Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Z czym się wiąże ręczny?

W automacie paliłem zanim się minertu zabrał za mój kocioł. Nie miałem neta wtedy jeszcze i akurat tak się złożyło, że jak net dostałem to i aktualizacja softu poszła i minertu wziął w obroty kocioł. Spieków mniej teraz mam niż na początku, ale nadal są.

fedrować - nie znałem tego słowa - pracować w kopalni. Minertu był chłop jak tur i fedrował za dziesięciu chłopa -> http://pl.wiktionary.org/wiki/fedrowa%C4%87

Spróbuj jak zbyszek pisze.

Jak nie będzie poprawy to można spróbować na ręcznym czyli w przestawiasz na retortowy-ręczny i musisz wtedy tak jak w każdym sterowniku dwustanowym ustawić czas podawania, czas przerwy między podawanie oraz siłę nadmuchu.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I wykrakałem, skąd ten skok temperatury czyżby przesłona się odkleiła?

Trzeba zjechać tą temperaturę niżej i reagować szybciej . Skoro przez pół doby jechał w granicach90- 100 to rozumiem że jak się zjedzie do 40 -50 to na tym poziomie też będzie ciągnąć, no i nie wiemy co w momencie skoku dzieje się na palniku czy tak gwałtownie się wypala?

I wykrakałem, skąd ten skok temperatury czyżby przesłona się odkleiła?

Trzeba zjechać tą temperaturę niżej i reagować szybciej . Skoro przez pół doby jechał w granicach90- 100 to rozumiem że jak się zjedzie do 40 -50 to na tym poziomie też będzie ciągnąć, no i nie wiemy co w momencie skoku dzieje się na palniku czy tak gwałtownie się wypala?

Dokładnie przesłona się odkleiła. Wygaszę kociołek poczekam jak ostygnie podajnik. I zobaczymy przy zasłoniętej przesłonie czy będzie utrzymywać się na niskiej temp czy pójdzie do góry. Dałem typ kotła na 25KW. Ale zauważyłem przez noc że przy takich ustawieniach i zaklejonej przesłonie zaczęły robić się spieki :(

Dokładnie przesłona się odkleiła. Wygaszę kociołek poczekam jak ostygnie podajnik. I zobaczymy przy zasłoniętej przesłonie czy będzie utrzymywać się na niskiej temp czy pójdzie do góry. Dałem typ kotła na 25KW. Ale zauważyłem przez noc że przy takich ustawieniach i zaklejonej przesłonie zaczęły robić się spieki :(

Jakiego rodzaju spieki, niedopalone? Jeżeli nieduże to narazie tym się zabardzo nie przejmuj pożniej to ogarniesz jak uporasz się z temp podajnika, i zamawiaj ten regulator ciągu niema co się męczyć z tym zaklejaniem

Dokładnie przesłona się odkleiła. Wygaszę kociołek poczekam jak ostygnie podajnik. .....

A powiedz jeszcze jedną rzecz bo jestem ciekawy jak to działa praktycznie chodzi mi o system wyrzutu paliwa czy u ciebie po takiej akcji jak ostatnio zastajesz piec wygaszony i żar wypchnięty czy wogóle to nie działa lub w jakim momencie zaczyna to działać.

Bo tak sobie wymysliłem gdyby ten system działal dwustopniowo najpierw na temperature ostrzegawczą np 85* podepchną z minutę a dopiero jak to nie pomoże to przy temperaturze granicznej 110 dał tak żeby wypchnąc żar do popielnika to pewnie w paru przypadkach by to pomogło, trzeba zapytać panow z ES czy jest to do zrobienia. :rolleyes:

Co sądzicie o mojej propozycji?

Edytowane przez keteimj
korekta

A powiedz jeszcze jedną rzecz bo jestem ciekawy jak to działa praktycznie chodzi mi o system wyrzutu paliwa czy u ciebie po takiej akcji jak ostatnio zastajesz piec wygaszony i żar wypchnięty czy wogóle to nie działa lub w jakim momencie zaczyna to działać.

Bo tak sobie wymysliłem gdyby ten system działal dwustopniowo najpierw na temperature ostrzegawczą np 85* podepchną z minutę a dopiero jak to nie pomoże to przy temperaturze granicznej 110 dał tak żeby wypchnąc żar do popielnika to pewnie w paru przypadkach by to pomogło, trzeba zapytać panow z ES czy jest to do zrobienia. :rolleyes:

W najnowszej wersji oprogramowania sterownika działa to tak że przy 110stopniach bo tak mam ustawione wyskakuje alarm wysoka temp podajnika ale piec dalej normalnie pracuje w trybie automatycznym dopiero po jakimś czasie w moim przypadku jak podajnik osiągnął temp 115 wyskoczył kolejny alarm zapłon paliwa w podajniku i wtedy włączył się podajnik który zaczął wypychać groszek.

Jakiego rodzaju spieki, niedopalone? Jeżeli nieduże to narazie tym się zabardzo nie przejmuj pożniej to ogarniesz jak uporasz się z temp podajnika, i zamawiaj ten regulator ciągu niema co się męczyć z tym zaklejaniem

Tylko jest problem z tym regulatorem bo patrzylem to u mnie mozna odsunąć dmuchawę max 6cm a tu widzę że jest 10cm :( może uda się znaleźć mniejszą

Tylko jest problem z tym regulatorem bo patrzylem to u mnie mozna odsunąć dmuchawę max 6cm a tu widzę że jest 10cm :( może uda się znaleźć mniejszą

Jest jeszcze taka

http://www.domer.pl/regulator-ciagu-przepustnica-70x45x70-tr-6a.html tylko czy otwory będą pasować?

Ale trzeba zapytać może zrobią krotszą, ajak nie to pomierzyć dać na jakiś warsztat i zrobią

Ja mam podobne ustroistwo wykonane przez Instalco, chociaż w tej chwili gumka recepturka i klapka cały czas w górze:rolleyes:

Jest jeszcze taka

http://www.domer.pl/regulator-ciagu-przepustnica-70x45x70-tr-6a.html tylko czy otwory będą pasować?

Ale trzeba zapytać może zrobią krotszą, ajak nie to pomierzyć dać na jakiś warsztat i zrobią

Ja mam podobne ustroistwo wykonane przez Instalco, chociaż w tej chwili gumka recepturka i klapka cały czas w górze:rolleyes:

Ten regulator pasuje do dmuchawy wpa 0 7 ja mam taki zamontowany do 17

Co ty za bzdury wypisujesz . :lol2:

Za chwile napiszesz że 110 na podajniku to 350 w zasobniku :lol2::bash:

Nie w zasobniku tylko na palniku nie ma co się wyzłośliwiać tylko jak wiesz to napisz ile, a może ktoś ma zdjetą charakterystyke przyrostu temeratury na czujniku w stosunku do temperatury wewnwtrznej na palniku lub ślimaku tak sobie myślę że nie idzie to liniowo i tylko możemy się domyslać określonego dość szerokiego przedziału temperatur i poluzować gumkę w majtkach coby sie tak nie spinać:rolleyes: