Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Nie przesadzajmy z tą wilgocią, tym bardziej, że piec sam w sobie oddaje ciepło i nagrzewa pomieszczenie, w którym się znajduje.

.

No własnie że trzymasz tak nisko ze nie nagrzewasz:) nie chodzi mi że piwnica...chodzi mi o wilgotność, po prostu szukam przyczyn.. z tego co opisałes to wychodzi na to że trzymasz niską temp kotła ( nie powrót) i stad te kwiatki... wydłub to dobrze i zobacz na jaką jest głębokość..acha a ile ojciec trzyma temp na kotle???

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No własnie że trzymasz tak nisko ze nie nagrzewasz:) nie chodzi mi że piwnica...chodzi mi o wilgotność, po prostu szukam przyczyn.. z tego co opisałes to wychodzi na to że trzymasz niską temp kotła ( nie powrót) i stad te kwiatki... wydłub to dobrze i zobacz na jaką jest głębokość..acha a ile ojciec trzyma temp na kotle???

No i tutaj może masz rację, miałem ustawioną temperaturę CO 42 stopnie, może jednak trochę przesadziłem. Jutro będzie analiza tajemniczego osadu :), zobaczymy czy to rdza czy też coś innego. Co do temperatury CO ojca, teraz przez zimę trzymał 47, ale już mi mówi, że zjedzie na 44 bo za gorąca woda.

Podam informację, że od 2 dni spalam tylko pellet (pozostałość z poprzedniego sezonu) i RBR śmiga bez problemów - oczywiście ustawiłem typ kotła "pellet".

Wcześniej paliłem mieszanką pelletu i groszku i często zdarzało mi się wygaszenie pieca z powodu wysokiej temperatury podajnika, ale typ kotła ustawiony był na "15KW". Miałem obawy, ze na samym pellecie będzie jeszcze gorzej, a jest super i popiołu prawie zero. Podaje to tylko do informacji - nie zamierzam palić pelletem tylko spalić co zostało , ale jakby ktoś chciał to widać, ze można :) Pozdrawiam.

Podam informację, że od 2 dni spalam tylko pellet (pozostałość z poprzedniego sezonu) i RBR śmiga bez problemów - oczywiście ustawiłem typ kotła "pellet".

Wcześniej paliłem mieszanką pelletu i groszku i często zdarzało mi się wygaszenie pieca z powodu wysokiej temperatury podajnika, ale typ kotła ustawiony był na "15KW". Miałem obawy, ze na samym pellecie będzie jeszcze gorzej, a jest super i popiołu prawie zero. Podaje to tylko do informacji - nie zamierzam palić pelletem tylko spalić co zostało , ale jakby ktoś chciał to widać, ze można :) Pozdrawiam.

Pewnie,że można.Mam klientów ,którzy palą samym pelletem.Ja sam paliłem w ubiegłym tyg jednak na mój dom to bym chyba zbankrutował :)

Gdzies czytalem ze idzie 1/4 do 1/3 wiecej.

Tak jak piszesz ok 1/3 więcej to zależy w stosunku do jakiego groszku i jakim pelletem palimy i w jakim okresie palimy wiadomo przy pellecie kocioł tak długo na pellecie nie pociągnie w podtrzymaniu jak na groszku, mi na pellecie udawało się dojść gdzieś w okolice 80min. Drożej wychodzi bo kaloryczność węgla jest wyższa od pelletu ale zato opróżniać popielnik raz na miesiąc i zapach drewna w kotłowni -są tacy co za to zapłacą 1/3 więcej. Ja na przyszły sezon zimowy jeżeli uda mi się pozyskac pellet w granicach do 800zł/T będę jechał na pellecie plus do tego na domieszkę ok 1/3lub 1/4 fasoli po 250zł/T i śrdnia wyjdzie jak trzeba :D

Gość Novy!

Witam wszystkich :)

minertu spalasz mniej przy takim mix-ie OE,Greń itd ?Z danych na ES nie wygląda to dobrze?Mylę się?

karoka 65 wygląda lepiej ;)darujecie aptekarstwo ale zaraz wysupłam na dopłatę do tego "coooda" ;)

Edytowane przez Novy!
add

witam wszystkich,minertu spalasz mniej przy takim mix-ie OE,Greń itd ?Z danych na ES nie wygląda to dobrze?Mylę się?

karoka 65 wygląda lepiej ;)darujecie aptekarstwo ale zaraz wysupłam na dopłatę do tego "coooda" ;)

Mało ci jednego cuda??:) co Ty sie tak upierasz na nowe niesprawdzone rozwiązania???

Gość Novy!
Mało ci jednego cuda??:) co Ty sie tak upierasz na nowe niesprawdzone rozwiązania???

Hej Piotrek(jeśli tak mogę) ,kasy mi nie starcza na ich cuda ;)

BTW chciałbym mieć lepiej,łatwiej,ehh bez problemów -tylko czy ten kocioł to jest to ?

Gość Novy!
Minertu już pisał że pan Greń nie udostępni palnika dla producentów.

Minertu grzeje ponad dwa razy więcej jak ja i tam inaczej podawanie wychodzi w kg/min

Spalał mniej na brucerze....chyba że coś mi umknęło..