Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Hej Piotrek(jeśli tak mogę) ,kasy mi nie starcza na ich cuda ;)

BTW chciałbym mieć lepiej,łatwiej,ehh bez problemów -tylko czy ten kocioł to jest to ?

Możesz, :) a czy kocioł to jest TO ! to ja nie wiem, sam musisz podjąć decyzje i z Tym żyć, prywatne moje zdanie jest takie że po Twoich doswiadczeniach zakupiłbym sprawdzony kocioł ze sprawdzonym palnikiem i sterownikiem. ale jaki już zakupisz?? naprawdę nie wiem, ale jak mowię nie pchałbym się w nowe rozwiązania bo czytając Twoje posty wiem że na to nie masz czasu i chęci :)

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Novy!
Możesz, :) a czy kocioł to jest TO ! to ja nie wiem, sam musisz podjąć decyzje i z Tym żyć, prywatne moje zdanie jest takie że po Twoich doswiadczeniach zakupiłbym sprawdzony kocioł ze sprawdzonym palnikiem i sterownikiem. ale jaki już zakupisz?? naprawdę nie wiem, ale jak mowię nie pchałbym się w nowe rozwiązania bo czytając Twoje posty wiem że na to nie masz czasu i chęci :)

Hmm.. sądząc po czasie spędzonym w piwnicy z OEP to chyba chęci tez mam....

Ale pytanie jest takie:

Nie rozumiem takiego biegu sprawy:

Kurcze tylko dlaczego obniżając temp CO kocioł nie spala mniej?Czy wielkość wymiennika ciepła(zawartość wody w nim) nie ma czasem na to wpływu?Co z tego że obniżam temp CO skoro spalanie wzrasta ,no dobrze jeśli nie wzrasta to się nie obniża?Przy jednej pompie nie widzimy właściwej temp powrotu,musiałbym zmienić położenie czujnika powrotu.Naprawdę trudno ogrzać taką ilość wody w tym kotle.

A czy czasem na mniejszym gabarycie,mówię tu o mniejszym kW i mniejszej ilości wody w wymienniku kotła ,ten proces(ogrzania) wody nie odbywałby się szybciej?szybciej tez zostałby schłodzony wodą powracającą z układu CO ale czy nawet mniejszy kocioł (ilośc kW,wody w kotle itd) nie pozwoliłby na szybsza wymianę ciepła?Nawet jak będziemy dolewać zimniej wody do gotującej się wody w małym naczyniu -szybciej osiągnie temp wrzenia od tej w dużym naczyniu-pytanie co chcemy z tą woda zrobić,jak ją spożytkować.czy jest to opłacalne czy nie?

Skoro teraz ,przy ustawionej temp 46 deg(mam korektę in plus 1deg na kalibracji -czyli 47deg) ilość wychłodzonej wody(i tu kłania się termika obiektu) powraca do tak dużego gabarytu(wychłodzonego) wg.mnie najzwyczajniej w świecie go zalewa.Straty budynku powodują to co opisałem ale...wg.mojej skromnej wiedzy byłoby mniej "stratnie" trzymać kocioł mniejszy na temp 60deg(nawet na 2 pompach z CWU) a niżeli utrzymywać duży ze skutkiem powyżej opisanym...

Chyba że się mylę ?

Gość Novy!
Nie wiem czy dla ciebie Marku będzie to, ale wiem jedno że jeśli i z tego nie będziesz zadowolony to już nigdy nie kupuj pieca na węgiel.

Nie zrozum mnie źle,jeśli kupiec mego OEP się "przyjmie" to ...i tak mam dylemat.Chciałbym wiedzieć gdzie tu jest bład.A i tak się nie dowiem bo poprawiam termikę budynku,jak wpadnie RBR to już na nowych oknach,drzwiach..itd.Kasa swoją drogą a ja bym chciał wiedzieć czy przy poprawieniu termiki budynku mój kocioł zagra tak jak nowy jaki zakupię..

A może nic się nie zmieni?

Wedy argumenty czyszczenia należy brać pod uwagę?

Jak sobie wytłumaczyć wydanie sporej kasy 3k pln dopłaty na nowy kocioł?

Przepraszam ale po pierwszej wtopie z OEP tak sobie rozważam...

Edytowane przez Novy!

