Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Do prawidłowego podgrzania powrotu właśnie.

Kiedy ta grawitacja nie działa, to wtedy zawór 4dr działa jak 3dr z funkcją mieszania

Panowie ile sera tyle masła.Chcecie tym powiedzieć,że zawory 4D wg tej teorii powinno się montować dużo większe od przepływu rur wychodzących na układ grzejnikowy? W obiegu wymuszonym to nie ma znaczenia.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do wyjść w rbr to chorym pomysłem jest zrobienie dwóch powrotów calowych do kotła,

jak ten jeden czujnik powrotu ma faktycznie zmierzyć prawdziwą temperaturę powrotu wody do kotła jeśli ktoś wykorzysta oba wejścia?

To nie chory pomysł ale służy to wygodzie podejścia powrotu dla instalatora.Jak zwykle ich rozumowanie jest takie,że jak mają dwa zasilania do wpinają się w dwa powroty.Druga sprawa to w tym kotle (jak podaje sam producent) nie ma potrzeby stosowania dogrzewania wody powracającej do kotła.To ,że sterownik ma taką funkcję CWU+ mieszająca nie znaczy,że w tym przypadku musi z tego korzystać.Jak chce z tego korzystać to musi zrobić wspólny powrót i tyle.

Panowie ile sera tyle masła.Chcecie tym powiedzieć,że zawory 4D wg tej teorii powinno się montować dużo większe od przepływu rur wychodzących na układ grzejnikowy? W obiegu wymuszonym to nie ma znaczenia.

To zależy co się rozumie przez dużo większe wg. mnie to do kotła o mocy do 15kW średnica zaworu i obwodu kotłowego 5/4 do kotła 16-30kW średnica zaworu i kotłowego 6/4.

Srednice rur za zaworem gdzie pracuje pompa żądzą się innymi prawami zależnymi od wielkości instalacji, ilości grzejników, generalnie od wyliczonych oporów

Wygoda powinna iść w parze ze świadomością. Wykonawca powinien zastosować takie rozwiązanie użytkownikowi aby w każdej chwili mógł skorzystać z każdej opcji, jaką daje mu sterownik. Ewentualnie uświadomić użytkownika o możliwych rozwiązaniach i pomóc wybrać optymalne rozwiązanie. W przypadku gdy jest jedno wyjście na powrót nawet przy " nieświadomym" wykonawcy nie jest źle. Dlatego tez jestem zwolennikiem jednego zasilania i powrotu. Uważam również że mufy powinny być 5/4 cala. Ale to są tylko moje spostrzeżenia.

A wracając do "wygody", to mufy powinny być 2 calowe. Bo co będzie jak kocioł zostanie wpięty do starej grawitacyjnej instalacji ze słusznymi przekrojami rur a w razie długotrwałego braku prądu użytkownik będzie chciał palić na awaryjnym bez inwestycji w dodatkowe źródło zasilania ?;)

Wygoda powinna iść w parze ze świadomością. Wykonawca powinien zastosować takie rozwiązanie użytkownikowi aby w każdej chwili mógł skorzystać z każdej opcji, jaką daje mu sterownik. Ewentualnie uświadomić użytkownika o możliwych rozwiązaniach i pomóc wybrać optymalne rozwiązanie. W przypadku gdy jest jedno wyjście na powrót nawet przy " nieświadomym" wykonawcy nie jest źle. Dlatego tez jestem zwolennikiem jednego zasilania i powrotu. Uważam również że mufy powinny być 5/4 cala. Ale to są tylko moje spostrzeżenia.

A wracając do "wygody", to mufy powinny być 2 calowe. Bo co będzie jak kocioł zostanie wpięty do starej grawitacyjnej instalacji ze słusznymi przekrojami rur a w razie długotrwałego braku prądu użytkownik będzie chciał palić na awaryjnym bez inwestycji w dodatkowe źródło zasilania ?;)

W tym kotle ilość i wielkość wyjść jest wg życzenia klienta/instalatora.

Tak dokładnie jest i chwała za to producentowi że jest na tyle elastyczny i dostosuje wyrób do potrzeb klienta. Ja zmierzałem do tego że zredukować przekrój to nie problem, natomiast na odwrót się nie da. Nie każdy wykonawca instalacji jak i przyszły użytkownik czyta DTR przed zakupem kotła aby wyłapać taki szczególik . :bash:

Najważniejsze aby wszystko na końcu zadziałało poprawnie i bez kłopotów :)

Tak dokładnie jest i chwała za to producentowi że jest na tyle elastyczny i dostosuje wyrób do potrzeb klienta. Ja zmierzałem do tego że zredukować przekrój to nie problem, natomiast na odwrót się nie da. Nie każdy wykonawca instalacji jak i przyszły użytkownik czyta DTR przed zakupem kotła aby wyłapać taki szczególik . :bash:

Najważniejsze aby wszystko na końcu zadziałało poprawnie i bez kłopotów :)

Producent robi kotły standardowo jednak my pytamy się klienta jakie mają być podejścia i ile oraz sami podpowiadamy jakie rozwiązanie będzie najlepsze w konkretnym przypadku.

