Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

dzięki,

już wiem co robić:) teraz tylko skompletować składowe zestawu

jeszcze tylko pytanie do użytkowników pomp energooszczędnych, co wybrać

najtaniej chyba by było kupić WILO YONOS PICO, czy lepiej dołożyć do Grundfosa lub LFP? To jest ta sama półka czy porównywać z Grundfosem można dopiero STRATOS PICO?

macie jakieś doświadczenia i informacje odnośnie wytrzymałości, zużycia ww pomp?

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dzięki,

już wiem co robić:) teraz tylko skompletować składowe zestawu

jeszcze tylko pytanie do użytkowników pomp energooszczędnych, co wybrać

najtaniej chyba by było kupić WILO YONOS PICO, czy lepiej dołożyć do Grundfosa lub LFP? To jest ta sama półka czy porównywać z Grundfosem można dopiero STRATOS PICO?

macie jakieś doświadczenia i informacje odnośnie wytrzymałości, zużycia ww pomp?

Grundfos lub LFB to to samo i bierz co tansze:) Nic nie jest wieczne

Nie powiem ci czy ty bedziesz musiał korygować sam zobaczysz czy trzeba.

Odnośnie instalacji to pomyśl czy nie zostawić tego olejaka i wpiąć pod niego 23 bo ja tak zrobiłem.

Mam olejaka 40kw i wpiete do tego RBR 17.

Dom 720m2 4 kondygnacje ocieplone styro 10 i dziurawy jak ser szwajcarki. Balkonów mam długości 50m 17 okien balkonowych 30 zwykłych 21 łazienek z wentylacją grawitacyjną

Na co dzień grzeje 80m2 reszta grzana na gwiazdkach czyli 5-8 stopni. Pali 25kg na dobę przy tej temp. jak zrobiło się zimno to 50kg

W tym roku olejaka nie używałem ale jest w razie czego.

W jaki sposób masz podpięte obydwa piece?? Ja mam olejaka Viessmann'a 22kW i będę zmieniać na RBR'a i generalnie chcę przejść na ekogroszek, ale mimo wszystko chciałbym mieć możliwość używania oleju czy to awaryjnie czy do CWU. Chciałbym, żeby w razie potrzeby bez schodzenia do kotłowni kocioł olejowy mógł rozpocząć pracę i żeby przy normalnej pracy RBR'a nie grzać wody w kotle olejowym. :)

W jaki sposób masz podpięte obydwa piece?? Ja mam olejaka Viessmann'a 22kW i będę zmieniać na RBR'a i generalnie chcę przejść na ekogroszek, ale mimo wszystko chciałbym mieć możliwość używania oleju czy to awaryjnie czy do CWU. Chciałbym, żeby w razie potrzeby bez schodzenia do kotłowni kocioł olejowy mógł rozpocząć pracę i żeby przy normalnej pracy RBR'a nie grzać wody w kotle olejowym. :)

Przyłączam się do pytania, ponieważ jestem w takiej samej sytuacji, zastanawiam się również czy to pieca Viesmann (wraz z boilerem wewnątrz) moge podłączyć RBR'a tak aby szło przez piec co by nietrzeba było drugiego bojlera oddzielnie do RBR'a.

Jak sądzicie Panie i Panowie?

Przyłączam się do pytania, ponieważ jestem w takiej samej sytuacji, zastanawiam się również czy to pieca Viesmann (wraz z boilerem wewnątrz) moge podłączyć RBR'a tak aby szło przez piec co by nietrzeba było drugiego bojlera oddzielnie do RBR'a.

Jak sądzicie Panie i Panowie?

Jak nie uzyskasz odpowiedzi od użytkowników to zapytaj sprzedawcę , podobno takie porady ma w cenie.

Jak nie uzyskasz odpowiedzi od użytkowników to zapytaj sprzedawcę , podobno takie porady ma w cenie.

Na pewno nie omieszkam zapytać jak kupię,o ile nie dowiem się informacji z tego forum. Na chwilę obecną temat jest rozważany i w takim również celu przeglądam to forum jak również wiele innych.

Choć OEP bo dzisiejszych fotkach na tym forum mnie nie zachwyciło, to jest jeszcze kilka innych rozwiązań.

Edytowane przez zby-net

Gość Novy!
Na pewno nie omieszkam zapytać jak kupię,o ile nie dowiem się informacji z tego forum. Na chwilę obecną temat jest rozważany i w takim również celu przeglądam to forum jak również wiele innych.

Choć OEP bo dzisiejszych fotkach na tym forum mnie nie zachwyciło, to jest jeszcze kilka innych rozwiązań.

Zachwyciło?Czego chcesz więcej?Zobaczyłeś fotki kotła kolesia który prowadził swój kocioł tak jak ty nigdy nie dasz rady.Czego Ci potrzeba więcej?Reklamy z TVN ?Polsatu?

Ja już byłem pewny ,że zakup dawno dokonany.

Podaj linka gdzie te zdjęcia.

trojnik wypadnie na ~150cm (oś) od gotowej posadzki, pewnie skonczy sie na rbr 11kw, ale wole sie asekurowac.

To się ciesz że masz tak wysoko :), gorzej jak dzwonią ludzie i mają 95 albo 85 bo tak pseudo murarz bezmózg wstawił trójnik.

Edytowane przez karoka65
pomyłka