsza zima i jeszcze kupa wilgoci w ścianach?

Zgadza się, to pierwsza zima. Jak na dworze było około -5 to węgla zjadał tylko po 30 kilka kg. Teraz przy -15 spala około 60 kg na dobę. W sumie jak na grzanie 260m2 podłogówki to nie jest jakoś upiornie dużo chyba. Wtedy jednak jak spalił 50kg to w domu było 23 stopnie a teraz 19. Podkręciłem dziś trochę temperaturę wody na podłogi i zobaczę jak jutro się zmieni.

Net będzie mam nadzieję w przyszłym tygodniu już na stałe bo teraz jak tam dojeżdżałem to często zrywał połączenie, a po zamontowaniu gniazdek załączę prawdziwy router.

...

Jak tam zbigzmaz działasz coś tam? Ja dzisiaj dzwoniłem za sprzęgłem mam dzwonić jescze raz w piątek bo akurat mam wolne, szukam takiego żeby otwór pasował do wałka silnika, okazuje się, że to nie takie proste bo standardowo są tylko rozwiercane a rowek na klin jest na życzenie, poza tym chcę znaleść takie aby nie było dłuższe niż 4-5 cm..

Jeszcze nie szukałem, dzisiaj miałem trochę roboty i jeszcze doszło mi dosypanie do kotła a i przy okazji zawsze czyszczę. Jako że nie lubię wyłączać kotła to czekałem na przejście w podtrzymanie, wyczyszczony zgrubnie :)

Zasypany podczas pracy, nie kopci, nie dymi i nie śmierdzi z zasobnika. Tak zawsze staram się robić bez wyłączania. Co do sprzęgła jak coś znajdziesz to daj znać. Ja najpierw muszę pomierzyć i coś namodzić jako dystans. To co wcześniej narysowałem to tak tylko wizualnie , teraz trzeba z wymiarami. Mam dostęp do maszyn i potrafię je obsługiwać, dla mnie to nie problem. Pierwsze to właśnie to sprzęgło a potem długość dystansu sama wyjdzie.

Wracając do twojego palenia to wcale nie tak dużo :)

U mnie przez ostatnie dni sakramencko wiało i co wyszło z kotła to też wyszło z chałupy. Dziurawa jak durszlak, ostatni zasyp to 44kg/24h

A co do twojego softu to nie masz jakiegoś kolegi co jest troszkę oblatany na kompie? To nie jest trudne a pod okiem nadzoru z forum można to zrobić w 10min z komentarzem na forum. Przydałby ci się ten ostatni, wszystko byś sobie ustawił jak chcesz. Przemyśl to.

Wystarczy że ściągniesz soft, podłączasz kabel i po minucie już masz a po drugiej wgraną stronę www. Soft można ściągnąć w innym miejscu nie koniecznie przy kotle.

Przemyśl :)

Późno już, ale bardzo chciałbym P O D Z I Ę K O W A Ć Piotrowi42 za mnóstwo godzin poświęconych mojemu RBR-kowi. Wyprowadził mi go na "ludzi" i zaczyna się wszystko ładnie układać.

W pewnym momencie mój kociołek zażyczył sobie 100 kg/dobę ale jak go Piotrek wziął w obroty, to szybko mu spadła zachłanność:p

Teraz tylko być może małe przeróbki instalacji i będę wreszcie zadowolony z zakupu RBR-ka.

Piotrek, dziękuję jeszcze raz i... proszę o jeszcze :rolleyes::p:rolleyes:

Nie chce już więcej męczyć minertu mailami, bo chyba ma mnie już dość :) , więc zapytam jeszcze tutaj na forum. Cały czas zbieram z popielnika połowę niedopałków, połowę popiołu. Teraz np. opróżniałem prawie cały popielnik po ok 30 godzinach od ostatniego razu. Minertu napisał, że powodem jest odstawianie kotła. Czy można coś z tym zrobić? Coś przerobić?
Ja tego nie powiedziałem,ze mam cię dość tylko Ty sam.I widzę,że usilnie czekasz na potwierdzenie tego co ci powiedziałem :)