Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szybki jesteś, jakby jakiś problem z konfiguracją wal jak w dym :)

Podłączyłem pod kabelek sieciowy od TV, bo chciałem czujniki skalibrować. W poniedziałek będę neta do kotłowni ciągnął.

Swoją drogą, na pytanie żony "po co Ci internet w kotłowni ?", odpowiedziałem - do szczęścia... ;)

Niewątpliwie jest tak jak pisze adkwapniewski ale to jedna strona medalu a druga to sprawny kociołek deklarowane moce znamionowe często ale to bardzo często odbiegają od rzeczywistych ,badania odbywają się w laboratoryjnych warunkach a dom to nie placówka badawcza .,wam wszystkim bardzo dziękuje bo przed zakupem i budową bylem kompletnie lewy ale przyznać muszę ,zacząłem pojmować podstawy o spalaniu zacząwszy od wątku o spalaniu czytając Zawijana wielki ukłon dla niego bo należy przyznać , facet oprócz wiedzy znakomitej ma zdolność przekazu w formie pisemnej wciągając czytelnika w świat dotychczas jak dla mnie mi obcy.Chcę napisać ,że kto pyta nie błądzi, kupując za niemałe pieniądze kocioł już powiedzmy wybrany ja np.wybrałem się do Minertu zobaczyłem to cacko na żywo i wiele wiele pytań facet trzeba przyznać bardzo miły i szalenie cierpliwy aż do bólu to bardzo mnie umocniło w przekonaniu ze wody nie leje.Pracujące sterowniki w sieci z kotłami rożnymi to prawdziwa kopalnia wiedzy korzystajcie z tego przyszli potencjalni użytkownicy poprzez tę i wiele jeszcze innych spostrzeżeń dokonałem wyboru Rbr-włącznie z wizytą na targach aby dopytać zobaczyć dotknąć porównać.Dziś jestem dumny bo Wasza praca i moja nie poszła na marne dodam jeszcze,że bardzo byłem wyśmiewany przez tutejszych na wsi ludzi którzy z wiedzą zatrzymali się w latach 70 dziś dopytują jak ja kiedyś jak to możliwe że tak czysto dlaczego nie dymi dlaczego tak mało spala kto to produkuje taki kociolek spalilem do dziś 3.5tonu w tym 3 miału i0.5 retopal na 180mkw.docelowo 300m.-oni mają za sobą po 7-8 ton.spalonego retopalu i to wcale nie w kotłach starego typu ale w automatach nowego typu.Tyle bo się rozpisałem piszę poto aby spłaćić "dług"ja czerpłem kiedyś wiedzę dziś chcę się dzielićz takimi jak ja będąc na początku tej ciekawej przygody-pozdrawiam wszystkich w te pogodną niedziele nieco chłodną wiosnę:)

Niewątpliwie jest tak jak pisze adkwapniewski ale to jedna strona medalu a druga to sprawny kociołek deklarowane moce znamionowe często ale to bardzo często odbiegają od rzeczywistych ,badania odbywają się w laboratoryjnych warunkach a dom to nie placówka badawcza

Coś w ten deseń chciałem przekazać Martinosowi

Coś w ten deseń chciałem przekazać Martinosowi
To że kociołki są za duże to norma ale tylko w przypadku zmiany na inny typ opału. Dla gazu taka wielkość jest odpowiednia a dla kotła z podajnikiem już dwa razy za duża.

Inne kotły i inne wymienniki, a to się przekłada na wielkość (kW) kotła.