Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli rozumiem ze ustawieniami nic nie poradze. Mam 2 wyjscia (dokupic gorszy groszek i mieszac lub przeniesc czujnik temp podajnika). Czyli jutro rano znowu czeka mnie rozpalanie :(

O ile się nie mylę to w nowym sofcie 0.3.1.4 po przekroczeniu temp.wystąpi tylko alarm,ale sterownik dalej będzie w trybie auto bynajmniej tak było 0.3.1.0:rolleyes:

Narazie podnislem kopczyk na trybie recznym moze do rana dociagnie. Mam ptanie ktos na forum pisal ze mu slimaka pogielo od zbyt wysokiej temperatury. Czy to możliwe? Jezeli przekalibruje czujnik lub przeniose i bedzie caly czas utrzymywac sie wysoka temp to czy nic sie nie uszkodzi?

Dostęp do pieca i komputera reglamentowany? czy co,działaj samo się nie zrobi, przyjmij wariant albo kolegów albo mój lub pomieszaj trzy porady naraz nie ma co tak balansować na linie i gasić pożarów tylko reagować wcześniej. Zrób aktualizację sterownika będzie widać poczynione zmiany, bo nie wiadomo dlaczego wczoraj po 22-giej i 24- tej temperatura zaczęła gwałtowniej przyrastać wcześniej tak jak i teraz jest bardzo wysoka ale idzie to raczej liniowo. Te 20* wewnątrz to zamierzone czy tyle daje rade

A jeszcze jedno z tym ślimakiem to ci nikt nie zagwarantuje, że tak nie będzie ale to też nie znaczy że musi tak być . A wrazie by cięto dopadło i czujnik byłby przesunięty to robisz to na własne ryzyko

Edytowane przez keteimj
dopisek

Tak. Spanikowałem, bo trochę długo już to trwało i nie wiedziałem co począć. Dzięki za wtedy.

Zdjęcia dodałem nowe. Bardziej trzeba patrzeć w wiadro, bo zdążyłem już wysypać. Groszek ma 29 MJ. Zdjęcia z palnika są zarówno z podtrzymania (akurat koniec był), jak i z dmuchania.

https://picasaweb.google.com/remikkgniezno/20130103?authkey=Gv1sRgCIuAutTb3NeStwE

Ta dysza raczej nadaje się do uszczelnienia.Widać po płomieniu.No chyba,ze masz węgiel nie wiadomo jaki.

Dostęp do pieca i komputera reglamentowany? czy co,działaj samo się nie zrobi, przyjmij wariant albo kolegów albo mój lub pomieszaj trzy porady naraz nie ma co tak balansować na linie i gasić pożarów tylko reagować wcześniej. Zrób aktualizację sterownika będzie widać poczynione zmiany, bo nie wiadomo dlaczego wczoraj po 22-giej i 24- tej temperatura zaczęła gwałtowniej przyrastać wcześniej tak jak i teraz jest bardzo wysoka ale idzie to raczej liniowo. Te 20* wewnątrz to zamierzone czy tyle daje rade

A jeszcze jedno z tym ślimakiem to ci nikt nie zagwarantuje, że tak nie będzie ale to też nie znaczy że musi tak być . A wrazie by cięto dopadło i czujnik byłby przesunięty to robisz to na własne ryzyko

Właśnie dokonałem aktualizacji po tym jak ponownie wyskoczył alarm. Wczoraj o 22 zmieniłem za radą kolegi typ kotła z 16kw na 15kw i tak sie podzialo. 20stopni jest w pomieszczeniach na dole przeznaczonych pod dzialalnosc wiec to jest zamierzone, u góry w pomieszczeniach mieszkalnych mam 22-23 stopnie. Powierzchni jest 360m2 ale kociolek 23kw daje spokojnie rade.

zaraz zwieksze podawanie i dmuchawe zobaczymy. Wolalbym nie uszkodzic kotla i stracic gwarancje wiec narazie nie bede przesuwał czujnika ani go kalibrował.

