Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A nie wyłącza się. Próbowałem w nastawie parametrów CO ustawiłem tryb pracy pompy CO jako załączona i pompa cały czas pracowała. Jak ustawię na cykliczna to pracuje tak jak ma ustawione czas pracy i czas postoju.

Próbę zrobiłem tak że dałem na załączoną (czy cykliczną) i obniżyłem temperaturę zadaną na ustawieniach, nie załapała w obu przypadkach. A może za mało czekałem? Tylko na jakiej nastawie powinno być? Załączona czy cykliczna? Muszę posiedzieć i poobserwować przez dłuższą chwilę :jawdrop: :confused:

Witam

Ustaw na wyłączona wtedy się wyłączy jak czujnik osiągnie temperaturę

Pompa CO na pracy cyklicznej lub wyłączonej będzie tak długo pracowała aż osiągnie temp wewn.Na pracy cyklicznej po osiągnięciu temp wewn przejdzie w pracę cykliczną.
Mam na wyłączonej i obniżyłem temperaturę, no i ruszyła :p

Teraz zobaczę do ile naciągnie, histereza jest na 0,2

Czyli rozumiem że obojętnie czy czy na wyłączonej czy na cyklicznej to po osiągnięciu temperatury zadanej przechodzi w cykliczną zgodnie z czasem ustawionym w ustawieniach zaawansowanych?

A czy na podłogowej jest podobnie ?

To by było na tyle dobrze bo ustawiając minimalny przepływ w cyklu cyklicznym nie schładza tak dużej ilości wody. Jeżeli jest tak samo to tak zostawię a jeżeli nie to muszę poczekać i zobaczyć jaki będzie powrót, a w razie czego to zamienię miejscami podłączenia. Jeszcze tylko obserwacja jaki powrót jest gdy włączą się grzejniki, a jaki przy podłogówce. :p

Dzięki za wyjaśnienie i pomoc.

:bye::bye::bye:

Mam na wyłączonej i obniżyłem temperaturę, no i ruszyła :p

Teraz zobaczę do ile naciągnie, histereza jest na 0,2

Czyli rozumiem że obojętnie czy czy na wyłączonej czy na cyklicznej to po osiągnięciu temperatury zadanej przechodzi w cykliczną zgodnie z czasem ustawionym w ustawieniach zaawansowanych?

A czy na podłogowej jest podobnie ?

To by było na tyle dobrze bo ustawiając minimalny przepływ w cyklu cyklicznym nie schładza tak dużej ilości wody. Jeżeli jest tak samo to tak zostawię a jeżeli nie to muszę poczekać i zobaczyć jaki będzie powrót, a w razie czego to zamienię miejscami podłączenia. Jeszcze tylko obserwacja jaki powrót jest gdy włączą się grzejniki, a jaki przy podłogówce. :p

Dzięki za wyjaśnienie i pomoc.

:bye::bye::bye:

Na cyklicznej po osiągnięciu temperatury będzie pracowała wg. zaprogramowanego cyklu, na wyłączona nie włączy się puki nie spadnie temperatura

podłogowa pracuje w trybie włącz / wyłącz

To chyba zamienię miejscami podłączenia między grzejnikami a podłogą. Jak się włączy pompa podłogówki to jak by nie było około 0,8m3 zimnej wody trafia do grzania, a tak będzie działała cyklicznie i systematycznie przegoniona przez rury (czyli nie całkiem oziębiona) . Z grzejników (14szt) jest tej wody trochę mniej (nie liczyłem ile objętościowo) i tak za bardzo nie obciąży tego pieca jak podłoga. W podłogówce jest też powrót w niższej temperaturze jak z grzejników. Powinno się udać. I chyba będzie dobrze? Co wy na to?

