Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No i znowu zaczął schodzić żar do dołu a temp podajnika do góry więc zawczasu zmieniłem podawanie na 10 i korekte dmuchawy na -2 zobaczymy

Mam pytanie dotyczące palnika. Masz nacięte kanały i otwory, czy kanały lub otwory? Jeżeli masz nacięte kanały to można spróbować zakleić silikonem kanał tak na 1cm od dołu, może to podniesie spalanie do góry.

Mam pytanie dotyczące palnika. Masz nacięte kanały i otwory, czy kanały lub otwory? Jeżeli masz nacięte kanały to można spróbować zakleić silikonem kanał tak na 1cm od dołu, może to podniesie spalanie do góry.

No to może być słuszna koncepcja, ja na początek też bym go przypilnował i ręcznie pomógl podnieść kopczyk.

Mam nacięte kanały. Co do regulatora ciągu to dzwoniłem do hurtowni gdzie powiedzieli mi ze to przy kotlach z podajnikiem sie nie stosuje i powiedzieli mi zeby zapalic zapalke i przylozyc do wylaczonej dmuchawy i sprawdzic czy jest ciag no i musze powiedziec ze przykladalem i nie zauwazylem zeby plomien wciagalo do wentylatora. Więc nie wiem czy jest sens kupować ten regulator choc majatku nie kosztuje.

Mam nacięte kanały. Co do regulatora ciągu to dzwoniłem do hurtowni gdzie powiedzieli mi ze to przy kotlach z podajnikiem sie nie stosuje i powiedzieli mi zeby zapalic zapalke i przylozyc do wylaczonej dmuchawy i sprawdzic czy jest ciag no i musze powiedziec ze przykladalem i nie zauwazylem zeby plomien wciagalo do wentylatora. Więc nie wiem czy jest sens kupować ten regulator choc majatku nie kosztuje.
Jak masz kanały to spróbuj tak jak pisałem.

No "mądrzy ludzie" pracują w tej hurtowni. Ja powiem tak na początku jak paliłem samym pelletem też bywało różnie z temperaturą podajnika i czasami paliło się bardzo nisko po tym jak zamontowali mi to ustroistwo przestało wyżerac paliwo z palnika na postoju teraz używam tego sporadycznie jak zacznie porządnie gwizdać.

A wiesz ile, jakich i gdzie nawiercić ?

To nie jest tak hop na krowę i ciele jest :)

Toteż ja nie mówię żeby sam skakał na tą krowę tylko doprowadził ją do byka który wie jak to zrobić:rotfl:

Pewnie ten piec od kogoś brał to mu pomoże w tym wzgledzie, a jak nie to trzeba w dogodnym terminie ustalić manewr z Instalco

No to podzielcie się wiedza kto to robi. Na wiosne bym wyslal do modyfikacji.

Na razie korony wiercone idą seryjnie do 11-ek i 17-ek do większych cięte.

Tak jak zbyszek zauważył i ja wcześniej napisałem to wymaga czasu i testów.

Zrobisz sito z tej korony a efekt może być jeszcze gorszy.

No to podzielcie się wiedza kto to robi. Na wiosne bym wyslal do modyfikacji.

Jak nie masz jak sobie z tym poradzić i będziesz to robił na wiosnę to skontaktuj się z Instalco ustalisz wyślesz i będziesz mial zrobione, u mnie to zajeło dobę ale to udalo się tak przy okazji innej sprawy, tylko ja do nich mam owiele bliżej

Ja napisałem co trzeba zrobić, henry to samo potwierdził.

Skąd wie ? bo miał taki sam problem w swojej 23-ce jak kolega patyk05.

Nie chciał mnie też słuchać co do mocy kotła i się wdupił na własne życzenie w sumie to mu się nie dziwię po swoim wcześniejszym doswiadczeniu ale może o tym sam kiedyś opowie>

Ja mróz przyciśnie i kocioł będzie trochę musiał popracować to palnik sam się podniesie, za mało kocioł ma zapięte.

Problem zaczyna się jak zrobi się cieplej i taki zaistniał. Pamiętacie jak pytałem czy coś kolega kramował wtedy po 16-ej ?

Już nie raz pisałem że nic nie da czy dacie 3s podawania czy 10 w grzaniu, on zrobi swoje ale jak chcecie kombinować to nie będę nikogo wyciągał na siłę z błędu.

W trybie auto nic nie dadzą taki manewry.

Karoka już tu komuś doradzał (chyba się nie mylę) jak to rozwiązać.

Proponowałem także koledze patykowi 05, (kurde ale sobie nick wymyśliłeś :) nie chcę pisać bez 05 żeby kolega nie poczuł się obrażony? przejście na grupowe a najlepiej dwustanowe czyli ręczne, najbardziej powinno rozładować za wysoką temp. podajnika.

Jak nie masz jak sobie z tym poradzić i będziesz to robił na wiosnę to skontaktuj się z Instalco ustalisz wyślesz i będziesz mial zrobione, u mnie to zajeło dobę ale to udalo się tak przy okazji innej sprawy, tylko ja do nich mam owiele bliżej

Być może do wiosny będzie już przetestowana korona do większego palnika bo wiem że pan Daniel również nad tym pracuje i wtedy nie będzie żadnego problemu.

Jak wszystko to również zabiera dużo czasu a są też inne problemy ( choć pojedyncze ale są ) do rozwiązania jak wiecie.

...........................

Ja mróz przyciśnie i kocioł będzie trochę musiał popracować to palnik sam się podniesie, za mało kocioł ma zapięte.

Problem zaczyna się jak zrobi się cieplej i taki zaistniał. Pamiętacie jak pytałem czy coś kolega kramował wtedy po 16-ej ?

Już nie raz pisałem że nic nie da czy dacie 3s podawania czy 10 w grzaniu, on zrobi swoje ale jak chcecie kombinować to nie będę nikogo wyciągał na siłę z błędu.

W trybie auto nic nie dadzą taki manewry.

Nie ma co się denerwować praktyki i wiedzy masz napewno w tej dziedzinie więcej niż nie jeden z nas, tylko pytanie jeżeli teraz ma tego poweru nadmiar i nie może go kontrolować to co w lecie mamy okna otwierać teraz tez powinien się odstawić i leżeć wackiem do góry określony czas, dlatego proponuję patyk05 ustaw czas postoju w podtrzymaniu na 90 i zobaczymy jaki efekt chyba nie wygaśnie

Ja też mam przewymiarowany kocioł i to chyba bardziej niż kolega patyk05, ale jak ma za dużo to najwyżej postoi 2godz dmuchnie lekko i dalej czeka jak trzeba to następne 2godz a nie napierdziela naprzód i grzeje podajnik