Właśnie dokonałem aktualizacji po tym jak ponownie wyskoczył alarm. Wczoraj o 22 zmieniłem za radą kolegi typ kotła z 16kw na 15kw i tak sie podzialo. 20stopni jest w pomieszczeniach na dole przeznaczonych pod dzialalnosc wiec to jest zamierzone, u góry w pomieszczeniach mieszkalnych mam 22-23 stopnie. Powierzchni jest 360m2 ale kociolek 23kw daje spokojnie rade.

zaraz zwieksze podawanie i dmuchawe zobaczymy. Wolalbym nie uszkodzic kotla i stracic gwarancje wiec narazie nie bede przesuwał czujnika ani go kalibrował.

Czujnik możesz bez obaw przesunąć.Nie stracisz z tego powodu gwarancji.Brucery i Burnery-S mają te czujniki umieszczone dokładnie pomiędzy dmuchawą a koszem zasypowym.RBR-y które były wyposażone w Brucery tak miały umieszczone czujniki lub nawet w samej flanszy był wiercony otwór (nie będę tłumaczył w którym miejscu bo za dużo pisania :) )

Pamiętajcie,że podczas pracy kotła spaliny kierowane są ku dołowi do wymiennika pionowego tak więc palnik siłą rzeczy jest omywany gorącymi spalinami.

Jak do tego dojdzie nam częste odstawianie pieca to mamy odbiór ciepła z żaru gdzie ta temp promieniuje i palnik się nagrzewa.

Palnik jest chłodzony powietrzem z dmuchawy więc najlepsza dla niego jest praca ciągła (taka też jest idea pracy sterownika eCoal.pl) Jeżeli nasz układ nie ma w instalacji wbudowanego zaworu 4D czy też innego mieszacza gdzie instalacja ma mały odbiór ciepła , szybko się nagrzewa (przewymiarowany kocioł) jesteśmy skazani na głowice termostatyczne co powoduje ,że przy zamknięciu kilku na raz doprowadzi nam kocioł do częstego przechodzenia w stan podtrzymania (ciepło palnika zaczyna się kumulować). Nieliczni potrafią wysterować kocioł tak aby pracował dwu stanowo a palnik się nie przegrzewał.

Wpływ na wzrost temp podajnika w podtrzymaniu ma również cyrkulacja powietrza w kotłowni oraz ciąg kominowy gdzie podczas postoju paliwo powoli się wypala i kieruje się w stronę zasobnika.

Pomijam już takich użytkowników co ustawiają temp podajnika na 50deg bo i tacy byli co się bezmyślnie bawili sterowaniem nie wiedząc co przestawiają.

Ja myśle że powiało u kolegi i wysoki komin do tego i zaczęło się palić w podajniku. Przesuwanie nic nie da bo i tak bedzie wysoka temp. podajnika.

Niech kolega ugasi ten pożar w podajniku ostudzi go. Po ostudzeniu zaklei dmuchawę zostawiając 2 cm prześwitu.

Ja myśle że powiało u kolegi i wysoki komin do tego i zaczęło się palić w podajniku. Przesuwanie nic nie da bo i tak bedzie wysoka temp. podajnika.

Niech kolega ugasi ten pożar w podajniku ostudzi go. Po ostudzeniu zaklei dmuchawę zostawiając 2 cm prześwitu.

Lepsze od zaklejania będzie regulator ciągu, nawet jak zamontuje na drzwiczkach wyczystki.

Lepsze od zaklejania będzie regulator ciągu, nawet jak zamontuje na drzwiczkach wyczystki.