Witam

Mam piec RBR Ekouniwersal 17KW z Ekoenergią i Ecoalem, grzeję od niedawna, można powiedzieć od miesiąca, próbowałem już różnych konfiguracji z podawaniem paliwa i dmuchawą i zawsze przewala mi strasznie dużo węgla. Popielnik napełnia się cały w 1 dobę i wyskakuje alarm automatycznie. Czy będzie już tak zawsze, czy tylko w pierwszym sezonie grzewczym. Mam wgrane najnowsze oprogramowanie testowe eCoala, wszystkie możliwe czujniki zamontowane, 4 kaloryfery + 6 obiegów podłogówki, bojler 200L, dom ok. 150 m. Napiszcie jak często opróżniacie popielnik ?

Witam

Mam piec RBR Ekouniwersal 17KW z Ekoenergią i Ecoalem, grzeję od niedawna, można powiedzieć od miesiąca, próbowałem już różnych konfiguracji z podawaniem paliwa i dmuchawą i zawsze przewala mi strasznie dużo węgla. Popielnik napełnia się cały w 1 dobę i wyskakuje alarm automatycznie. Czy będzie już tak zawsze, czy tylko w pierwszym sezonie grzewczym. Mam wgrane najnowsze oprogramowanie testowe eCoala, wszystkie możliwe czujniki zamontowane, 4 kaloryfery + 6 obiegów podłogówki, bojler 200L, dom ok. 150 m. Napiszcie jak często opróżniacie popielnik ?

Jak byś się podłączył to byś był widoczny to koledzy by szybciej pomogli tak jak mnie. A tak nie widać co można poprawić.

3 zasypy w RBR ? Jak to się robi? Przecież tam jest tak mały popielnik

W RBR to nie wiem ale w moim Kielarze wybieram popiół po 3 zasypach ekogroszku czyli ok. 55 litrów popiołu ze spalonych 570 kg ekogroszku bobrka. Przy takiej pogodzie jak teraz to takie wybieranie popiołu wypada raz na 30 dni - no ale Kielar ma spory popielnik. :)

Witam

Napisz proszę trochę więcej, tzn. jak wygląda ten popiół, niedopalony węgiel idzie do popielnika ? i dobrze by było gdybyś podłączył się do neta jak pisze zbyszek a link dodaj do stopki.

Jeszcze 2 -3 tygodnie i się wprowadzam i podłączam bo na razie nie mam tam netu. Popiół z papierosa to nie jest, spadają spieki i niedopalony węgiel choć czas podawania w grzaniu mam 3 sek. Kolega z firmy Instalco już do mnie dzwonił i podał prawdopodobną przyczynę (nieszczelność palnika)

Jeszcze 2 -3 tygodnie i się wprowadzam i podłączam bo na razie nie mam tam netu. Popiół z papierosa to nie jest, spadają spieki i niedopalony węgiel choć czas podawania w grzaniu mam 3 sek. Kolega z firmy Instalco już do mnie dzwonił i podał prawdopodobną przyczynę (nieszczelność palnika)

Tak, jest to możliwe. Trzeba wygasić kociołek zdjąć koronę, oczyścić, nałożyć sylikon wysokotemperaturowy ( czarny), nałożyć koronę i dobrze dobić żeby siadła, poczekać ze 2 godzinki żeby trochę przyschło i jazda.

Piszą chyba 24 godziny ale to trzeba trochę z przymrużeniem oka brać.

Jak się sezon skończy to możesz sobie to zrobić jeszcze raz z zachowaniem tego czasu chyba że jak jeszcze nie mieszkasz a mrozu na razie nie ma to możesz poczekać dłużej.

A tyle było pisane aby sprawdzić szczelność ewentualnie powtórnie osadzić. Ja sam nawet o tym pisałem. Jeszcze powtórnie uszczelniałem łączenie między podajnikiem a piecem.Tylko dobrze wyczyść stary silikon, jest on w niektórych miejscach twardy.

Jeszcze jedno, zaopatrz się w śrubę :rolleyes: do podajnika. Ja kupowałem i kupowałem i dopiero jak mi ścięło to szukanie na gwałt bo jeszcze nie miałem a to nie jest taka prosta sprawa kupić odpowiednią. Śruba M5 tylko walca niegwintowanego od strony łba tak żeby było około 35mm