Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Moja RBRka już pracuje, były drobne problemy, ale teraz przynajmniej wiem, że serwis działa przynajmniej na poziomie serwerów DELL ;), a Karoka odbiera telefon nawet o 22 :). Kocioł działa super, obecnie spalam miał 23 MJ, który pozostał mi po starym kotle i robi to wyśmienicie.

No Tyson ale przycukrowałeś hehe.

Pisałem kiedyś i pisał mój kolega grześ ( minertu ) że u nas nie kupujecie tylko kotła ale i naszą pomoc, chyba nawet trochę fachową :)

Nie jesteśmy sklepami czy hurtowniami które pracują od 8 do 16-ej a to co tam wiedzą dokładnie o kotle to cena zakupu i sprzedaży bo to dla nich najważniejsze.

Staramy się wiedzieć trochę więcej o tym co oferujemy klientom, znamy trochę sterowniki i jak jest taka potrzeba to nawet na szybko coś sensownego doradzić przez fona w razie "W".

Co do serwisu to życzył bym sobie i wszystkim żeby każdy serwis działał tak jak serwis firmy Elektro-System, dla nich to przysłowiowe "oczko w głowie".

Wiemy z grzesiem jaki jest tam jest na to nacisk.

Gdy dzieje się coś w naszym zasięgu działania to telefon od p.Marka i pytanie "p. Wieśku czy Grześku tam i tam jest problem, podjedzie pan dzisiaj czy dopiero jutro? :)

Telefon o 22-ej to nie żadna tragedia :)

Przychodzi czasem SMS o 23,30, z treścią: "panie Wieśku czy mogę zadzwonić bo mam problema?" :)

Jestem raczej nocnym markiem to dzwonię.

To że spala bez problemu miał to też mówiłem, jeśli to "uczciwy miał" to dlaczego nie ? mam takich co już dwie zimy samym miałem objechali.

No ale się tu nas nachwaliłem :)

Powiem że jednak miło czytać wpis następnego zadowolonego jak na razie ( oby tak zostało ) użytkownika RBRa.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...

Skoro już to urządzenie widać to mam pytanie.

Piszesz o mieleniu popiołu czyli to tylko polega na przeciśnięciu przez rurę w której dodatkowo jeszcze się wychładza?

Co do sterowania z programatora pompy cyrkulacyjnej to jest dobre tylko dla tych którzy mają to podłączenie wolne. w przypadku podłączenia CO (grzejniki) i podłogówki tak jak w moim przypadku to podłączenie mam zajęte. Cyrkulację mam sterowane z zewnątrz i to też bym musiał tak podłączyć.

Jeszcze pytanie dotyczące ślimaka. Czy to jakiś typowy czy specjalne wykonanie?

I dla mnie pytanie jedno z najważniejszych. Czy przejście przez tylną ścianę kotła było w tym miejscu wolne, czy specjalnie uwolnione?

Może za bardzo dociekliwy jestem ale chcę zrozumieć jak coś zobaczę, a może coś z tego kiedyś mi się przyda :p

Jeżeli zahaczam o jakieś tajemnice konstrukcyjne to wybacz:sick:

Pojemnik chcę zrobić aby stał z lewej strony kotła czyli 2 kolana ,rura i ............. :p a może pozostaną worki i opaska.Jest to na tyle wygodne,że odpinam podmieniam i spokój.A co najważniejsze czysto.

Z tyłu kotła jest dospawana rura z flanszą a a ślimak wykonany przez producenta.

Co do załączania to można to zrobić na zwykły włącznik.W czasie gdy zasypujemy groszek czy czyścimy kocioł można go uruchomić.

Można też ze zwykłego programatora gniazdkowego.

Na dzień dzisiejszy to się sprawdza z czego jestem zadowolony no i w końcu żona mi nie marudzi,że mam syf w kotłowni i pozostałych pomieszczeniach.

Grześ ma trochę racji.

Patrząc na czas pracy podajnika 276min i mnożąc średnio przez 0,32kg/min tak jest średni przyjęte dla tego palnika to powinno zejść około 78kg.

Około 17,30 skończy się 6 doba czyli powinno wyjść około 13kg.

