Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Długo zbigmaz trzymał pierwsze miejsce ale chris poszedł po bandzie :)

Długo chyba będzie na pierwszym miejscu w kraju a i chyba poza ich granicami w mocy kotła co do ogrzewanej nim powierzchni.

17 kupiłem na swoje 720 m2 nie po to żeby komuś coś udowodnić.

Piec miał obniżyć koszty utrzymania mojego pensjonatu i spełnia swoją funkcję

Na groszek wydałem 5500 a to jest 1/3 kosztów oleju opałowego.

Olejak 40kw stoi w zapasie bo mam świadomość że jak byłoby -15 w sylwestra to piec nie dał by rady.

Nie wiem także czy da rade zagrzać wodę w lecie jak w domu będzie 50 osób a CWU mam tylko 300l

Zużycie wody w lipcu i sierpniu mam na poziomie 400m3

17 kupiłem na swoje 720 m2 nie po to żeby komuś coś udowodnić.

Piec miał obniżyć koszty utrzymania mojego pensjonatu i spełnia swoją funkcję

Na groszek wydałem 5500 a to jest 1/3 kosztów oleju opałowego.

Olejak 40kw stoi w zapasie bo mam świadomość że jak byłoby -15 w sylwestra to piec nie dał by rady.

Nie wiem także czy da rade zagrzać wodę w lecie jak w domu będzie 50 osób a CWU mam tylko 300l

Zużycie wody w lipcu i sierpniu mam na poziomie 400m3

Wiesz że to było w żartach :)

ale bądź co bądź robi też wrażenie.

U ciebie kociołek ma przy czym zapierdzielać.

Jednak widzć że wungiel jeszcze długo będzie nie do pobicia, jest brudniej bo cudów też niema, ale wydać na ogrzewanie takiego hangaru 5,5 tysia a np.16 to duża różnica, chyba warto raz na kilka dni nosek przypudrować hehe

Przez to warto zajrzeć na forum, nie słuchasz tego co ci chce powiedzieć producent czy sprzedawca ale masz opinie ludzi którzy używają na co dzień tego wyrobu, to najlepsze źródło informacji.

Cofając się wstecz wątku znajdziesz też trochę fotek, chłopaki coś tam wrzucali, dopytywali czy jest ok.

W takim razie cieszę się że jest kilka osób, z obiegiem zamkniętym, jest szansa na jakieś fotki jak wyglądają mniej więcej takie kotłownie, w swojej chce pozostawić olejaka jak kolega chris, widzę że dla mnie 17 jak najbardziej wystarczy. No i oczywiście RBR'a
Zmieniłeś orientacje i to ci się chwali, na pewno nie będziesz żałował a jeżeli chodzi o zdjęcie to wstawiałem

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181350-Rbr-Ekouniwersal&p=5200894&viewfull=1#post5200894

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus&p=5214006&viewfull=1#post5214006

Edytowane przez zbigmaz01

W takim razie cieszę się że jest kilka osób, z obiegiem zamkniętym, jest szansa na jakieś fotki jak wyglądają mniej więcej takie kotłownie, w swojej chce pozostawić olejaka jak kolega chris, widzę że dla mnie 17 jak najbardziej wystarczy. No i oczywiście RBR'a

Ja mam RBR 17-kę w układzie zamkniętym z zaworem DBV, który był zamontowany przez producenta już w momencie dostawy kotła do domu. Również zmieniałem kocioł z olejowego na ekogroszek i teraz w końcu mogę odetchnąć z ulgą pod względem kosztów ogrzewania. Kocioł olejowy udało mi się sprzedać.

Jeszcze pięknie by było gdyby tak nie hałasował a właściwie przenosił drgania z silnika / motoreduktora... A kotłownia za ścianą salonu - więc to przeszkadza. Ale sam kocioł godny polecenia!

Witam.

Znacie kogos kto ma RBR-ka 17kW pow domu 160-200m2 na śląsku? Chetnie bym zobaczył piec na żywo.

Pozdrawiam

Piotrek

Gdzie kolega dokładnie mieszka ? mam na śląsku kilka kociołków, znajdę coś żeby było w miarę odległościowo :)

Edytowane przez karoka65
literówka

Gdyby ci pasowało odległośćiowo to proszę mam 17Rbr Swierczyniec koło Bierunia chetnie zaprezentuje 17 lub 11 budową się nie różni tylko wymiarami ale posuchaj kolegow bo oni mają racje 11 smiało ci wystarczy ja docelowo grzał bede 300m i dlatego mam 17 wczesniej obstawalem przy 23kw lecz nastąpiła zmiana i dobrze bo kocioł by się nudził rbr są bardzo sprawnymi kotlami.

marek43 i jak obecnie sytuacja u Ciebie wygląda?

Też zamówiłem 17kW.

Witam Grzesiu jest ok to znaczy spalanie, pale teraz retopalem jest o niebo lepiej paliłem mialem i juz tego nie kupię wiecej jakaś dziwna mieszanka na oko to ładnie wyglądał był suchy ale dużo odpadów w tym jakieś biale kamyki takie płaskie no i syfił kocioł przez to nie chce powiedzieć że palnik nie dawał sobie rady kocioł osiągał temperature przy zakupie nie byla jaks duża różnica bo 80zł na tonie teraz już wiem że na takie kwoty nie warto miał to miał a i kaloryczność po obserwacji napewno nie byla jak deklarowana to jest25 jeszcze coś sie zapytam ale to już w następnym pośćie - a jak ty oceniasz ten retopal co kupiłeś na próbę pamietasz ?

Witam Grzesiu jest ok to znaczy spalanie, pale teraz retopalem jest o niebo lepiej paliłem mialem i juz tego nie kupię wiecej jakaś dziwna mieszanka na oko to ładnie wyglądał był suchy ale dużo odpadów w tym jakieś biale kamyki takie płaskie no i syfił kocioł przez to nie chce powiedzieć że palnik nie dawał sobie rady kocioł osiągał temperature przy zakupie nie byla jaks duża różnica bo 80zł na tonie teraz już wiem że na takie kwoty nie warto miał to miał a i kaloryczność po obserwacji napewno nie byla jak deklarowana to jest25 jeszcze coś sie zapytam ale to już w następnym pośćie - a jak ty oceniasz ten retopal co kupiłeś na próbę pamietasz ?
Porównywalny popiół do Chwałowic ale opał gorszy. Edytowane przez minertu

Porównywalny popiół do Chwałowic ale opał gorszy.

powiedz mi Grzegorz ile kosztuje obecnie tona chwałowickiego i gdzie go można dostać latem chciałbym kupić mam na uwadze odległość czy to się będzie kalkulować.Mam do ciebie pytanie - czy w trakcie spalania na palniku żar-ogień ma występować na całym obwodzie korony bo u mnie lewa strona z narożnikiem w głąb pieca jest zawsze zasypana węglem i on się nieco tli- czy to jest prawidłowość mając na uwadze budowę ślimaka podającego węgiel do środka palnika tak aby nie wysypywał na zewnątrz .