Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

powiedz mi Grzegorz ile kosztuje obecnie tona chwałowickiego i gdzie go można dostać latem chciałbym kupić mam na uwadze odległość czy to się będzie kalkulować.Mam do ciebie pytanie - czy w trakcie spalania na palniku żar-ogień ma występować na całym obwodzie korony bo u mnie lewa strona z narożnikiem w głąb pieca jest zawsze zasypana węglem i on się nieco tli- czy to jest prawidłowość mając na uwadze budowę ślimaka podającego węgiel do środka palnika tak aby nie wysypywał na zewnątrz .

:)

Zadzwoń.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Takie pytanie laika. Dwa dni temu wieczorem wyłączyli prąd. UPSa brak. Po włączeniu po ok. 2 godzinach temp. CO urosła do 65st. i później spadła bo pompy ruszyły. Ciekawi mnie co by się stało i czy jest to możliwe, gdyby temp. w momencie wyłączenia pieca miałbym np. ok 60 paru stopni. Czy teoretycznie jest możliwe osiągniecie w takim stanie 100stopni? Co by się wtedy stało?

Temperatura urosłaby do siedemdziesiąt parę i później zaczęłaby spadać.

Próbowałem dawno temu u siebie, poszlo chyba w górę o 14 stopni i później zaczęło spadać powoli.

To nie śmieciuch, wg. mojej teorii jest za mało żaru w takim palniku żeby przez promieniowanie z niego tyle się rozgrzało.

No nie doczytalem że miał 51.

A teraz napiszę jak powinno wyjść w skrajnych przypadkach w które bardzo nie wierzę.

Jeśli mamy układ otwarty po zagotowaniu wody kocioł dostanie ulgę przez naczynie wyrównawcze.

Przy układzie zamkniętym który jak pisze w DTR kocioł powinien być zabezpieczony wężownicą lub zawór przelewowy, nastąpi wychłodzenie przez własnie węzownicę lub zawór puści chłodną wodę studząc kocioł.

Witam,

Jestem na etapie budowy, ale lepiej jak kwesite z wiązane z grzaniem będą już określone.

Śledząc ten wątek do tej pory skłaniałem się ku ekogroszkowi i RBRowi. Ostatnio sprawy się nieco zmieniły, pojawiła się możliwość podłączenia pod gaz.

Średniej klasy kocioł vaillanta kodensat kosztuje ok 4k zl. Czy różnica w cenie jest spora, czy ma ktoś doświadczenie z kotłem gazowym (kondesnacyjnym) i RBRem? Jakiej skali są to różnice finansowe?

Czy do ogrzania domu 190m2 (160 bez garażu i pom.gospodarczego) z ciepłą wodą wystarczyłby RBR 11kw, na jakiej wysokości jest wylot spalin?

Edytowane przez Pulse

Powiem ci kolego tak, obecnie jakieś 80 do 90% klientów którzy się kontaktują to ci którzy przesiadają się właśnie z ogrzewania olejem opałowym i gazem.

Węgiel wiadomo że cudów niema niesie za sobą trochę brudu i jakiejś tam obsługi, gaz czy olej to wygoda i większa bezobsługowość ale i większe koszty nośnika.

Wybór oczywiście należy do ciebie.

Co do mocy kotła to za mało napisałeś o domu tzn. jak jest budowany, jak będzie ocieplony.

Oś czopucha w 11kW jest na 120cm od posadzki w 17kW na 135cm.

Oś czopucha w 11kW jest na 120cm od posadzki w 17kW na 135cm.

Dotarłem do zaktualizowanego DTRa, faktycznie 11KW 120cm od posadzki, przy 17KW mała zmiana albo błąd było 135cm, jest 133cm.

Co do mocy kotła to za mało napisałeś o domu tzn. jak jest budowany, jak będzie ocieplony.

Dom z ytonga 24cm będzie docieplony 15cm styropianu.

Ile szacowałbyś (widełki) ekogroszku byloby potrzebne na sezon wraz z grzaniem wody.

Temperatura ~20st. Wiem, że to jest pare czynników, ale jakiś zakres pewnie można określić.

Edytowane przez Pulse

Witam,kocioł wygaszony i raczej do zamieszkania juz nie będzie potrzeby palenia o ile pogoda nie zrobi psikusa.I jako ,że jestem ciemny w tych sprawach mam pytanie:Jakie warunki trzeba mojemu ulubieńcowi zapewnić poza wyczyszczeniem i otwarciem drzwiczek aby sie wietrzył? Co zrobić z podajnikiem wewn gdzie jakieś slady korozji sie pojawiły?Czyms wysmarować?Ogólnie co zrobić aby nie było potem kłopotów.Dzięki za info.

Tam gdzie wungiel farbę zdarł możesz posmarować Kortaninem i dał mu odpocząć do drugiej zimy.

Powiem szczerze mój chodzi non-stop i nigdy nie stosowałem żadnych zabiegów konserwacyjnych, uszczelniających, specjalnego czyszczenia itp.

O odpoczynku nie bedzie mowy do zimy bo wode musi grzać po przeprowadzce a jakos trzeba go zakonserwować żeby posłuzył :)