Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ten piec więcej stoi niż pracuje.Dom jeszcze nie zamieszkały.

Stać nie stoi tylko cały czas dusi sie na niskiej temperaturze co jak widać wcale nie przynosi jakichś specjalnych oszczędności, powrót cały czas oscyluje poniżej 30* co na dluższą metę widocznie nic dobrego nie przynosi chyba, że opał jakiś syfiasty

Stać nie stoi tylko cały czas dusi sie na niskiej temperaturze co jak widać wcale nie przynosi jakichś specjalnych oszczędności, powrót cały czas oscyluje poniżej 30* co na dluższą metę widocznie nic dobrego nie przynosi chyba, że opał jakiś syfiasty
Dusi się bo im tam wystarcza 18deg.

Lejesz wodę do niego?

Przypomnij mi jaki to był opał.

Opał Retopal Piast z autoryzowanych składów węglowych z Bielska - Białej... suchy jest nawet bardzo suchy.

Tomek ty już chyba nie będziesz palił ? przeleć to trochę jeszcze szczotką z drutu :), zapuść kortaninem i niech stoi do jesieni

Powiem że mój badziewiaczek jeszcze gorzej wyglądał.

Jak go zapuściłem mocno a później dobrze oskrobałem z sadzy i nagaru to też taką rdzę i nalot było widać.

Zalega to w grubszej warstwie, niedokładnie oskrobane na bieżąco, do tego dochodzi wilgotne paliwo lub wilgotne powietrze zasysane przez dmuchawę i widać coś takiego po gruntownym oczyszczeniu.

Tak, już raczej palić nie będę, jeśli tylko pogoda na to pozwoli oczywiście. Dzisiaj takie zdjęcie dostałem od "głównego palacza nr 2" i zastanawiam się czy to jest rdza czy może jakiś osad ze spalania węgla. Będzie trzeba zrobić tak jak mówisz, i w następnym sezonie lepiej czyścić ścianki pieca.

Opał Retopal Piast z autoryzowanych składów węglowych z Bielska - Białej... suchy jest nawet bardzo suchy.

Tak, już raczej palić nie będę, jeśli tylko pogoda na to pozwoli oczywiście. Dzisiaj takie zdjęcie dostałem od "głównego palacza nr 2" i zastanawiam się czy to jest rdza czy może jakiś osad ze spalania węgla. Będzie trzeba zrobić tak jak mówisz, i w następnym sezonie lepiej czyścić ścianki pieca.

Zapomniałem,czy Twoja instalacja jest na zaworze mieszającym i czy grzejesz już podłogi?

Zapomniałem,czy Twoja instalacja jest na zaworze mieszającym i czy grzejesz już podłogi?

Zaworu jeszcze nie posiadam, tak grzeję już podłogi. Pompa mieszająca ustawiona na podłogówkę, pompa podłogowa ustawiona na pracę ciągłą a termostat na rozdzielaczu podłogówki przykręcony tak by 20 stopni trzymał w pomieszczeniach.

Oczywiście że każdy grzeje ile potrzebuje ale powrót cały czas na dwadzieścia kilka stopni to bym się jednak zastanowił:confused:
Tak ale widać,że użytkownicy zapominają,że kociol czyścimy cały a nie tylko wajcha z tyłu i kanały poziome.Komorę spalania też trzeba czyścić.Zebrana tam sadza jest izolatorem a zimna woda powrotna sprzyja jej przyleganiu.Zrobi się izolacja i wymiennik jest wtedy mniej nagrzany.Pod sadzą zachodzą różne reakcje.

Zapodaj link do sterownika

Zobaczymy jak palisz

Link do sterownika już nie jest dostępny, piec jest wyłączony. Wczoraj przed odłączeniem pieca zrobiłem zdjęcia wykresów z trzech ostatnich dni. Latem zainwestuję w zawór 4D, lepiej jednak żeby on był. Siostra i ojciec taki zawór mają i takich "kwiatków" jeszcze nigdy w swoim piecu nie widzieli, mimo takiego samego stylu czyszczenia komory spalania. W ogóle to ciekawi mnie czy to jest rdza czy coś innego, może to po prostu jakiś dziwny osad w takim rdzawym kolorze??

wykres 1.jpg

wykres 2.jpg

wykres 3.jpg

Edytowane przez szczudlo

kol szczudlo gdzie ten kociołek stoi?? piwnica osobne pomieszczenie?? wydaje mi że po prostu za słabo palisz i na dobra sprawę ten kocioł nie jest nawet przepalony,(widać farbę) jezeli stoi w nieogrzewanym pomieszczeniu może dostawać wilgotne powietrze+ ew wilgotny opał a na to nakłada się utrzymywanie niskich temperatur i nawet nie nagrzewasz całego wymiennika kotła.. zajedziesz kocioł...tam jest gruba blacha ale tego raczej żaden kocioł nie wytrzyma... a komin jaki masz ?systemowy?

kol szczudlo gdzie ten kociołek stoi?? piwnica osobne pomieszczenie?? wydaje mi że po prostu za słabo palisz i na dobra sprawę ten kocioł nie jest nawet przepalony,(widać farbę) jezeli stoi w nieogrzewanym pomieszczeniu może dostawać wilgotne powietrze+ ew wilgotny opał a na to nakłada się utrzymywanie niskich temperatur i nawet nie nagrzewasz całego wymiennika kotła.. zajedziesz kocioł...tam jest gruba blacha ale tego raczej żaden kocioł nie wytrzyma... a komin jaki masz ?systemowy?

Piotrek42 no nie gadaj, że piwnica to złe miejsce dla pieca na węgiel, trochę by to było śmieszne gdybyśmy musieli trzymać piece w temperaturach pokojowych. Ojciec trzyma swój piec na ekogroszek już 8--9 lat w piwnicy nieogrzewanej i to sporej piwnicy gdzie okna są nieszczelne i przeciągi to normalna sprawa. Dwa lata temu podczas powodzi piec jego został zalany do 3/4 wysokości pod sam sterownik. Odkręcił go wysuszył i do dnia dzisiejszego piec pali a rdzy ani śladu. Nie przesadzajmy z tą wilgocią, tym bardziej, że piec sam w sobie oddaje ciepło i nagrzewa pomieszczenie, w którym się znajduje.

Mój piec faktycznie stoi w piwnicy, ale czujnik od CWU, który działał w tym roku jako czujnik temperatury w piwnicy, pokazywał temperaturę w piwnicy około 22*C, tak więc jak widzisz wilgoć tutaj nie jest przyczyną takiego cuda w piecu. Co do komina, komin systemowy schiedel wysoki na 11metrów.