Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

rafalcon gdyby ten większy budynek był podobnie docieplony bez wahania zaproponowałbym ci 23kW jednak w tym pierwszym szału nie ma że tak powiem, zużycie CWU podejrzewam też będzie na dość wysokim poziomie także na te dwa budynki powiedziałbym ci bezpiecznie 35kW. Kocioł będzie zapewne w jednym z budynków także trochę straci się również na przesyle.

Dopisz może jeszcze jakie temperatury utrzymujecie w budynkach i coś o oknach i drzwiach.

Jeśli tutaj jest dobrze 23-ka też to pociągnie.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W obydwu budynkach drzwi i okna plastikowe - wkłady 2 szybowe standardowe z tym, że "plastiki" w budynku 185m2 mają ok 17lat a w drugim budynku są nowe (nowy budynek).

Temperatury:

1. Budynek 185m2 (stary)->22st.C

2. Budynek 160m2 (nowy):

- mieszkanie 80m2 (piętro) -> 23-24st.C (małe dzieci)

- sklep zoologiczno-wędkarski 80m2 (parter) ->21st. (akwaria też oddają ciepło co jest nie ekonomiczne - en. elektryczna) dlatego chciałbym też tam grzać podobnie jak w mieszkaniu.

Podobnie waham się między 23 i 35kW tym bardziej że mamy obecnie kocioł olejowy 22kW (poj. wodna 88l.) i przed dociepleniem nowego budynku nie wyrabiał, a szedł non stop na pełnej mocy przy temp. zewnętrznej ok 0 do 6 st.C.

W obydwu budynkach drzwi i okna plastikowe - wkłady 2 szybowe standardowe z tym, że "plastiki" w budynku 185m2 mają ok 17lat a w drugim budynku są nowe (nowy budynek).

Temperatury:

1. Budynek 185m2 (stary)->22st.C

2. Budynek 160m2 (nowy):

- mieszkanie 80m2 (piętro) -> 23-24st.C (małe dzieci)

- sklep zoologiczno-wędkarski 80m2 (parter) ->21st. (akwaria też oddają ciepło co jest nie ekonomiczne - en. elektryczna) dlatego chciałbym też tam grzać podobnie jak w mieszkaniu.

Podobnie waham się między 23 i 35kW tym bardziej że mamy obecnie kocioł olejowy 22kW (poj. wodna 88l.) i przed dociepleniem nowego budynku nie wyrabiał, a szedł non stop na pełnej mocy przy temp. zewnętrznej ok 0 do 6 st.C.

Na ogrzewanie wydawałeś pewnie z 15-20 tys.

Ja też zmieniłem na ekogroszek wydawałem ok 15tys teraz zmieszczę się w 6tys ale zima łagodniejsza.

Ja bym brał 23 jest tylko małe ale mały popielnik będziesz musiał wyrzucać codziennie a poniżej -5 będzie żarł 100kg na dobę i tu się kłania większy kosz.

Ale za 10 tysięcy oszczędności to można się pomęczyć, albo palacza za piwko z ulicy żeby do kosza wrzucał.

Co się dzieje w przypadku przewymiarowania lub wybrania za małego pieca w odniesieniu do RBR 23 i 35kW??

Przy 23 będziesz się męczył jak będzie zimno - bo zasyp na 1,5 dnia popielnik na pół dnia. Może nie dogrzewać

Przy 35 jak bedzie zimno zasyp na 1,5 dnia popielnik na 1 dzień, będziesz sie męczył jak się zrobi ciepło bo będzie mały odbiór. Bedziesz musiał korygować nastawy (ale przez neta nie ma problemu). Na pewno nagrzeje.

Tylko ile mamy dni poniżej 10stopni

Ja 17 grzałem 650metrów ale było ciepło i dom jeszcze nie wyziębiony, 6-8 w dzień w nocy 0,-2. Teraz to bym musiał z tydzień grzać żeby rozgrzać całą chałupę i nie wiem czy dał by rade.

Co się dzieje w przypadku przewymiarowania lub wybrania za małego pieca w odniesieniu do RBR 23 i 35kW??

