Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Płaszcz wewnętrzny 6mm, zewnętrzny 4mm.

Ściągnij sobie DTR kotła z mojej strony albo grześka, jest po opisem kotła.

Dzieki za info. Nie dopatrzylem w dtr. Chyba sie zdecyduje na ten piec na moje 90m2. Trojnik mam na wys. 138cm (os) od podlogi wiec bedzie bardzo blisko. Na tym kolanie nastawnym mozna chyba osiagnoac jakis nieduzy kat do gory. W DTR jest 120cm do osi, wiec chodzi o 18cm. Dobrze kombinuje?

Pozdrawiam.

Dzieki za info. Nie dopatrzylem w dtr. Chyba sie zdecyduje na ten piec na moje 90m2. Trojnik mam na wys. 138cm (os) od podlogi wiec bedzie bardzo blisko. Na tym kolanie nastawnym mozna chyba osiagnoac jakis nieduzy kat do gory. W DTR jest 120cm do osi, wiec chodzi o 18cm. Dobrze kombinuje?

Pozdrawiam.

Tak na 120cm a przy skręcie na kolanie nastawnym można wyjść prawie w pion :)

Przy 90m to kociołek pojedzie na wczasy hehe

Wiecie co?? w am to się w ....pieprz, porządny należy !!! byliście na targach w Sosnowcu i ani słowem... jacy wystawcy, jakie rozwiazania jakie nowości... normalnie lenistwo straszne!!!
A co chciałbyś wiedzieć?Pięciu wystawców z tego tylko dwóch liczących się na rynku wg rankingu.Pogoda do bani,targi drogie jak diabli.

Jakoś temat ucichł.

Dziś rozmawiałem z producentem Panem Danielem i podjęliśmy decyzję,że kocioł 17kW dla mojego domu będzie posiadał system odpopielania komory popielnika.

System ten jest sprawdzony w kotłach dużej mocy,działa już po kilka lat więc nic nie stoi na przeszkodzie aby zastosować to w kotłach małej mocy.Jak to wszystko wyjdzie dowiemy się za ok 2tyg o ile wg prognozy się ociepli na zewnątrz.Oczywiście zrobię zdjęcia a może i nakręcę filmik jak to będzie pracować.

To ja z innej beczki.

Od około 2tygodni pojawia się u mnie niedopalony węgiel w popielniku. Zmniejszyłem czas pracy podajnika, nie pomogło, zwiększyłem moc dmuchawy w grzaniu i w podtrzymaniu, niedopalony węgiel dalej jest a przy tym spieki większe. Mógłby ktoś zerknąć i coś poradzić?Zdjęcie paleniska po 2 dniach palenia.

003.jpg

Edytowane przez szczudlo

To ja z innej beczki.

Od około 2tygodni pojawia się u mnie niedopalony węgiel w popielniku. Zmniejszyłem czas pracy podajnika, nie pomogło, zwiększyłem moc dmuchawy w grzaniu i w podtrzymaniu, niedopalony węgiel dalej jest a przy tym spieki większe. Mógłby ktoś zerknąć i coś poradzić?Zdjęcie paleniska po 2 dniach palenia.

A jak ten piec wygląda po 1 dniu palenia?Masz suchy opał?

Przejdź na grupowe i dobierz dmuchawę,ty nie palisz tylko wędzisz kocioł. Co ile go czyścisz? Jaki jest powód korekty dmuchawy na +4% w grzaniu?

Niestety na grupowe nie da rady bo jak widzisz mam stary soft jeszcze wgrany, w przyszłym tygodniu będę w PL to postaram się wgrać najnowszy soft (co mi przypomniało, że muszę kupić kabel) Myślałem, że jak podniosę dmuchawę w grzaniu na +4% to lepiej będzie przepalał węgiel a co za tym idzie, znikną niedopałki w popielniku. Kocioł jest czyszczony przez operatora pieca ( tata ) myślę że przynajmniej raz w tygodniu go przeczyści, ale tylko kanały poziome wymiennika. Komory spalania raczej nie czyści. Na dzień dzisiejszy kanału pionowego też nie czyści bo czyszczak w piecu uleciał i czekamy na serwis. Czy zabrudzony kanał pionowy może mieć wpływ na pojawienie się niedopalonego węgla?

Przez chwilę poczułem się znowu jak w szkole :D

To może w tej szkole zabaw się w nauczyciela :yes: i operatora pieca przeszkol z zasad czyszczenia pieca, tak zarośniętą komorę spalania to chyba bym miał po 2 miesiącach jak bym nie czyścił, z własnych obserwacji widzę, że po paru dniach jak tylko oskrobię ścianki samej komory spalania to temperatura spalin spada ok 15 -20stopni. Oczywiście że kanał pionowy powinien być czyszczony pewnie stąd ta wędzarnia.

Co to znaczy że czyszczak w piecu uleciał, a może operator go zostawił niewyciągnięty podczas palenia i tam zarósł razem z kanałem pionowym i później ni w lewo ni w prawo i tylko gałka w ręku została.

Jednak odpowiednie czyszczenie to ważna sprawa

. Oczywiście że kanał pionowy powinien być czyszczony pewnie stąd ta wędzarnia.

Co to znaczy że czyszczak w piecu uleciał, a może operator go zostawił niewyciągnięty podczas palenia i tam zarósł razem z kanałem pionowym i później ni w lewo ni w prawo i tylko gałka w ręku została.

Jednak odpowiednie czyszczenie to ważna sprawa

I tak też mogło być.

Nie mówię, że nie, osobiście tego nie widziałem. Z relacji podobno czyszczak zaczął się kiwać w trakcie czyszczenia a potem cały mechanizm czyszczący wpadł do popielnika a pręt do poruszania tym mechanizmem został w ręce. Tak więc wychodzi na to, że nie jest to wina nie wyciągnięcia czyszczaka. Akurat na ten czyszczak bardzo zwracałem uwagę ojcu, tak żeby nie było przypadkiem tego co podejrzewacie. Podobno komora spalania jest czyszczona raz w tygodniu...