Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Faktycznie jak bliźniaki :) Nie mogę wejść w twoje wykresy, ale schemat bardzo podobny.

Z wykresami mam dziś jakiś problem. I na dzisiejsze to nie patrz, bo w nocy po 2h postoju kociołek zgasł, więc od rana trochę kombinowałem, ale wczorajsze jak najbardziej wszystko oddają.

My grzejemy 320m2 (260 + 60 garaż) + 200l cwu.

Z wykresami mam dziś jakiś problem. I na dzisiejsze to nie patrz, bo w nocy po 2h postoju kociołek zgasł, więc od rana trochę kombinowałem, ale wczorajsze jak najbardziej wszystko oddają.

My grzejemy 320m2 (260 + 60 garaż) + 200l cwu.

Ja mam też 320 ale w poniemieckim budynku i bez garażu :)

Zbiornik mam 1000L

I też mam 17kW

Wepnij w gniazdo mieszającej i w parametrach ustaw mieszająca jako podłogowa, żeby działało wszystko musisz mieć podpięty czujnik podłowgówki

O parametrach ustawienia jako podłogową nie pisałem bo tak ma ustawione, ale o czujniku zapomniałem napisać :)

Przyjąłem że skoro podłącza to on już powinien być i nie popatrzyłem że tam nie ma wskazania temp. :(

A mnie się wydaje że 11kW u ciebie by stykło :D

Witam czytam już dość długo forum na temat tego kociołka i właściwie jestem na 99% zdecydowany na niego, mam tylko pytanie bo sam nie wiem jaką moc kupić waham się pomiędzy 17 a 11. Dom jest właśnie w trakcie budowy parametry wyglądają tak: dom parterowy powierzchnia mieszkalna 150 m garaż 44 i kotłownia 16 razem 210, ściany porotherm 30 na to ocieplenie 15 cm na podłodze styro 10, w dachu wełna (tylko jeszcze nie wiem ile tej wełny ), wszędzie praktycznie będzie podłogówka plus grzejniki 2 w garażu i 2 drabinki w łazienkach. Czy 11 da sobie radę ??

Witam czytam już dość długo forum na temat tego kociołka i właściwie jestem na 99% zdecydowany na niego, mam tylko pytanie bo sam nie wiem jaką moc kupić waham się pomiędzy 17 a 11. Dom jest właśnie w trakcie budowy parametry wyglądają tak: dom parterowy powierzchnia mieszkalna 150 m garaż 44 i kotłownia 16 razem 210, ściany porotherm 30 na to ocieplenie 15 cm na podłodze styro 10, w dachu wełna (tylko jeszcze nie wiem ile tej wełny ), wszędzie praktycznie będzie podłogówka plus grzejniki 2 w garażu i 2 drabinki w łazienkach. Czy 11 da sobie radę ??

Garaż nie grzejesz do 22 stopni, kotłownia podgrzeje ci się od rury i drzwiczek, jak w dach wrzucisz z 30cm wełny to 11kW

Z palcem w d ..... da sobie radę. Tylko nie popełnij błędów w docieplaniu (mostki i takie tam inne) bo to zawsze będzie troszkę wyższe spalanie. Powiem to tak, teraz jak widzę co potrafi 17kW to jestem pewny że i u mnie taka 11 by wydała przy mrozach jakie tej zimy były. Spytaj Karoki i Minertu co oni grzeją i jak to się ma do sprawności tego kotła.