Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Mój też już dotarł. Zamówiony w poniedziałek, a w piątek już był.

Gość który będzie mi go montował dziwił się, że "taki mały, a taki ciężki". Żona też się pytała, dlaczego takie maleństwo.

W porównaniu z moim 25 kW to naprawdę maleństwo. ;)

W poniedziałek zamieniamy.

Dodaję parę fotek z wnętrza kotła.

DSC_0170.jpg

DSC_0177.jpg

DSC_0179.jpg

Edytowane przez bobasxx

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość który będzie mi go montował dziwił się, że "taki mały, a taki ciężki". Żona też się pytała, dlaczego takie maleństwo.

Wygląda identycznie jak mój ;)

Mały, ale wariat ;) żona będzie zadowolona ;) jak ściągniesz folię z drzwiczek to nawet umaluje się przy nim :) mojej co rano nie mogę odgonić od pieca jak się golę ;) Dobry wybór chłopaki ::)

Czyżbyś sugerował że mój kociołek jest brzydki?

Jestem zdania że jest ładniejszy od innych i do tego taki mały że aż piękny :p

U mnie wszystko jest ładne w domu, więc nie rozumiem, dlaczego i kocioł nie miał by być ładny. :)

Myslę,że spokojnie 10 lat powinien posłuzyc co najmniej.

Czyli za 10 lat RBR będzie do złomowania? To może wtedy na 11-tkę zmienię.

No bo zaraz wyjdzie jakaś opinia że RBR to kocioł na 10-lat.

Wiecie że ja nie lubię nic upiększać ani koloryzować, kto ze mną rozmawiał to wie najlepiej jaki jestem i co mówię, bo pisać nie wszystko mi przystoi na razie :)

Powiem tak: nikt tego wam nie powie uczciwie, skoro takie mózgi które mają przed nazwiskiem i imieniem Dr. nie wiedzą to skąd ja to mam wiedzieć, to jest wszystko za świeże że tak powiem.

Panowie którzy mają to DR, czy mgr,inż i jak piszą zjedli już część zębów w tej dziedzinie PRZEWIDUJĄ że takie kotły powinny wytrzymać od 12 do 15 sezonów.

Zależy to oczywiście od różnych czynników.

Sam jestem ciekaw.

No bo zaraz wyjdzie jakaś opinia że RBR to kocioł na 10-lat.

Wiecie że ja nie lubię nic upiększać ani koloryzować, kto ze mną rozmawiał to wie najlepiej jaki jestem i co mówię, bo pisać nie wszystko mi przystoi na razie :)

Powiem tak: nikt tego wam nie powie uczciwie, skoro takie mózgi które mają przed nazwiskiem i imieniem Dr. nie wiedzą to skąd ja to mam wiedzieć, to jest wszystko za świeże że tak powiem.

Panowie którzy mają to DR, czy mgr,inż i jak piszą zjedli już część zębów w tej dziedzinie PRZEWIDUJĄ że takie kotły powinny wytrzymać od 12 do 15 sezonów.

Zależy to oczywiście od różnych czynników.

Sam jestem ciekaw.

To ja mam tyle czekać na 11kW?

Muszę to przemyśleć, może czas pokaże albo jakiś klient się trafi to sprzedam :p

w czym tkwi różnica (czy tajemnica), że u jednego producenta potrzeba 25KW a u innego 12 czy 17KW?? KW zawsze jest taki sam, nie? :-)
Różnica tkwi w samym kotle, jak widać to u mnie mroźno bo tak kręci od -4 do -10 a kociołek zapierdziela z mocą ustawioną na 8kW Czyli ta druga połowa na jakie temp ma być przeznaczona? I to idzie na grupowym a co by było na automacie?

Wierzę że u mnie 11kW byłby taki akurat :p

w czym tkwi różnica (czy tajemnica), że u jednego producenta potrzeba 25KW a u innego 12 czy 17KW?? KW zawsze jest taki sam, nie? :-)

Dobre pytanie :)

Widać że nawet kW mogą się kurczyć hehe

Chyba proponowałem, przyjedź zobacz, cena to nie wszystko, miałeś nawet bliżej jak zbigmaz.

Ludziska przyjeżdżają na "wichurę" z Wrocka, Opola, Kłodzka, Jeleniej a nawet z Krakowa żeby obejrzeć co ich interesuje.

Przepraszam że wszystkich nie wymieniam ale trochę by to potrwało a nie o to chodzi.

Karoka, już Ci pisałem, że na tematy pieców i ekogroszku trafiłem na to forum jak już mój piec był zainstalowany. Też trochę żałuję.

Ale propozycja oddania mojej czerwońca w rozliczeniu nadal jest aktualna! :-)

Ale pytam poważnie. Dlaczego o jednego producenta na 180m2 przewidywany jest piec 25kW, u innego 17kW a u jeszcze innego 14kW?

Gdyby każdy robił ozc jak należy nie było by problemu z doborem kotła ...

Akurat OZC do domku opalanego paliwami stałymi jest średnio potrzebny (albo wcale ) nowa technologia sama to wylicza, jak już ktoś sie uprze to można sobie przeliczyć samemu, dość sprytne narzędzie zrobił kol kba na forum , można poczytać poradnik Timona a mozna również popytać sie sprzedawców co proponują .