Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

No właśnie z tym CWU jest tak, że mam zasobnik pionowy Elektrometu 150l i czujnik jest dość nisko, a ujęcie wysoko. Wystarczy odkręcić na trochę ciepłą wodę to od razu temperatura CWU leci w dół, bo zimna też jest od dołu. Ale spróbuję coś przestawić. ;)

Powrót tak fiksuje, bo mam termostaty na grzejnikach.

A podpowie ktoś, jak sterownik dobiera sobie moc ? Bo startuje z maksymalną, a kiedy przechodzi na minimalną ? I Co zrobić, żeby tak nie przeciągał w górę ?

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No właśnie z tym CWU jest tak, że mam zasobnik pionowy Elektrometu 150l i czujnik jest dość nisko, a ujęcie wysoko. Wystarczy odkręcić na trochę ciepłą wodę to od razu temperatura CWU leci w dół, bo zimna też jest od dołu. Ale spróbuję coś przestawić. ;)

Powrót tak fiksuje, bo mam termostaty na grzejnikach.

A podpowie ktoś, jak sterownik dobiera sobie moc ? Bo startuje z maksymalną, a kiedy przechodzi na minimalną ? I Co zrobić, żeby tak nie przeciągał w górę ?

Ustaw automat i po temacie. Jak nie będzie dawał rady to wtedy możesz kombinować na grupowym.

Jeszcze raz... jak to jest z tymi palnikami ?? Który jest lepszy Burner-S czy Ekoenergia ?? Który wybrać ??
Ja mam ekoenergię i nie zamienię na inny :)

Spala idealnie i tak jak chcę. W cenie kotła :p

Jak zobaczysz potem nie będzie ci się chciało kombinować i ten palnik załatwia wszystko na cacy co wsypiesz :p

Burner-S wg bernarda jest cacy ale ze ślimakiem Brucera a takiego Burnera-S raczej nie zamówisz.

Witam -dotyczy przy bardzo małym zapotrzebowaniu na ciepło

ja tak stosuje w lato -cwu

ślimak taki-muj- jest na chwile obecną u kolegi werb

w zime nie stosje palnika 3-segmentowego -bo jest za mały dla mojego zapotrzebowania na ciepło

to co wy tutaj uprawiacie -domyślam sie

koniec mnie tu nie ma pozdr

Jaka powierzchnia ???

Jaki masz wysoki komin??

Zmień Maksymalna temp. podajnika [°C] - ustawienia - zaawansowane bo wywala alarm

Użytkowa 120m, ale ogrzewana 170. Komin jest wysoki na około 8 metrów, średnica 200mm. Wyczystkę mam uchyloną na około 3 cm.

No właśnie nie wiem dlaczego wywalił alarm, bo maksymalną temperaturę mam na 80 ustawioną.

Użytkowa 120m, ale ogrzewana 170. Komin jest wysoki na około 8 metrów, średnica 200mm. Wyczystkę mam uchyloną na około 3 cm.

No właśnie nie wiem dlaczego wywalił alarm, bo maksymalną temperaturę mam na 80 ustawioną.

A nie za nisko ci się pali? Jaki masz kopczyk na palniku? Za dobry opał i mało popiołu to może być i mały kopiec a jak pali się wewnątrz palnika to i temp. wzrasta. Dopóki dmucha wentylator to go chłodzi a jak przechodzi w podtrzymanie to wzrasta temp.

Tak sobie tylko myślę :)