Paliwem jest teraz groszek II z Wesołej a to węgiel bardzo grubej frakcji, kawałki nawet po 3,5 a nawet 4cm się trafiają i śmiem twierdzić że to podawanie jest dużo mniejsze w kg/min.

Byłem teraz luknąć do zasobnika i jest jeszcze ponad połowa.

Przyjąłem średnio czas pracy ślimaka do opróżnienia na 350min i dlatego takie rozbieżności. Myślę że ten wegiel będzie schodził jakieś 430 może do 450min.

Trzeba będzie poczekać jak się skończy.

Czas na krótkie podsumowanie.

Właśnie zrobiłem nowy zasyp.

Ostatni zasyp 26 marca o godz. 17,59

Skończył się właśnie groszek II z Wesołej 125kg o ile tyle było w workach ( raczej tak )

Wystarczyło do dzisiaj 6 kwietnia do 13,30 czyli 10 dni i 19,5 godziny.

Nie chce mi się bawić w aptekarza ale do 11 dób brakło 4 i pół godziny.

Gdyby nie te brakujące 4,5 godziny to wyszłoby 11,36kg/dobę.

Tak jak pisałem wcześniej groszek gruby i po przeliczeniu wyszło że podajnik podawał go w ilości 0,284kg/min

a nie jak przyjąłem 0,32 także czas pracy podajnika wyszedł 440min a nie jak przyjąłem 350.

Ale w tym wykonaniu to worek musi być z jakiejś folii bo inaczej będzie dmuchać na zewnątrz. Jednym słowem popiół zimny:rolleyes:Specjalnie do odpopielacza czy od innego palnika?

Nic nie dmucha bo co ma dmuchać? Popiół jak jest wyciskany to tak rurę uszczelnia,że nic nie zasysa ani nie dmucha.

To też był jeden z powodów wstrzymania się z jakąkolwiek wypowiedzią na ten temat.Do momentu wypełnienia rury popiołem zaciągało lewe powietrze później już nic.

Ślimak stalowy zrobiony pod ten kocioł.Nie interesowało mnie to z czego to jest ale czy będzie działać no i działa :)

A no właśnie,teraz to już jest ślimak od odpopielacza :)

Gość Novy!
A co by nie :)

fona znasz.

Trafiacie w "pusty" rynek-brawo!

Nie ma co walczyć ze sterownikiem,póki co nie do pokonania,,,ale

Nie trzeba armaty by zabić komara(Konfucjusz)-oby tak dalej Panowie...bez doktoratów..

Niebawem zacznie to "komuś" przeszkadzać...

Łapać Urzędy patentowe...

Pozdrawiam,sukcesów Panowie ,warto !

Czas na krótkie podsumowanie.

Właśnie zrobiłem nowy zasyp.

Ostatni zasyp 26 marca o godz. 17,59

Skończył się właśnie groszek II z Wesołej 125kg o ile tyle było w workach ( raczej tak )

Wystarczyło do dzisiaj 6 kwietnia do 13,30 czyli 10 dni i 19,5 godziny.

Nie chce mi się bawić w aptekarza ale do 11 dób brakło 4 i pół godziny.

Gdyby nie te brakujące 4,5 godziny to wyszłoby 11,36kg/dobę.

Tak jak pisałem wcześniej groszek gruby i po przeliczeniu wyszło że podajnik podawał go w ilości 0,284kg/min

a nie jak przyjąłem 0,32 także czas pracy podajnika wyszedł 440min a nie jak przyjąłem 350.

A ja nie mogę uciągnąć więcej niż 7 dni. A jechałem teraz na Pieklorzu 29MJ.

Powoli się sezon zbliża do końca i przyjdzie do mnie znajomy hydraulik pomóc w montażu grzałki elektrycznej do bojlera (co prawda myślę o grzaniu wody RBRem, ale na wszelki wypadek chce mieć). Czy mógłbym coś w swojej instalacji zmienić, co poprawiłoby wydajność? Przypomnę, że nie mam żadnych zaworów 3d ani 4d (nie wiem co one mi dadzą). Zdjęcia kotłowni https://picasaweb.google.com/remikkgniezno/Kotlownia2