Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzis dotarl do mnie watomierz wiec sprawdzalem dzis wszystko i teraz juz jest wszystko jasne.Otoz 1 sprawa podobnie jak w przypadku S76 w pompie c.o. nie dziala poprawnie regulacja,nie mozna zejsc na 1 bieg okazalo sie ze pompa idzie na 2 biegu (50w) ,niestety awarii nie udalo mi sie usunac,gdy przyjrzalem sie pompie od podlogowki ktora jest w rozdzielce rowniez byla na 2 biegu (60w!),przelaczylem na 1(40w)i oto moje wyniki

pompa c.o. 47w

pompa podlogowki 40w

dmuchawa(39%) 12w

sterownik 5-6w

slimak w trakcie podawania pobiera 180-190w

nie dodaje tu pompki c.w.u bo w moim przypadku dziala sporadycznie ale niestety rowniez jest z niesprawnym 1 biegiem !!!

podsumujac zuzycie dobowe ok 2,8 kwh jesli pompka c.o dzialala by sprawnie na 1 biegu to 2,5 kwh

hmm tylko co z tymi pompkami?:evil:

Dzis dotarl do mnie watomierz wiec sprawdzalem dzis wszystko i teraz juz jest wszystko jasne.Otoz 1 sprawa podobnie jak w przypadku S76 w pompie c.o. nie dziala poprawnie regulacja,nie mozna zejsc na 1 bieg okazalo sie ze pompa idzie na 2 biegu (50w) ,niestety awarii nie udalo mi sie usunac,gdy przyjrzalem sie pompie od podlogowki ktora jest w rozdzielce rowniez byla na 2 biegu (60w!),przelaczylem na 1(40w)i oto moje wyniki

pompa c.o. 47w

pompa podlogowki 40w

dmuchawa(39%) 12w

sterownik 5-6w

slimak w trakcie podawania pobiera 180-190w

nie dodaje tu pompki c.w.u bo w moim przypadku dziala sporadycznie ale niestety rowniez jest z niesprawnym 1 biegiem !!!

podsumujac zuzycie dobowe ok 2,8 kwh jesli pompka c.o dzialala by sprawnie na 1 biegu to 2,5 kwh

hmm tylko co z tymi pompkami?:evil:

Mam nadzieję że zamówiłeś miernik energii elektrycznej z watomierzem bo tak to znowu będą wyliczenia i przypuszczenia co i kiedy ile pobierało bo w tej chwili już masz różnicę jak dobrze rozumiem między wynikami obliczeń z chwilowych pomiarów a tym co pokazuje licznik ee w domu.

Mam nadzieję że zamówiłeś miernik energii elektrycznej z watomierzem bo tak to znowu będą wyliczenia i przypuszczenia co i kiedy ile pobierało bo w tej chwili już masz różnicę jak dobrze rozumiem między wynikami obliczeń z chwilowych pomiarów a tym co pokazuje licznik ee w domu.

Tak licznik z watomierzem nawet mierzy zuzycie w kwh,ale mala poprawka slimak ciagnie 380w jak pracuje a nie 180 ,nie za duzo?

teraz wiem ze licznik glowny jest ok. niepotrzebnie mocy tyle zuzywaly pompki .

Na ile wam starczał zasobnik węgla w te ciężkie mrozy w RBR 17 . Mnie 120 kg (bo tyle sypie worki 4 x 30 kg) w 5 - 5,5 dnia. Dużo to czy mało?
Dobry wynik ale tą wartość trzeba przeliczyć na m2 lub m3 U mnie na ponad 300 m2 pełny zasobnik (jakieś 115-120kg) starczało do 3 dni przy mrozach od -15 do -20 i też uważam że to dobry wynik. Do tego 6 dorosłych osób i troje moich wnuków w wieku od 11 mies do 6 lat.

:wave::wave:

firmainstalco

Wielkie dzięki za Walentynki.

Jest super :)

:wave::wave:

Na ponad 300 m2 powierzchni RBR o mocy 17 KW ?????? :eek:, to jaką moc RBR-ki na moją powierzchnię 180m2 :bash: chyba 12 kW ?! albo 10 KW? Dom oczywiście ocieplony.

To co napisałeś, rzeczywiście wspaniały wynik. Na 1 m2 w ciągu doby 0,13 kg węgla, jakim węglem palisz?

Edytowane przez dino49

Zbyszek pali Jaretem Plus 25MJ/kg, jest to mieszanka Jareta z Janiny z pieklorzem piekarskim, palnik Ekoenergia.

Zbyszek ma bufor 1000L, ja nie odważyłbym się takiego malucha wstawić na taką chatę. Usiłowałem mu to wybić z głowy ale obstawał przy swoim i w końcu mu sprzedałem. Myślę że tylko dzięki temu buforowi daje sobie radę. Sugerowałem mu 23kW nie z chęci zysku ale z rozsądku, całe szczęście ze sobie radzi.

Dino na razie najmniejszy to 17-ka i dla ciebie będzie dobry.

Możesz kiedyś się wybrać i obejrzeć jak wygląda to cacuszko.