Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Jakoś temat ucichł.

Dziś rozmawiałem z producentem Panem Danielem i podjęliśmy decyzję,że kocioł 17kW dla mojego domu będzie posiadał system odpopielania komory popielnika.

System ten jest sprawdzony w kotłach dużej mocy,działa już po kilka lat więc nic nie stoi na przeszkodzie aby zastosować to w kotłach małej mocy.Jak to wszystko wyjdzie dowiemy się za ok 2tyg o ile wg prognozy się ociepli na zewnątrz.Oczywiście zrobię zdjęcia a może i nakręcę filmik jak to będzie pracować.

A producent uporał się już buczącym podajnikiem, że bierze się za unowocześnianie pieca? Ostatnio rozmawiałem z nowym nabywcą RBR i mówił że jest głośny i podobno coś z tym mają zrobić.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak tylko jeszcze Tobie coś buczy.

Systemy automatycznego odpopielania są montowane od dawna na zamówienie ale nie proponujemy bo trochę to kosztuje to nie żadne "unowocześnienie"

Czyli to oficjalne oświadczenie że RBR już nie ma problemu z buczącym podajnikiem, można wiedzieć jak rozwiązali ten problem?

Może napiszą też osoby które zgłaszały do producenta problemy z głośną pracą czy ich reklamacje też pozytywnie zostały załatwione.

Czyli to oficjalne oświadczenie że RBR już nie ma problemu z buczącym podajnikiem, można wiedzieć jak rozwiązali ten problem?

Może napiszą też osoby które zgłaszały do producenta problemy z głośną pracą czy ich reklamacje też pozytywnie zostały załatwione.

To piszą.

U mnie został wymieniony motoreduktor z silnikiem.

Drgania przenosiły się na konstrukcje budynku.

Było go słychać wszędzie od piwnicy po 2 piętro.

W kibelku który sąsiaduje z kotłownią uszy przytykało

Kotłownia doklejona do budynku.

Teraz muszę się wsłuchiwać żeby usłyszeć jak podaje.

To piszą.

U mnie został wymieniony motoreduktor z silnikiem.

Drgania przenosiły się na konstrukcje budynku.

Było go słychać wszędzie od piwnicy po 2 piętro.

W kibelku który sąsiaduje z kotłownią uszy przytykało

Kotłownia doklejona do budynku.

Teraz muszę się wsłuchiwać żeby usłyszeć jak podaje.

Jakiego producenta teraz masz motoreduktor i silnik?

Jakoś temat ucichł.

Dziś rozmawiałem z producentem Panem Danielem i podjęliśmy decyzję,że kocioł 17kW dla mojego domu będzie posiadał system odpopielania komory popielnika.

System ten jest sprawdzony w kotłach dużej mocy,działa już po kilka lat więc nic nie stoi na przeszkodzie aby zastosować to w kotłach małej mocy.Jak to wszystko wyjdzie dowiemy się za ok 2tyg o ile wg prognozy się ociepli na zewnątrz.Oczywiście zrobię zdjęcia a może i nakręcę filmik jak to będzie pracować.

RBR 17kW w miejsce OE 24kW? Przypomnij jaka jest powierzchnia do ogrzania :)? A tak w sumie jakie są przyczyny wymiany pieca??

System odpopielania?

Jak to działa? Ile kosztuje? Można domówić do pracującego pieca? Dlaczego to przeoczyłem przy zamawianiu?

No niestety w istniejących kotłach raczej nie do zrobienia.Choć warto producenta zapytać.

W tych kotłach z tego co mi wiadomo (chodzi o kotły małej mocy ) nie było to jeszcze montowane.Osobiście chciałem duży popielnik ale konstrukcja na to nie pozwala więc przedyskutowaliśmy temat systemu odpopielania komory popielnika.Jest to zabudowa przekładni z silnikiem z tyłu kotła (potrzeba na to miejsce) ślimak wewnątrz popielnika po całej głębokości i specjalny kosz przed kotłem (trzeba na to miejsce) , do którego będzie wypychany popiół i spiętrzany.Wszystko szczelne.Zero kurzu,zero wybierania popiołu z popielnika.

Koszt ok 1500-1800zł.Tanio nie jest ale wygodnie.

Odnośnie tego systemu odpopielniania...

Taki pełny kosz popiołu wynosimy w całości (szczelnie zamknięty), czy wybieramy z niego popiół ręcznie? Pierwsza opcja byłaby naprawdę ciekawa, w tym drugim przypadku byłoby to po prostu zwiększenie pojemności popielnika.

Można to zobaczyć gdzieś w sieci? ..konkretny producent, model?

A Tobie grześ coś podpowie jak z szychty wróci, nie będę mu się wpieprzał między wódkę a zakąskę :)

Najgorzej jak dziesięciu kręci na raz.

I po kilku telefonach z minertu i kombinacjach okazało się, że problem leży w węglu. W między czasie była uszczelniana korona ponownie, kombinacje z powietrzem, itp. Wg dostawcy miałem węgiel Pieklorz, zostawiał on spieki i to całkiem nie małe w popielniku. Teraz zarzucony węgiel na próbę z kopalni Ziemowit i spieków już takich nie ma.

Głównie co chciałem napisać, że moja żona się dziwi, że są jeszcze tacy sprzedawcy, którzy pomagają długo po tym, jak piec sprzedali. Tak, więc oficjalnie po raz kolejny wielkie dzięki.

Odnośnie tego systemu odpopielniania...

Taki pełny kosz popiołu wynosimy w całości (szczelnie zamknięty), czy wybieramy z niego popiół ręcznie? Pierwsza opcja byłaby naprawdę ciekawa, w tym drugim przypadku byłoby to po prostu zwiększenie pojemności popielnika.

Można to zobaczyć gdzieś w sieci? ..konkretny producent, model?

Nie wiem kto to stosuje,jak u mnie zamontuję to zrobię zdjęcia jak to wygląda .Osobiście tego nie widziałem na oczy ale mam wyobraźnię.

Popiół będzie spiętrzany do pojemnika.Odpinasz i wynosisz do kosza.

Popiół najbardziej unosi się w powietrze jak jest ciepły,tutaj już będzie schłodzony.

Sam jestem ciekaw , trzeba być cierpliwym.

I po kilku telefonach z minertu i kombinacjach okazało się, że problem leży w węglu. W między czasie była uszczelniana korona ponownie, kombinacje z powietrzem, itp. Wg dostawcy miałem węgiel Pieklorz, zostawiał on spieki i to całkiem nie małe w popielniku. Teraz zarzucony węgiel na próbę z kopalni Ziemowit i spieków już takich nie ma.

Głównie co chciałem napisać, że moja żona się dziwi, że są jeszcze tacy sprzedawcy, którzy pomagają długo po tym, jak piec sprzedali. Tak, więc oficjalnie po raz kolejny wielkie dzięki.

Z mojej strony dziękuję ci za cierpliwość do mnie :) .Nie jeden by się zniechęcił do całej tej sytuacji.Do poleceń zrób to , zrób tamto.

Swoją drogą spalanie grupowe się sprawdziło.

Zanim go kupiłeś usłyszałeś ode mnie ,że w cenie kotła masz również wsparcie i pomoc.

Zastanawiam się co by było gdyby tego nie było?