Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Tak czyszczę bo tak mi się chce i taki przyjąłem sobie standard :) Czysty kocioł lepiej oddaje ciepło i mniej w komin ucieka. Tym jak go nazywasz "metalowy pręcik" jeżdżę po ścianach i wymienniku u góry, czyli "sufity i podłogi" . Ściany na dole w komorze spalania też. Jednym słowem tam gdzie wejdzie ma być oskrobane. Szczotką też gdzie wejdzie, a na pewno ten wymiennik u góry. Komorę spalania sobie daruję i pozostaje tylko oskrobana:)

Jak będziesz to robił podczas pracy kotła to spaliny będziesz wąchał :) Ja tylko robię to podczas podtrzymania.

Ostatnio zajęło mi to 5min :)

Samo zasypanie opału to już nie czekam na podtrzymanie i sypię podczas normalnej pracy kotła. Nic mi się nie kopci, spaliny się nie wydostają tylko trochę kurzu przy wsypywaniu. Ale i z tym sobie radzę w ten sposób że sypię worek i to od samego spodu aby nie spadał z wysoka i delikatnie zamykam zasobnik, po minucie kak w środku kurz osiądzie sypię drugi worek i tak do pełna. Mało kurzu mało brudu i mało roboty.

Jeszcze jedno, nic dodatkowo nie dokupowałem, wystarcza ten asortyment który był w wyposażeniu kotła.

Zapomniałem o czopuchu i rurze do komina. To czyszczę co miesiąc a sam czujnik też podczas zasypu. Jego tylko wyciągnę i wkładam bo dziura jest pasowana i sama zrobi czyszczenie :)

Ja palę od marca 2012 i dopiero w grudniu zrobiłem kontrolę czopucha otwierając rewizję ,było czysto czujnik też czysty

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja palę od marca 2012 i dopiero w grudniu zrobiłem kontrolę czopucha otwierając rewizję ,było czysto czujnik też czysty
Znaczy masz dobry opał i dobre parametry.

Z tymi parametrami to też jest różnie bo można za dużo dmuchać i też będzie tego mało w czopuchu ale obszernie może być w popielniku.:p

Jedziesz na automacie to on sobie sam reguluje, a próbowałeś w grupowym? Nie będziesz miał takich skoków temp.

Instalacji zmieniać nie musisz no chyba,że wpadnę do ciebie i uznam,że coś jest nie tak.Tutaj jednak za instalatora jestem pewien więc nie ma potrzeby.Kawy możemy się napić na targach w Sosnowcu :)

Do Gniezna to trochę będziesz miał, ale zapraszam przy okazji.

W takim układzie co zrobić, by jednak było tych niedopałków jak najmniej.

Z tymi parametrami to też jest różnie bo można za dużo dmuchać i też będzie tego mało w czopuchu ale obszernie może być w popielniku.:p

Jedziesz na automacie to on sobie sam reguluje, a próbowałeś w grupowym? Nie będziesz miał takich skoków temp.

W popielniku ok.1,5 szuflady popiołu na ok.150 kg opału opał prosto z kopalni Marcel w Radlinie kaloryczność powyżej 30MJ

Dziś załadunek przesteruje na grupowe

Luknij sam na wykresy wczorajszego dnia i poprzednich.

Jak zbyszek pisał podrzuć jakieś fotki albo opisz jak to wygląda na palniku i w popielniku.

Widzisz wczoraj po 16-ej zaczęło ząbkować i temp. podajnika zaczęło podbijać jakby sterownik zaczynał w dwustan wpadać.

Dzisiaj rano popielnik opróżniłem także nic tam nie ma. Na palniku pali sie znakomicie zadnego spiekania az miloDSC01262.jpg

Widze iż powoli znowu temperatura podajnika rośnie. Co zrobic aby znowu nie obudzic sie rano i zaczac dzien od rozpalania pieca :(

Jazzy to ty kiedyś dzwoniłeś jak grześka nie było ?

O aktualizację oprogramowania chodziło.

Tak. Spanikowałem, bo trochę długo już to trwało i nie wiedziałem co począć. Dzięki za wtedy.

Zrób zdjęcie i pokaż to co masz w popielniku i na palniku, będzie łatwiej doradzać.

Zdjęcia dodałem nowe. Bardziej trzeba patrzeć w wiadro, bo zdążyłem już wysypać. Groszek ma 29 MJ. Zdjęcia z palnika są zarówno z podtrzymania (akurat koniec był), jak i z dmuchania.

https://picasaweb.google.com/remikkgniezno/20130103?authkey=Gv1sRgCIuAutTb3NeStwE