Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jazzy raptem masz przegrzane o 0,4 stopnia teraz, jak za ciepło to zmień trochę parametry dla pracy cyklicznej, masz 4min praca i 2min postój. możesz dać 4/3 albo 4/4

No zmieniłem sobie. W sumie to chętnie bym to wydłużył, jak najwięcej. Jak miałem pompę na wyłączoną to później zimna woda zalewała piec i musiał nadrabiać. Minertu mi poustawiał tak i teraz jest ok, oczywiście poza niedopałkami. :)

Jak niema huraganu w kominie :)

Adam stuknij do johny34 on trochę palił.

Nie ma co straszyć tym huraganem:) ja w zeszłym sezonie spaliłem 3T pelletu z czego ok 1T bez domieszek i da się oczywiście na początku byly różne perypetie ale to chyba ze wszystkim na początku tak jest, oczywiście że warto sobie na początek zamontować regulator ciągu jak są jakieśpytania w tej kwestii i dam radę coś podpowiedzieć to niema sprawy, a właśnie kolega johny34 zaczął przygodę z pelletem i chyba się przestraszył albo tak mu dobrze idzie że nic sie nie odzywa:).

Ja w każdym razie na przyszły sezon planuje powrót do pelletu. Jak lokalne zródło zaopatrywania jeszcze będzie działało bo w mojej okolicy jest ciężko z tym zaopatrzeniem a płacić po 850zł/T pelletu to mi się nie opłaca

Edytowane przez keteimj

Ja nie jestem również po to tutaj by straszyć :)

Przy dużym ciągu temp. na podajniku będzie wysoka i przy tym paliwie raczej nie będę podpowiadał żeby czujnik odsunąć dalej.

Temperatura nie większa niż przy paleniu węglem, kwestia w tym aby dobrać ustawienia tak aby palilo się odpowiednio wysoko a nie na ślimaku i regulator ciągu coby się nie wypalało w palniku po odstawieniu pieca. Na początku miałem z tym problemy ale poźniej jak pojawiła sie opcja PELLET i pan Daniel skorygował ustawienia zamontowali regulator ciągu i jechało bez problemów. Szuflada popiolu na miesiąc jak nie mniej a jaki zapach:)

W zakopcu zakaz montażu śmieciuchów, w krakoffie straszą zakazem wungla wogóle to wolę się dopytać , na razie w kotłowni leży 2T retopalu i czeka cierpliwie na lekkie ocieplenie ;) (chociaż +5 przez tydzień)

Jak nie będzie wyboru to będę palił pelletem.

RCK chcę zamontować wogóle (coby sprawdzić tryb 2 stanowy ... ;) ) tylko pytanie gdzie ? ... na czopuch czy do wyczystki (komin scheidel)

aaa i czy jest sens montować tą klapkę do dmuchawy i RCK razem ?

Ja pisząc regulator ciągu miałem na myśli właśnie tą klapkę do dmuchawy bo tak to nazwali w domerze moim zdaniem warto bo kosztuje niewiele a jak chcesz to korzystasz a jak nie to nie dużo nie stracisz

@keteimj

Pellet "drewniany" czy " słomiany" ?

Gdzie lepiej zamontować RCK na wyczystkę czy do czopucha ? Czy "wsio rawno" ?

Masz zamontowaną klapkę zamykającą dmuchawę jak nie pracuje ?

Ja paliłem pelletami z drewna ze słomy nie próbowałem nie mam dostępu do tego póki co, co prawda uruchomili w Zamościu peleciarnię i produkują pellet ze słomy ale to wszystko idzie do elektrowni Połaniec byłem tam kiedyś ale nie interesuje ich taki indywidualny żuczek, ale też dałem sobie spokój z różnych przyczyn

słomy u mnie pełno ;) Zabiłeś mi ćwieka , szukam teraz taniej peleciarki , a słomę i trociny się znajdzie , latem tego pełno ...

No właśnie a latem czym grzejesz wodę ? Też peletem ? Jak to cenowo/wagowo wychodzi na dobę ?

Latem nie paliłem pelletem bo wiosnę zakonczylem na owsie i paliłem jakimś blizej nieokreslonym groszkiem rosyjskim i z powodzeniem to wystarczy, na lato eko groszek jest lepszy dłużej trzyma w podtrzymaniu. Pelletu oczywiście idzie więcej bo jest mniej kaloryczny trudno mi porównać zuzycie bo tamten sezon to był moj pierwszy sezon grzewczy także i zuzycie było wieksze no i początek przygody z paleniem także się kręci wszystkim czym się da:) a to też trochę kosztuje. Pamiętam że przy temperaturach 10* i niżej szło coś ok 20 nawet 25kg na dobę

słomy u mnie pełno ;) Zabiłeś mi ćwieka , szukam teraz taniej peleciarki , a słomę i trociny się znajdzie , latem tego pełno ...

No właśnie a latem czym grzejesz wodę ? Też peletem ? Jak to cenowo/wagowo wychodzi na dobę ?

A z tą pelleciarką to nie jet takie hop siup bo nic na wodę nie chodzi a i na początek chyba trzeba wydać na samo urządzenie to cenowo ze dwa sezony obskoczysz, słoma jest chyba mniej kaloryczna i nie wiadomo ile tego trzeba coby się ogrzać przy tym ognisku także to zależy jakie masz warunki tego skladowania i produkcji pozatym w słomie może być dużo piachu i później glazura na palniku- gdzieś tam kiedyś czytałem o takich skutkach palenia zanieczyszczonym pelletem.

Witam serdecznie.. pierwszy raz na tym forum :D

W tym roku będę zmieniał piec CO i jestem zainteresowany właśnie kotłem RBR Ekouniwersal. Do ogrzania mam 2 budynki 185m2 i 160m2 +CWU (6 dorosłych i 2 dzieci):).

Budynek 185m2+ garaż 18m2 + piwnica jest z lat 60-tych. Ściany 40cm cegła pełna ocieplone w 55% styropianem10cm; dach ocieplony wełną 10cm (brak wełny nad klatką schodową); strop strychu ocieplony w 90% wełną 10cm. [ odbiór tylko grzejniki 13szt. ]

Budynek 160m2 (bez piwnic) z pustaków żużlowych 39cm (75%) i z cegły pełnej 40cm (25%) ocieplone styropianem 10cm (100%); dach ocieplony wełną rockwool 50cm (40%) i 30cm (60%); strop między kondygnacjami ocieplony styropian 25cm (40%) i 5cm (60%); podłoga parteru ocieplona styropianem 10cm (60%) [ Piętro: grzejniki 5szt. i podłogówka ~48m2 / Parter: grzejniki 2szt. i podłogówka 45m2 ].

Podsumowując jeden piec ma ogrzać 2 budynki: jeden słabo/średnio ocieplony i drugi dobrze ocieplony -> łącznie 345m2 + 18m2 (garaż w piwnicy jest tylko dogrzewany ok 15st.C).

Jaką moc dla RBR byście wybrali??