Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Potwierdzam to co karoka pisze.Większość przesiada się z oleju i gazu na groszek.

Co do ilości spalonego groszku na sezon to czynników jest wiele ale można powiedzieć wstępnie ,że więcej jak 3,5t nie powinieneś spalić.

I celuj w 11kW.

U mnie 17KW od połowy września- jadę na 3 tonach + 1/2 tony pelletu - do połowy kwietnia mi starczy na 200m2 :)

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Jestem na etapie budowy, ale lepiej jak kwesite z wiązane z grzaniem będą już określone.

Śledząc ten wątek do tej pory skłaniałem się ku ekogroszkowi i RBRowi. Ostatnio sprawy się nieco zmieniły, pojawiła się możliwość podłączenia pod gaz.

Średniej klasy kocioł vaillanta kodensat kosztuje ok 4k zl. Czy różnica w cenie jest spora, czy ma ktoś doświadczenie z kotłem gazowym (kondesnacyjnym) i RBRem? Jakiej skali są to różnice finansowe?

Czy do ogrzania domu 190m2 (160 bez garażu i pom.gospodarczego) z ciepłą wodą wystarczyłby RBR 11kw, na jakiej wysokości jest wylot spalin?

Odnośnie ogrzewania gazem to jest temat ile średni zużywa się gazu miesięcznie/dziennie możesz sobie porównać do węgla. Na pewno ogrzewając gazem sprawność pieca jest dużo wyższa i z czasem nieznacznie się pogarsza co nie można powiedzieć o piecu węglowym, nie ma problemu że sprzedawca wciśnie ci oszukany węgiel. Odnośnie wymiany pieca na olej opałowy na piec węglowy to mogę się zgodzić bo różnica jest znaczna, ale wymiana z gazowego na węglowy to pewnie jak takie przypadki istnieją to dotyczą pewnie tylko starych nieocieplonych domów gdzie ogrzewanie jest kilkukrotnie wyższe niż w domu nowo wybudowanym dobrze ocieplonym. Ja jak miałbym możliwość to pewnie założył bym piec gazowy kondensacyjny, bo z różnica maksymalnie kilkuset złotych na sezonie nie chciałbym się bawić w kupowanie, noszenie, ładowanie i czyszczenie pieca i później pozbywanie się popiołu (nawet w tym sezonie przejechałem się na węglu - sprawdzony sprzedawca kupiłem 2t najdroższego węgla wszystko idealnie się paliło, to po miesiącu dokupiłem takiego samego węgla od tego samego sprzedawcy i po wypaleniu pierwszej dostawy zacząłem palić tym drugim i piec po tygodniu palenia zarośnięty sadzą jak pierwszy po około 2 miesiącach i aby utrzymać temperaturę taką samą temperaturę muszę sypać z 30% więcej węgla, także nawet zakup węgla to widać też loteria, zresztą jak trochę poszukasz na forum to zobaczysz że worki z ekogroszkiem potrafią podrabiać i ładować mokry groch aby mniej jego weszło).

No to ja ponowię bo mi żal się zrobiło że grzesiek ma a ja nie :)

Panowie gdyby ktoś ze znajomych był chętny to odsprzedam swojego "badziewiaczka".

Kilka lat temu wiedziałem o kotłach tyle co nic i producent zrobił mnie w jajo

Jest dużo za duży i chcę wstawić coś mniejszego.

Kocioł o mocy 19kW na zwykłej fajce, cały czas grzeje moją chałupę.

Można obejrzeć jak chodzi pod linkiem: https://esterownik.pl/remote/2489

Cena do dogadania, drogo nie będzie

Sterownik można wybrać: Ognik Plus Pid, Cobra Pid, Skorpion, Bruli.

Zapytania proszę na priva i najlepiej obejrzeć przed zakupem.

Nawet jak ci powiem to mi nie uwierzysz :p
Skoro tak wszyscy zmieniają na RBR-y to chyba zrobiłem dobry zakup :p

A co do spalania - jak rozpaliłem 14XII 2011 to do tej pory się pali :)

Jak kupiłem 6T opału w Lipcu 2012 i zacząłem tym palić to do tej pory palę i jeszcze mi zostało około 950kg (waga sprzedawcy), a faktycznie ile zostało to będę wiedział jak wszystko spalę bo ważę to co wsypuję. Wiecie ile m2 mam do ogrzania i dla ilu ludzi grzeję wodę. Pulse te 3T to aż nadto jak dla ciebie, ale nie piszesz nic o stropach jak docieplone :p

Nie wiem do konca na czy zdecyduje sie na groch czy gaz - wygra kalkulacja ale to za rok. Komin bedzie jednak w tym roku, trojnik pod kociol grochowy utrudnia ewentualne zastosowanie pod wiszacy kondesacyjny. Czy mozna dac trojnik wyzej i poprowadzic od pieca rure po scianie do trojnika jezeli bylby zastosowany kociol na ekogroszek? Chodzi o to zeby trojnik moglbyc zastosowany zarowno do kotla wiszacego jak i na ekogroszek.

Nie wiem do konca na czy zdecyduje sie na groch czy gaz - wygra kalkulacja ale to za rok. Komin bedzie jednak w tym roku, trojnik pod kociol grochowy utrudnia ewentualne zastosowanie pod wiszacy kondesacyjny. Czy mozna dac trojnik wyzej i poprowadzic od pieca rure po scianie do trojnika jezeli bylby zastosowany kociol na ekogroszek? Chodzi o to zeby trojnik moglbyc zastosowany zarowno do kotla wiszacego jak i na ekogroszek.

Trójnik spokojnie możesz dać wyżej pod ekogroszek, tylko jak chcesz gaz i piec kondensacyjny to dowiedz się czy nie trzeba specjalnego do niego innego typu komina (kondensacyjny zasysa powietrze ogrzane do spalania przez otwór zewnętrzny komina spalinowego i z stąd jego oszczędności i sprawność dochodząca do 110%).

zbigmaz01 no to taktycznie sporo.

Wracając do trójnika, dam wyżej. Żeby sprawa była do końca jasna, nawet jeżeli będzie bardzo wysoko - dajmy na to 2.6m to nie będzie problemu z podłączeniem i użytkowaniem pieca na ekogroszek, jeżeli zdecydowałbym się na taki wariant?