Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Coś nie tak bo z tego by wynikało że twój silnik w podajniku pracuje przez ok 18h/doba na pełnym obciążeniu (0,22kWx18,18h= 4kWh)

W dtr jest podana jak rozumiem moc samego silnika bez uwzględnienia sterownika i nie zależy od mocy pieca tylko od obciążenia silnika w danym momencie.

Swoją drogą to myślałem, że ten silniczek ma przynajmniej z 0,5kW

A jeszcze jedno na silniczku nie ma tabliczki znamionowej wtedy by było jasne (albo jest pod osłoną)

Jeżeli sie mylę prosze mnie poprawić:bye:

Cyba się mylisz bo on napisał

w moim przypadku 170 W ,wiem bo tylko piec mi idzie i wyliczylem to z licznika,ale to suma :sterownik + 2 pompki+dmuchawa+podajnik

Czyli to 170W to jest ślimak, wentylator i dwie pompy a wszystko w ciągu godziny.

dwie pompy 2 x 30W

ślimak 190W

wentylator 30W

suma 280W

no i sterownik.

Ja to tak zrozumiałem.

Czyli nie wszystko chodzi w ciągu godz. U mnie ślimak kręci około 6min w ciągu godz.

A tabliczkę masz na boku silnika od strony kotła, ciężko zobaczyć bo trzeba włożyć głowę za zasobnik

Ok tylko nie wydaje mi się też żeby to wszystko (pomki, podajnik i wentylator - 0,28kW) chodziło przez 14h/dobę bo tak by wynikało z wyliczeń,jak sam piszesz jest to góra około 3h/dobę.

Chyba sipus31 nie uwzględnił w tym czasie innych odbiorników po cichu pobierających energię chyba że piec ma podpięty przez oddzielny licznik

4,08 kwh to wynik na dobe,spisany z licznika przez ostatnie 2 dni,nic wiecej w tych dniach nie bylo uzywane.

Cudów nie ma coś jeszcze musi pracować chyba że podajnik i pompy śmigają prawie bez przerwy.

Może jakieś oświetlenie o którym zapomniałeś albo lodówka :rolleyes:, a może coś używałeś wiertarka, piła nie wiem chyba że licznik masz walnięty, ale to się rzadko zdarza

Cudów nie ma coś jeszcze musi pracować chyba że podajnik i pompy śmigają prawie bez przerwy.

Może jakieś oświetlenie o którym zapomniałeś albo lodówka :rolleyes:, a może coś używałeś wiertarka, piła nie wiem chyba że licznik masz walnięty, ale to się rzadko zdarza

Nie ma tam nic,to budowa,nic w tym tygodniu nie robilem,2 pompki ida non stop od c.o.i od podlogowki,sporadycznie od bojlera, slimak i dmuchawa,zainteresowalem sie jak mi teraz rachunek za prad przyszedl wiec spisalem sobie o tej samej porze wczoraj i dzis zuzycie, wyszlo 4,08 kwh czyli dokladnie 170W /godz.

U mnie w tej chwili jest ok -21* i teraz widać którędy ucieka ciepło u mnie najsłabszy pkt to w tej chwili to szczelność okien może ktos wie jak przy tej temperaturze wyregulować okna i nie zamarznąć:rolleyes:

Jeżeli plastikowe to po bokach na skrzydle powinny być takie okrągłe bolce które ryglują z otworem na klucz imbusowy 4mm To jest mimośród, obróć o 1/4 obrotu. Tylko nie wiem ile ich jest na skrzydle :)

Papierochów nie trawię. Są tu na forum opowiadane historie, że ktoś ma taki popiół i wysypuje zasobnik z RBR raz na 3 zasypy! Aż się chce kupować piec na ekogroszek :)

Witam

Ja z 17Kw mam 3 płaskie szufladki "popiołu z papierosa" z 1 zasobnika ekogroszku. Podziękowania dla minertu za mały tuning Ekoenergii :)

http://img12.imageshack.us/img12/8504/26974072.th.jpg

http://img69.imageshack.us/img69/9236/92774474.th.jpg

http://img684.imageshack.us/img684/843/palenisko.th.jpg

Edytowane przez j23titus