Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

mam dokładnie ten sam 3d co zapodałes w linku i działał na podłodze całą zimę bez zastrzeżeń.

Właśnie kupiłem jeszcze taniej, za 160 zł z przesyłką na Alle. Facet budował się, hydraulik kazał mu kupić za dużo i został nowy.

Ja w sumie też mam kilka rzeczy zbędnych, między innymi cały elektroniczny system sterowania podłogówką, łącznie z termostatami salus i siłownikami na 8 pętli. Czas to chyba wystawić do sprzedaży. Przy naszym kociołku straciły rację bytu :-)

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Właśnie kupiłem jeszcze taniej, za 160 zł z przesyłką na Alle. Facet budował się, hydraulik kazał mu kupić za dużo i został nowy.

Ja w sumie też mam kilka rzeczy zbędnych, między innymi cały elektroniczny system sterowania podłogówką, łącznie z termostatami salus i siłownikami na 8 pętli. Czas to chyba wystawić do sprzedaży. Przy naszym kociołku straciły rację bytu :-)

Ja tylko całe okablowanie pod elektroniczy system zostawiłem :)(pochowałem w gniazdkach)

Ale kto wie, może kiedyś się do czegoś nada?

Witam,

niebawem będę zamawiał kocioł, kontaktowałem się w tej sprawie z Karoką

chciałem się wstępnie przygotować jeżeli chodzi o dostosowanie instalacji

Wszystko do tej pory działało więc wielkich modyfikacji robić nie zamierzam, jedynie dawniej układ działał na jednej pompie teraz chciałbym dołożyć również pompę na CWU i w związku z tym pytania i wątpliwości. Na grzejnikach są zawory termostatyczne.

schemat CO i CWU.JPG

Na stronie Instalco schematy są narysowane bez obejścia pomp, ja jedno mam wykonane, instalacja śmiga bez problemu na grawitacji. Chcę wykorzystać dwa zasilania RBRa ale powrót wspólny.

1. Jeżeli bym zrobił tak jak zaproponowałem to czy:

a) w trybie lato przy działającej tylko pompie CWU nie będzie grawitacyjnie grzało mi CO czy różnicowy się zamknie pod wpływem działania pompy CWU? A jeśli się zamknie to czy nie będzie pobierać wody z instalacji CO przez obejście i pompę?

b) czy może zamiast zaworu odcinającego na obejściu zamontować zawór zwrotny?

2. Czy jeżeli zrezygnowałbym z obejścia i zamontował jak proponuje Instalco to czy pójdzie woda ewentualnie grawitacyjnie przez pompę i zawór zwrotny (jaki ZZ by był najlepszy?)?

3. Czy może po prostu obejście zrobić również dla pompy CWU i wtedy będzie prawidłowo?

Z góry dziękuję za sugestie i pomoc!

Pozdrawiam RBRowców ;)

Rozmawiałem a teraz dopiero wiem z kim :)

scarface ma instalację na dużych przekrojach i z tego co mówił nie chce tego na razie zmieniać.

Zaproponowałem tylko osobny obieg na CWU.

Może zostać drugi schemat z tym że grawitacja na prwno będzie przebijać co będzie bardzo uciążliwe gdyby chciał grzać kotłem samo CWU latem.

Nie będzie to tak całkiem zgodne ze sztuką ale ale w tym przypadku dołożył bym zawór odcinający na układ CO skoro grawitacja ma zostać i żeby zapobiec problemom latem.

Rozmawiałem a teraz dopiero wiem z kim :)

scarface ma instalację na dużych przekrojach i z tego co mówił nie chce tego na razie zmieniać.

Zaproponowałem tylko osobny obieg na CWU.

Może zostać drugi schemat z tym że grawitacja na prwno będzie przebijać co będzie bardzo uciążliwe gdyby chciał grzać kotłem samo CWU latem.

Nie będzie to tak całkiem zgodne ze sztuką ale ale w tym przypadku dołożył bym zawór odcinający na układ CO skoro grawitacja ma zostać i żeby zapobiec problemom latem.

Może ma tam zawór tylko nie narysował. Kiedyś tak robili aby odciąć obieg od kotła na wypadek problemów.

Problem przebijania będzie na 100% także bez gruntownych przeróbek nie mam lepszego pomysłu żeby temu zapobiec.

Będzie po prostu grzało grawitacyjnie nawet jak pompka będzie wyłączona, zaworem różnicowym normalnie pójdzie obieg tak ja teraz przy braku prądu bądź po wyłączniu pompy, nic innego nie będzie jak obecnie.

dzięki za pierwsze sugestie:)

Nigdzie nie pisałem, że zależy mi na grawitacji, tylko chciałem wiedzieć w którym układzie będzie a w którym nie. Już telefonicznie Karoka mnie bardziej ukierunkował w stronę pomp i UPSa.

