Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Jeżeli plastikowe to po bokach na skrzydle powinny być takie okrągłe bolce które ryglują z otworem na klucz imbusowy 4mm To jest mimośród, obróć o 1/4 obrotu. Tylko nie wiem ile ich jest na skrzydle :)

Chyba będę musiał przerwać chorowanie i się za to wziąść bo fachowcy byli w grudniu tak wyregulowali, że jest jak jest wtedy było ok bo nie było takich temperatur.

Jak nie pomoże to niech wstawiają na środku dodatkowe zawiaski w jednym oknie wstawili i jest ok.

Dzięki Pozdrawiam

Sorki bo wylazłem z tematu

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na czym polegają zmiany? Widać coś po bokach paleniska...

Po bokach paleniska zostawiłem ruszt żeliwny, ładnie trzyma ciepło, to taki mój eksperyment, natomiast zmiany zastosowane w samym palniku, chodzi o napowietrzenie węgla w górnych częściach paleniska, dlatego nie robią się spieki, a do popielnika spada w 90 % drobny popiołek. Ale o tym niech się już wypowie minertu, bo to jego pomysł.

A ja mam pytanie z innej beczki: czy to mozliwe ze by dobowe zuzycie pradu dla pieca wynosilo 4kwh ? W ukladzie pompka energoeszczedna wilo 1 bieg (30w) ,dmuchawa(pisze 30w) pompka od bojlera wlacza sie sporadycznie bo tam nie mieszkam,pompka w rozdzielce podlogowki ale nie wiem jakiej mocy no i praca slimaka.Jak myslicie? wychodzi z tego ze zuzywam 170 wat na godz,hmm nie za duzo? Dla pewnosci zlozylem wniosek o sprawdzenie poprawnosci dzialania licznika,mi sie wydaje ze zuzycie powinno byc conajmniej o 1/3 mniejsze.Sprawdzal ktos?

Dziś po wyczyszczeniu i zatankowaniu do "pełna" podłączyłem kocioł do watomierza - jutro napiszę, ile prądu poszło za dobę. Niemniej jednak na podstawie wcześniejszych pomiarów mogę powiedzieć, że:

a) sam sterownik pobiera około 6,5 - 7 W

b) dmuchawa na średnich obrotach pobiera ok. 15-20 W,

c) ślimak pobiera jakieś 350 W

Generalnie średni pobór mocy przy pracujących 3 pompach i wyłączonym ślimaku wynosi u mnie jakieś 80-90 W. Na Twoim miejscu zmierzyłbym po kolei pobór mocy wszystkich urządzeń. Jak kiedyś mierzyłem pobór mocy przez pompy to się okazało, że w jednej mam zepsutą regulację i bez względu na położenie pokrętła pompa pracuje z maksymalną wydajnością.

Pozdrawiam

Edytowane przez S76
uzupełnienie

Dziś po wyczyszczeniu i zatankowaniu do "pełna" podłączyłem kocioł do watomierza - jutro napiszę, ile prądu poszło za dobę. Niemniej jednak na podstawie wcześniejszych pomiarów mogę powiedzieć, że:

a) sam sterownik pobiera około 6,5 - 7 W

b) dmuchawa na średnich obrotach pobiera ok. 15-20 W,

c) ślimak pobiera jakieś 350 W

Generalnie średni pobór mocy przy pracujących 3 pompach i wyłączonym ślimaku wynosi u mnie jakieś 80-90 W. Na Twoim miejscu zmierzyłbym po kolei pobór mocy wszystkich urządzeń. Jak kiedyś mierzyłem pobór mocy przez pompy to się okazało, że w jednej mam zepsutą regulację i bez względu na położenie pokrętła pompa pracuje z maksymalną wydajnością.

Pozdrawiam

To moze wpadniesz do mnie z tym watomierzem? :rolleyes:

Po bokach paleniska zostawiłem ruszt żeliwny, ładnie trzyma ciepło, to taki mój eksperyment, natomiast zmiany zastosowane w samym palniku, chodzi o napowietrzenie węgla w górnych częściach paleniska, dlatego nie robią się spieki, a do popielnika spada w 90 % drobny popiołek. Ale o tym niech się już wypowie minertu, bo to jego pomysł.

No bardzo ładnie to wygląda.

Z rusztem też dobry pomysł.

Ps.Wracam w poniedziałek,teraz mam urlop i wolne od zajęć choć z moim kotłem mały problem ale już przez neta opanowany :)

Pozdrowienia z Moeny ,piękne widoki.

Dino w naszych Beskidach tez piekne warunki! ino troszke mrozno hehe

W przeszłości byłem instruktorem PZN narciarstwa alpejskiego, potrzeba mi więcej andrenaliny, nasze góry... owszem piękne...ino trasy krótkie, marzy mi się najdłuższa trasa na świecie w pobliżu....Vancuver Canada

Z mojego punktu widzenia niewiele to wam pomoże bo zmierzycie pobór mocy w danym momencie jest to pomiar orientacyjny, a przecież chodzi o to jak długo pracuje silnik i z jakim obciążeniem i tu będa różnice szczególnie dla dmuchawy i silnika podajnika a te elementy są najbardziej prądożerne. Z pompkami niema problemu o ile pracują ciągle na tym samym biegu

Chętnie bym wpadł, ale niestety z wolnym czasem u mnie bardzo krucho. Jeśli chcesz, mogę Ci ten watomierz pożyczyć na kilka dni. A wracając do zużycia prądu to w ciągu 19,5 godziny poszło u mnie 2,3 kWh energii elektrycznej. W tym czasie pracowały 3 pompy, dmuchawa (na około 50%) i oczywiście podajnik (118 minut).

Mam jeszcze kolejny pomiar "cząstkowy" - dmuchawa pracując z 50% wydajnością pobiera 14W.

Pozdrawiam

Proponuje zainwestować w miernik energii elektrycznej np coś z tych wybrać http://www.cyfronika.com.pl/domowe_mierniki.htm i skoncza się przypuszczenia i domysły.

Generalnie nic nie ma za darmo albo łopata i sypiemy albo silniczek i płacimy za prąd:popcorn:

Racja cos za cos,ale miernik tez sie przyda ,zaraz cos wyrwe z alledrogo.:)