Regulator ciągu napewno by się przydał, ale kolego patyk05 czy dalej tak nisko sie pali bo jeżeli tak to podnieś wcześniej zanim pójdzie temperatura ten kopiec porządnie parę razy zjedź tą temperaturę podajnika do tych 40* i zwiększ dawkę paliwa daj porządnie z 10s jak sam nie dostroi to będziesz najwyżej zmniejszał jeżeli zmiana typu kotła z 16 na 15 poszła in minus to zapodaj mu 25 zobaczysz jak zareaguje

tak zrobilem dodatkowo uchyliłem drzwiczki od wyczyszczki oraz podnioslem temp CO do 50stopni. zobaczymy

Regulator ciągu napewno by się przydał, ale kolego patyk05 czy dalej tak nisko sie pali bo jeżeli tak to podnieś wcześniej zanim pójdzie temperatura ten kopiec porządnie parę razy zjedź tą temperaturę podajnika do tych 40* i zwiększ dawkę paliwa daj porządnie z 10s jak sam nie dostroi to będziesz najwyżej zmniejszał jeżeli zmiana typu kotła z 16 na 15 poszła in minus to zapodaj mu 25 zobaczysz jak zareaguje

Jak zaklejenie wentylatora nie podziala to zrobie tak jak piszesz narazie zobaczymy co te zmiany przyniosą.

Ta dysza raczej nadaje się do uszczelnienia.Widać po płomieniu.No chyba,ze masz węgiel nie wiadomo jaki.

Ech. Koronę uszczelniałem przed sezonem. Wydaje mi się, że dobrze, bo bardzo się starałem przy tym.

Jeżeli nasz układ nie ma w instalacji wbudowanego zaworu 4D czy też innego mieszacza gdzie instalacja ma mały odbiór ciepła , szybko się nagrzewa (przewymiarowany kocioł) jesteśmy skazani na głowice termostatyczne co powoduje ,że przy zamknięciu kilku na raz doprowadzi nam kocioł do częstego przechodzenia w stan podtrzymania (ciepło palnika zaczyna się kumulować).

A czy zawór 4D coś by pomógł u mnie?

Oprócz węgla,zastosowałem się do wszelkich zaleceń, korona uszczelniona, szukam, pytam, bo denerwuje taki stan rzeczy.

jazzy luknąłem teraz na fotki i ciulowo to wygląda że tak brzydko powiem :)

Paliłeś w automacie ? jak tak to jak to wyglądało ?

Podejrzewam że to szlakowanie występuje wtedy jak kocioł się odstawia.

Po tym co widać na fotkach to od strony drzwiczek jakby mniej tej szlaki a z tyłu więcej, może na tej podstawie grześ pisze o nieszczelności.

Węgiel też może być piekliwy.

Możesz z jeden dzień spróbować w ręcznym, jak chcesz to ci pomogę trochę, zobaczysz jak będzie.

Grześ w robocie, zaczął fedrować żebyście mieli czym jarać w swoich piekielnych maszynach :)

Możesz z jeden dzień spróbować w ręcznym, jak chcesz to ci pomogę trochę, zobaczysz jak będzie.

:)

Z czym się wiąże ręczny?

W automacie paliłem zanim się minertu zabrał za mój kocioł. Nie miałem neta wtedy jeszcze i akurat tak się złożyło, że jak net dostałem to i aktualizacja softu poszła i minertu wziął w obroty kocioł. Spieków mniej teraz mam niż na początku, ale nadal są.

fedrować - nie znałem tego słowa - pracować w kopalni. Minertu był chłop jak tur i fedrował za dziesięciu chłopa -> http://pl.wiktionary.org/wiki/fedrowa%C4%87

Edytowane przez jazzy77

...

Piszesz że masz niedopały. Dlaczego nie podniesiesz powietrza do góry? Może wtedy dopali? Przeglądnąłem chyba z tydzień do tyłu i ani razu nie regulowałeś powietrzem. Raz to zrobiłeś na mocy 12kW i od razu wróciłeś do poprzedniego stanu i to w takim czasie że nawet wentylator się chyba nie rozpędził. Popróbuj z wentylatorem, daj mu ze dwa do góry i zostaw do rana, będzie poprawa to dobrze będzie gorzej (wątpię) bo mogą bć spieki to dasz 1 w dół. Lub powoli po jednym pkt. Ale warto to popróbować.