Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Melduje się kolejny zadowolony posiadacz RBR-a ;)

Kociołek jest naprawdę malutki. Ale robi ogromne wrażenie. Szczególnie te wstawki z nierdzewki. ;)

Buczenie zestawu podającego opał - w normie... Tzn. słychać go ale nie jest to uciążliwe. Poprzedni był o wiele głośniejszy.

Początkowo instalator nie był przekonany czy kocioł ogarnie te moje metry, ale już po godzinie pracy przekonał się, że wiedziałem co robię, zamawiając 11 kW.

Zalety:

Sterownik - to prawdziwe cacuszko ;) jak ogarnę do końca ten algorytm spalania grupowego, to będzie już całkiem spoko.

Zasobnik - wykonany z grubej blachy (siłownik trochę przesadzony, bo klapę wyrywa ;) )

Króćce zasilania i powrotu - do wyboru do koloru, jakie kto chce i ile kto chce.

Wymiennik - łatwe czyszczenie (szkoda, że nie można zaglądnąć do kanału pionowego, strzeżonego Pan Bóg strzeże...)

Drzwiczki - regulowane, nie trzeba sznura wymieniać... często ;)

Żeby nie było, że tylko słodzę,

nie podoba mi się szuflada do popiołu, nawet nie chodzi o to, że jest mała, ale o to, że jest bardzo niechlujnie wykonana. Taki powyginany i "posmarkany" kawałek blachy.

Jeszcze taki jeden mini minus za to, że w DTR-ce kotła, w miejscu przejścia przez blachę osłonową, czyszczaka kanału pionowego jest taka ładna zaślepka, a niestety producent jej nie montuje.

Ogólnie zamiana kotła na duży plus. Już zauważyłem, że spala troszeczkę mniej (ok. 1 kg na dobę), zero dymu z komina i lepszy popiół.

Dodaję dwa zdjęcia, przed i po ;)

Czy kolega ma obieg zamknięty? Na to mi wygląda z fotek? OK, nie było pytania weszłem na sterownik i zauważyłem opis że otwarta.

Więc do czego słuzy ten baniak?

Edytowane przez zby-net

A ja tam nie narzekam bo szuflady na popiół w ogóle nie dostałem :)

Z okazji Świąt Wielkiej Nocy smacznego jajeczka i mokrego dyngusa

Nie wiem jak u was ale mnie śniegiem zasypało :)

U mnie to samo :)

Szufladę ja dostałem ,ale faktycznie mogła by być większa.

Dobrze, aby starczała na tyle samo co zasyp, wtedy 1 wizyta załatwiała by wszystko :)

Oj rozleniwiłem się przez ten piec ;)

Myslałem ,że juz nie będę palił ,ale jak tak dalej pójdzie to trzeba przepalić. :/

Edytowane przez Delphion1

Bobasxx tych zaślepek na czyszczaku nie stosuje się już chyba ponad rok, tylko problemów przysparzały, może to i estetyczniej wyglądało choć i tak tego jak wiesz nie widać :)

Na starych fotkach zostały a nowych jakoś nie ma czasu zrobić.

No niby nie widać, ale każdy kto ogląda, pyta się do czego jest ta wajcha ;)

Musiałem do czegoś się przyczepić, bo ktoś by mógł pomyśleć, że jestem podstawiony ;)

A ja tam nie narzekam bo szuflady na popiół w ogóle nie dostałem :)

Z okazji Świąt Wielkiej Nocy smacznego jajeczka i mokrego dyngusa

Nie wiem jak u was ale mnie śniegiem zasypało :)

U mnie zasypało tak jak na zdjęciu zrobionym minutę temu ale dalej drobnym sypie :(

Zamiast lanego Poniedziałku trzeba będzie z wnukami lepić bałwana :)

Zdjęcie0418.jpg

To jest naczynie przeponowe do CWU. Jak go nie było, to po nagrzaniu boilera, z zaworu bezpieczeństwa kapała woda.

Też taki problem miałem. Po założeniu niebieskiego naczynia spokój. Widzę bobasxx, że blisko mnie już RBR też dotarł.

W kotłowni nie byłem już 3 dni, aż tak głupio trochę.

Zdrowych i wesołych dla wszystkich. :)

No wiadomo, sąsiad z naprzeciwka codziennie rano papieża wybiera, ja nie muszę. :)

Mój sąsiad ma to samo a w sumie wszyscy dookoła.Kiedyś mnie pytali czy gazem ogrzewam bo z komina się nie dymiło do czasu jak widzieli auto z węglem.Jeden ma Klimosza z podajnikiem ale z niego nie korzysta bo podajnik wykończył w dwa sezony i tradycyjnie miałem pali.