Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pali się dosyć płasko, jak podnieść kopiec przy grupowym ? Ale z drugiej strony do popielnika spadają też niedopalone koksiki.

hehe

teoretycznie się nia da

ciekawe, jak w prakryce tego dokonasz?

czym palisz? bo wygląda to na ten tój opał ma więcej części lotnych niż przeciętnie.

a może to kwestia granulacji?

stan kopca oceniasz pod koniec cyklu gerzania, czy jak popadnie?

widać, że ten kociołek raczej nie ma za wiele do roboty i ten kopiec traci glównie w podtrzymaniu.

Jeżeli faktycznie w tracy utrzymuje stale zbyt niskie nawęglenie, to mam taki pomysl.

Ustaw mu podawanie na większej mocy, tzn zafiksuj moc min/max nie 8, a 12, lub nawet 16kW. Dmuchawę natomiast przypisz do tej mocy jak z 8kW. Palnik powinien pracować na tej samej mocy co dotychczas, ale nawęglenie powinno się poprawić.

Palę bliżej nieokreślonym eko z lokalnego składu. Na szczęście właśnie się kończy.

Dzisiaj przyjechała Wesoła Iskra, jak dosuszę to wrzucę do zasobnika.

Jak miałem nadmuch na 38 paliło się tak:

na tych zdjęciach, to mi palnik wygląda na przewęglony, a nie niedowęglony.

tak, że powyższe co napisałem nie będzie miało zastosowania.

Melduje się kolejny zadowolony posiadacz RBR-a ;)

Kociołek jest naprawdę malutki. Ale robi ogromne wrażenie. Szczególnie te wstawki z nierdzewki. ;)

Buczenie zestawu podającego opał - w normie... Tzn. słychać go ale nie jest to uciążliwe. Poprzedni był o wiele głośniejszy.

Początkowo instalator nie był przekonany czy kocioł ogarnie te moje metry, ale już po godzinie pracy przekonał się, że wiedziałem co robię, zamawiając 11 kW.

Zalety:

Sterownik - to prawdziwe cacuszko ;) jak ogarnę do końca ten algorytm spalania grupowego, to będzie już całkiem spoko.

Zasobnik - wykonany z grubej blachy (siłownik trochę przesadzony, bo klapę wyrywa ;) )

Króćce zasilania i powrotu - do wyboru do koloru, jakie kto chce i ile kto chce.

Wymiennik - łatwe czyszczenie (szkoda, że nie można zaglądnąć do kanału pionowego, strzeżonego Pan Bóg strzeże...)

Drzwiczki - regulowane, nie trzeba sznura wymieniać... często ;)

Żeby nie było, że tylko słodzę,

nie podoba mi się szuflada do popiołu, nawet nie chodzi o to, że jest mała, ale o to, że jest bardzo niechlujnie wykonana. Taki powyginany i "posmarkany" kawałek blachy.

Jeszcze taki jeden mini minus za to, że w DTR-ce kotła, w miejscu przejścia przez blachę osłonową, czyszczaka kanału pionowego jest taka ładna zaślepka, a niestety producent jej nie montuje.

Ogólnie zamiana kotła na duży plus. Już zauważyłem, że spala troszeczkę mniej (ok. 1 kg na dobę), zero dymu z komina i lepszy popiół.

Dodaję dwa zdjęcia, przed i po ;)

DSC_0181.jpg

rbr.jpg