Mam nadzieję że kotłownie będziesz miał osobno, nie w domu. Jak w domu to po sezonie bedziesz miał jej dość. Bo ekogroszek to brudna sprawa nie wyobrażam sobie wchodzenia z 10 tonami węgla przez chałupę, a popiołu to bedzie z tona.

A co z trybem automatycznym w ecoalu?? nie poradzi sobie z nastawami w przypadku gdy będzie cieplej na zewnątrz przy piecu 35kW?? Wujek ma Ogniwo eko 24kW i generalnie niczego nie koryguje... oczywiście zawsze można skorygować nastawy tylko czy trzeba? ..co jeśli w tym konkretnym przypadku bedzie szedł w trybie auto>??

A co z trybem automatycznym w ecoalu?? nie poradzi sobie z nastawami w przypadku gdy będzie cieplej na zewnątrz przy piecu 35kW?? Wujek ma Ogniwo eko 24kW i generalnie niczego nie koryguje... oczywiście zawsze można skorygować nastawy tylko czy trzeba? ..co jeśli w tym konkretnym przypadku bedzie szedł w trybie auto>??

Nie powiem ci czy ty bedziesz musiał korygować sam zobaczysz czy trzeba.

Odnośnie instalacji to pomyśl czy nie zostawić tego olejaka i wpiąć pod niego 23 bo ja tak zrobiłem.

Mam olejaka 40kw i wpiete do tego RBR 17.

Dom 720m2 4 kondygnacje ocieplone styro 10 i dziurawy jak ser szwajcarki. Balkonów mam długości 50m 17 okien balkonowych 30 zwykłych 21 łazienek z wentylacją grawitacyjną

Na co dzień grzeje 80m2 reszta grzana na gwiazdkach czyli 5-8 stopni. Pali 25kg na dobę przy tej temp. jak zrobiło się zimno to 50kg

W tym roku olejaka nie używałem ale jest w razie czego.

Jeśli olejak jest jeszcze w dobrej kondycji a miejsca pod dostatkiem to jak najbardziej można wtedy dać mniejszy kociołek.

To już zależy od kolegi czy już tak mu dopiekł że nie chce go widzieć czy jeszcze będzie mógł na niego patrzeć :)

W razie większego mrozu można wspomóc wtedy groszka.

Jeśli już zmieniam ogrzewanie to definitywnie :), piec na olej opalowy chciałbym pozostawić jako awaryjny lub jako alternatywę do grzania CWU latem. Tak że wciąż chciałbym poznać wady ewentualnie przewymiarowanego pieca....??? Zawsze można piec ustawić na niższą moc w sterowniku, czy to nie wystarcza...???

Wydaje mi się że aż tak źle nie będzie :)..na Ogniwie Eko 24kW u wujka na dom 220m2 obecnie wychodzi mu średnio 30kg ekogroszku przy czym kotłownię ma w budynku obok razem z garażem i biurem, które to pomieszczenia też nieznacznie dogrzewa...zakładając, że u mnie starszy budynek 185m2 pochłonie 40kg a nowy budynek 160m2 kolejne 25kg to końcowy wynik 65kg/dobę jest całkiem realny...a może uda się jeszcze coś z tego urwać :D..

Trudno będzie zdecydować, którą moc kotła wybrać:p.

Zastanawiają mnie jeszcze te wszystkie problemy opisywane na tym forum np: problem z buczeniem (podobno już rozwiązany), przegrzewanie się podajnika, jakieś ogromne spieki, mały popielnik itp..

Przy 23 będziesz się męczył jak będzie zimno - bo zasyp na 1,5 dnia popielnik na pół dnia. Może nie dogrzewać

Przy 35 jak bedzie zimno zasyp na 1,5 dnia popielnik na 1 dzień, będziesz sie męczył jak się zrobi ciepło bo będzie mały odbiór. Bedziesz musiał korygować nastawy (ale przez neta nie ma problemu). Na pewno nagrzeje.

Tylko ile mamy dni poniżej 10stopni

Ja 17 grzałem 650metrów ale było ciepło i dom jeszcze nie wyziębiony, 6-8 w dzień w nocy 0,-2. Teraz to bym musiał z tydzień grzać żeby rozgrzać całą chałupę i nie wiem czy dał by rade.