Chciałem podmienić dotychczasową pompkę na jakiś autoadapt, który by obsługiwał CO a starą dać na CWU. Jeżeli tak jak piszecie pomimo zamiany zaworu odcinającego za pompą na zawór zwrotny i tak będzie grawitacja przebijać przez różnicówkę przy działającej pompie CWU to zdecyduje się chyba na rezygnację z obejścia i zrobię obie pompy jak w schemacie z Instalco bezpośrednio na zasilaniu.

Chcę mieć kontrolę nad układem a skoro pozostawienia obejścia pozwoli na grawitacyjny obieg i to w dodatku bez kontroli to chyba wole dwa wymuszone i ewentualnie zabezpieczenie UPS.

Czyli co mam robić na oba obiegi - Zawór odcinający z filtrem, pompa, Zawór zwrotny- ??? Będzie ok?,

Czy jeszcze za zwrotnym odcinający?

Podpowiedzcie też jaki ZZ będzie ok, czy do autoadapt jest jakiś dedykowany i nie zaburza on pracy pompy i czy w przypadku pomp autoadapt dać zawór za czy przed pompą ???

Karoka, to ja, Michał z Bełchatowa ! 5118......

Jeśli dasz zawór odcinający to może zostać tak jak jest i będziesz mógł korzystać z grawitacji a na lato zamkniesz CO zaworem odcinającym, najtańsze rozwiązanie.

To tak jak nie chcesz za dużo przekopywać instalacji.

Jeśli chodzi o pompki to przed tym sezonem na CO zamontowałem Grundfos Alpha 2 i powiem że zurzycie prądu w porównaniu do starej to prawie 1 do 7, można też rozważyć Wilo.

Wiem Michał skojarzyłem po opisie instalacji kto pisze :)

Sławku ja każdemu proponuję: spróbuj jeden sezon grzać tym za co już zapłaciłeś a jeśli nie będzie ci się podobało to zawsze zdążysz wydać pieniądze :)

W zupełności popieram ja też na początku myślałem o solarach później o pompie ciepła a teraz doszedłem do wniosku że w tej cenie mam opał na ogrzewanie cwu na 10lat i nie mam dodatkowego urządzenia do nadzoru a nic na wodę nie chodzi i trzeba jeszcze raz wydawać pieniążki na to co już się ma

Zgadza się dlatego nie zakupiłem zbiornika z pompą nastawianą ale teraz po sezanie zimowym myślę, że na lato jak dla mnie pompka. A tą pomke polecał mi daniel Bałka jeszcze w czasie rozmów nad zaplanowaniem kotłowni, w tamtym czasie móił mi, że akurat zamontowali podobną lub nawet tą samą w piekarni w okolicy i się sprawdziła. Dzisiaj po weryfikacji w rodzinie u kuzyna któremu o niej napomniałem )swoja drogą niezły kuzyn ze mnie robić z krewnego królika doświadczalnego), ponoć rewelacja, choć może teraz odgrywa się na mnie :)

Sławku każda sroka swój ogon chwali, jak już ktoś zainwestował to co teraz powie ?

Spróbuj sam, później podejmiesz decyzję ale po swoich doświadczeniach.

Jeśli dasz zawór odcinający to może zostać tak jak jest i będziesz mógł korzystać z grawitacji a na lato zamkniesz CO zaworem odcinającym, najtańsze rozwiązanie.

To tak jak nie chcesz za dużo przekopywać instalacji.

Jeśli chodzi o pompki to przed tym sezonem na CO zamontowałem Grundfos Alpha 2 i powiem że zurzycie prądu w porównaniu do starej to prawie 1 do 7, można też rozważyć Wilo.

Wiem Michał skojarzyłem po opisie instalacji kto pisze :)

też o tym myślałem ale wtedy ograniczam sobie trochę możliwości dogrzania CO w przypadku chłodniejszych wieczorów, musiałbym chodzić i odkręcać zawór a tak to nawet podczas nieobecności w domu mogę pozmieniać parametry i dogrzać chałupę bez tłumaczenia domownikom, który zawór trzeba przekręcić itd

Karoka masz zawór zwrotny na obiegu CO? Ma on jakiś wpływ na pracę Alpha 2? Jeśli masz to przed czy za pompą?

Mam na CO i CWU za pompkami.

W czym dopatrujesz się problemu.

Jeśli chcesz mieć tak jak piszesz to wytnij obejście i zrób jak w instrukcji żeby nie trzeba było kręcić.

Na przerwy w dostawie energii UPS + akumulator, praktycznie kilka lat temu po zakupie takiego kociołka korzystam z UPSa, tylko kup porządny z czystym sinusem na wyjściu żeby nie było problemu.

Mam na CO i CWU za pompkami.

W czym dopatrujesz się problemu.

Jeśli chcesz mieć tak jak piszesz to wytnij obejście i zrób jak w instrukcji żeby nie trzeba było kręcić.

Na przerwy w dostawie energii UPS + akumulator, praktycznie kilka lat temu po zakupie takiego kociołka korzystam z UPSa, tylko kup porządny z czystym sinusem na wyjściu żeby nie było problemu.

Też na wszystkich obiegach mam zwrotne i też bez problemu:)