Ale pytanie jest takie:

Kurcze tylko dlaczego obniżając temp CO kocioł nie spala mniej?Czy wielkość wymiennika ciepła(zawartość wody w nim) nie ma czasem na to wpływu?Co z tego że obniżam temp CO skoro spalanie wzrasta ,no dobrze jeśli nie wzrasta to się nie obniża?Przy jednej pompie nie widzimy właściwej temp powrotu,musiałbym zmienić położenie czujnika powrotu.Naprawdę trudno ogrzać taką ilość wody w tym kotle.

A czy czasem na mniejszym gabarycie,mówię tu o mniejszym kW i mniejszej ilości wody w wymienniku kotła ,ten proces(ogrzania) wody nie odbywałby się szybciej?szybciej tez zostałby schłodzony wodą powracającą z układu CO ale czy nawet mniejszy kocioł (ilośc kW,wody w kotle itd) nie pozwoliłby na szybsza wymianę ciepła?Nawet jak będziemy dolewać zimniej wody do gotującej się wody w małym naczyniu -szybciej osiągnie temp wrzenia od tej w dużym naczyniu-pytanie co chcemy z tą woda zrobić,jak ją spożytkować.czy jest to opłacalne czy nie?

Skoro teraz ,przy ustawionej temp 46 deg(mam korektę in plus 1deg na kalibracji -czyli 47deg) ilość wychłodzonej wody(i tu kłania się termika obiektu) powraca do tak dużego gabarytu(wychłodzonego) wg.mnie najzwyczajniej w świecie go zalewa.Straty budynku powodują to co opisałem ale...wg.mojej skromnej wiedzy byłoby mniej "stratnie" trzymać kocioł mniejszy na temp 60deg(nawet na 2 pompach z CWU) a niżeli utrzymywać duży ze skutkiem powyżej opisanym...

Chyba że się mylę ?

Nie mylisz się a na wszystkie pytania sam sobie odpowiedziałeś :)

Gość Novy!

Chciałem się mylić,no nic 3k pnl trzeba wydać.

Minertu jak spalę 100g opału więcej z RBR 11kW,to Quentin Tarantino nakręci znów oskarowy ,piękny,krwawy film.

Pozdrawiam

Ale pytanie jest takie:

Chyba że się mylę ?

Sprawa zasadnicza.

Ja ogrzewam dom o powierzchni 320m2 i temp wewn 26deg (średnio).W ten sezon spaliłem ok 5,5t groszku średniego za cały rok.

Jak poprawisz termikę jak piszesz to też się nie napoci.

Im dłuższe przestoje tym z każdym ruszeniem do pracy coś się będzie odkładać.

Powiem że u siebie jak skończył się pierwszy zasobnik to tylko obstukałem komorę z pyłu i ze trzy ruchy czyszczaka z pólek poziomych nic nie zgarniałem bo za bardzo nie było co a kocioł więcej teraz stoi jak pracuje.

Myślę że po drugim zasobniku zmiecie się z półek, muszę do końca udzielić instruktarzu synkom żeby mijaków nie robili :)

Gość Novy!
He he to za role II planową dostaniesz tyle $ ,że taniej Cię gaz wyjdzie albo pellet.

Nie wiem ile dostała Uma Thurman za Kid Billa 2 ,ja liczę na więcej ;)

Dzięki,no to karoka tak jak się umawiałem z Panem,koniec kwietnia.

Amen.

Pozdrawiam wszystkich.

Czasami lepiej powiedzieć nie ... ;) :D

Adam tu powiem ci tak bardzo szczerze, Novy rozmawiał ze mną i grzeskiem no i spychoza między nami :)

Nikt nie chce zarobić hehe

Powiem ci że nie chodzi tu na pewno o chęć zysku, Marek ma mnie bliżej i chyba tak wybrał jak na razie, chodzi chyba o coś więcej, może jakieś udowodnienie czegoś ?, może tego, że może być inny Bóg i inna wiara ? :)

Adam tu powiem ci tak bardzo szczerze, Novy rozmawiał ze mną i grzeskiem no i spychoza między nami :)

Powiem ci że nie chodzi tu na pewno o chęć zysku, Marek ma mnie bliżej i chyba tak wybrał jak na razie, chodzi chyba o coś więcej, może jakieś udowodnienie czegoś ?, może tego, że może być inny Bóg i inna wiara ? :)

wiecie co? powiedzcie że nie macie:)

Ja się zastanawiam tylko czy to wina stera,kotła czy obiektu.Skoro wybrał ten sam ster to pozostają dwie opcje,kocioł albo obiekt.No i tutaj zaczyna się loteria :)