Na temat popiołu to jest tylko sprawa opału, ja wybieram co zasyp czyli około 110kg bo tak dosypuję. Raz zasyp i raz wybieranie, co zasyp lekkie czyszczenie i wtedy spaliny spadają około 15-20*C. Zasypuje tak mało bo godziny skończenia zasobnika wychodzą kiedy mnie nie ma i robię to wcześniej.

Odległość między budynkami wynosi ok 4m i myślę że jest to bardzo dobrze zaizolowane. Gdy grzaliśmy na olejowym obydwa budynki to długo trzeba było czekać aż powrót z nowego budynku się zagrzeje - był ciągle zimny. Wszystkie grzejniki i podłogówka grzały. Budynek dobrze odbierał.

Ile kg groszku wchodzi do zasobnika? Który popielnik jest większy w RBR czy w Ogniwo Eko, bo wujek (Ogniwo Eko 24kW) na pełny zasyp ma pełny popielnik (ma wyciągniętą szufladę) i tak wybiera (łopatą). Wg dtrki zasobnik jest większy w RBR ale nie ma nic o popielniku.

Cały czas zastanawia mnie jaka będzie różnica między RBR 23 i 35kW przy dodatniej temp. na zewnątrz, tym bardziej, że w obydwa przecież jest ten sam palnik ekoenergia 25.

Wydaje mi się że aż tak źle nie będzie :)..na Ogniwie Eko 24kW u wujka na dom 220m2 obecnie wychodzi mu średnio 30kg ekogroszku przy czym kotłownię ma w budynku obok razem z garażem i biurem, które to pomieszczenia też nieznacznie dogrzewa...zakładając, że u mnie starszy budynek 185m2 pochłonie 40kg a nowy budynek 160m2 kolejne 25kg to końcowy wynik 65kg/dobę jest całkiem realny...a może uda się jeszcze coś z tego urwać :D..

Trudno będzie zdecydować, którą moc kotła wybrać:p.

Zastanawiają mnie jeszcze te wszystkie problemy opisywane na tym forum np: problem z buczeniem (podobno już rozwiązany), przegrzewanie się podajnika, jakieś ogromne spieki, mały popielnik itp..

A w Ogniwie Eko 24 u wujka - występują te problemy?

A w Ogniwie Eko 24 u wujka - występują te problemy?

Kolego zawijan z całym szacunkiem ale tego typu sugestią sam sobie szkodzisz czyżby ci woda sodowa uderzyła do głowy?

To ja napiszę tak u mnie w RBR też tego typu problemy nie występują ale słyszałem że u sąsiada wujka kolegi który ma Ogniwo Eko występują i co na co ma być to dowód?

Odległość między budynkami wynosi ok 4m i myślę że jest to bardzo dobrze zaizolowane. Gdy grzaliśmy na olejowym obydwa budynki to długo trzeba było czekać aż powrót z nowego budynku się zagrzeje - był ciągle zimny. Wszystkie grzejniki i podłogówka grzały. Budynek dobrze odbierał.

Ile kg groszku wchodzi do zasobnika? Który popielnik jest większy w RBR czy w Ogniwo Eko, bo wujek (Ogniwo Eko 24kW) na pełny zasyp ma pełny popielnik (ma wyciągniętą szufladę) i tak wybiera (łopatą). Wg dtrki zasobnik jest większy w RBR ale nie ma nic o popielniku.

Cały czas zastanawia mnie jaka będzie różnica między RBR 23 i 35kW przy dodatniej temp. na zewnątrz, tym bardziej, że w obydwa przecież jest ten sam palnik ekoenergia 25.

Do RBR wchodzi mi 150 kg groszku z czego mam 1,5 szuflady popiołu ilość popiołu zależy od jakości opału. Pojemność szuflady ok.10 l.

Co do buczenia to nigdy nie zwracał na to uwagi bo kotłownię ma w drugim budynku (musiałby sprawdzić), temp. podajnika nigdy nie kontrolował a alarmów też nie miał, spieki się zdarzały w zależności od węgla. Nie ma podpiętego internetu i jako tako nie ingeruje w proces spalania (piec ma od 3 lat).

Co do RBR pojemność szuflady 10l, więc pojemność popielnika bez szuflady jest większa - bez szuflady wejdzie więcej popiołu?