Zdarzyło się nie raz wpiąć standardowy kocioł w starą instalację i pracują bez zarzutu.

Jeszcze kontynuując ten offtop, to dodam że stosowanie zaworów mieszających to nie jedyny sposób aby podgrzać powrót i obniżyć temeprature wody na grzejniki. Mam na myśli sprzęgła hydrauliczne, czyli proste urządzenia które kosztują około 50pln, ale wymagają o jedną pompę więcej na obwodzie c.o. Plusem w tym rozwiązaniu jest brak obiegu grawitacyjnego, czyli i konieczności stosowania dużych średnic.

Witam posiadaczy tego pieca.

Chcialem sie poradzic czy polecalibyscie mi ten piecyk (rbr ekouniwersal 11kw). Mam 90m2 pow. uzytkowej, zasobnik na ciepla wode 140l, i w planach okolo 15m2 podlogowki w trzech petlach. Szukam malego pieca w sensie KW oczywiscie ale z posrod tych z podajnikiem na ekogroszek to ciezko. Jak dotad znalazlem RBR 11kw, Ogniwo 10kw i Defro 12kw. Najlepiej wiec spytac u zdrodla czyli uzytkownikow.

Pozdrawiam, Tomek.

Dokładnie. Tak powinno być wykonane. Szkoda że producent RBR-a robi 1 calowe wyjścia z kotła. Uważam że powinno to być 5/4 wtedy można zastosowac 35 cu na obieg kotłowy. A tak mamy przewężenie na wyjściu z i wejściu do kotła. Przeciez łatwiej zredukować z 5/4 na cal.

Miałem juz zamówienia na 2 cale :)

Tak jak grześ napisał kotły idą nie tylko do nowych domów i na nowe instalacje.

Na pewno nic większego panie kolego :)

Ta 11-tka nie będzie miał się przy czym napracować.

No wlasnie boje sie przewymiarowac. Teoretycznie w opisach wiekszych piecy zakres pracy i ogrzewanych powierzchni czy kubatury jest dosc szeroki ale z opinii uzytkownikow wiem z przewymiarowanymi piecami sa problemy jesli temp na zewnatrz podchodzi w okilice 0 stopni. A jak uzytkowanie, czyszczenie i uzyte materialy w tej 11kw?

No wlasnie boje sie przewymiarowac. Teoretycznie w opisach wiekszych piecy zakres pracy i ogrzewanych powierzchni czy kubatury jest dosc szeroki ale z opinii uzytkownikow wiem z przewymiarowanymi piecami sa problemy jesli temp na zewnatrz podchodzi w okilice 0 stopni. A jak uzytkowanie, czyszczenie i uzyte materialy w tej 11kw?

Jeśli to nowy domek i docieplony to każdy taki kocioł będzie u ciebie przewymiarowany niestety.

Podobnie jak przy większych rozbieżność co do ogrzewanych powierzchni jest również bardzo duża. można taki kociołek wstawić na 70m2 w starym i przewiewnym domu ale równie dobrze może pracować na 170 metrach.

Produkowany jest z tej samej blachy co starsi i więksi bracia. Co do czyszczenia pogadaj z użytkownikami bo moja opinia może być brana jako stronnicza i mało obiektywna :)

Karoka dobrze ci podpowiada - ja mam 17KW , ale jak w 11KW obsługa i czyszczenie wygląda tak samo to się nie zastanawiaj tylko bierz :)

do łowcy ja mam 17 Rbr pół roku czyszczenie to prostota ja nawet czysciłem go w białej koszuli poto tylko aby sąsiadowi pokazać latwosć i brak syfu przy tej czynności przy zerowej tem. smiga dobrze a to za sprawą sterownika ja jestem bardzo zadowolony a przyznać muszę że poswieciłem wiele wiele czasu na zakup czegoś co bedzie sprawować się dobrze a pozatym jest wykonany solidnie i bardzo estetycznie

Zerknie ktoś na moje wykresiki?

Temperatura powrotu w rzeczywistości jest dużo niższa. Na chwilę obecną temperatura powrotu na wykresach to temperatura wody wychodzącej na grzanie podłogi.

Właśnie zmieniłem pracę pompy CO na cykliczną ze stałej. Pompa CO to pompa podłogówki - grzejników brak - no poza łazienkami i garażem, ale one pracują niezależnie.