Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Oby dał u mnie sobie radę :-) do zakupu jeszcze tak ze 2 3 miesiące więc mam czas na przemyślenia. Tak na marginesie z rana pojechałem na budowe i sprawdziłem jakie mam wielkie krokwie mają 18 cm więc jak tam upchać 30cm waty-robić dodatkowe stelaże?. znowu offtop :-)

Wełna nie jest jedynym materiałem do ocieplenia poddasza. Ja zaryzykowałem i zastosowałem takie coś jak ISOBUSTER i po pierwszej zimie muszę powiedzieć że spełnia swoje zadanie znakomicie. Jeżeli cię to interesuje to mogę się podzielić moimi doświadczeniami.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Powiem szczerze że też myślałem teraz na Isobuster ale coś za mało opinii przekonywujących znalazłem a i dość drogo wychodzi i skończyło się na starej poczciwej wełnie :)

Przez to że wszystko ocieplenie trzeba było robić od środka kupiłem tą białą Ursę i faktycznie dobrze wygłusza i nie pyli. Kumpel co robi to na codzień mówi że jeszcze takiej nie widział, mówi normalnie można się tym przykryć i spać.

Może mi ktoś wyjaśnić pewną rzecz?

Właśnie pierwszy raz przełączyłem piecyk w tryb auto -lato bo dziś coś za gorąco miałem w domu. I zastanawia mnie fakt dlaczego sterownik zmienił nastawę temp. CO na 39 stopni ? Skąd taka wartość jeżeli nastawiona temp CO i CWU to 50 stopni?

https://esterownik.pl/remote/2118

Może mi ktoś wyjaśnić pewną rzecz?

Właśnie pierwszy raz przełączyłem piecyk w tryb auto -lato bo dziś coś za gorąco miałem w domu. I zastanawia mnie fakt dlaczego sterownik zmienił nastawę temp. CO na 39 stopni ? Skąd taka wartość jeżeli nastawiona temp CO i CWU to 50 stopni?

https://esterownik.pl/remote/2118

W trybie A-L sterownik ecoal ustawia wartość temperatury która wynosi TEMP ZADANA - 6 st. Natomiast 50 stopni to u ciebie zadana CWU i jeżeli taką masz ustawioną i sterownik zaczyna grzać wodę to zadaje 50 st czyli zadaną CWU. A i tak dobija do 50 + 5 st.

Jeżeli się mylę to poprawcie.

pompy autoadapt pracują u was w układach otwartych z sukcesami?

oczywiście zakładając na wszystkich grzejnikach termostaty

dziś Pan w sklepie mnie poinformował, że funkcja autoadapt prawidłowo działa tylko w układzie zamkniętym a w otwartym to bez różnicy czy kupie taką czy inną to jedynie będę sobie mógł bieg ustawić 1,2,3 jak w starej pompie

pompy autoadapt pracują u was w układach otwartych z sukcesami?

oczywiście zakładając na wszystkich grzejnikach termostaty

dziś Pan w sklepie mnie poinformował, że funkcja autoadapt prawidłowo działa tylko w układzie zamkniętym a w otwartym to bez różnicy czy kupie taką czy inną to jedynie będę sobie mógł bieg ustawić 1,2,3 jak w starej pompie

Wszystko zależy od oporów.Ja mam układ otwarty i pompa pracuje poprawnie.Oczywiście lepiej by pracowała w zamkniętym.

jak ustawić piec na pracę tylko w trybie cwu? mój instalator poradził wyłączyć zasilanie grzejników i podłogówki, ale coś mówi, że z poziomu sterownika też się pewnie da...

Z wyłączeniem zasilania grzejników to pomoc doraźna i nie zalecana.

Co do reszty gdyby wziął do ręki instrukcję sterownika to wiedziałby co powiedzieć, ale po co, przecież on już wziął kasę.

No i mnie przydarzyła się awaria w częściach składowych kotła.

Przestał mi działać siłownik podtrzymujący klapę zasobnika.

Objawy takie że przestał podnosić i utrzymywać klapę zasobnika.

Zdziwienie dla mnie bo to takie coś co nie powinno się zepsuć a dało plamę.

Jeszcze bardziej się zdziwiłem gdy w prywatnej rozmowie nie dotyczącej ani spalania czy kotła a trwającej kilkanaście minut na koniec pochwaliłem się karoka65 że mi ten siłownik padł.

Usłyszałem tylko że się wymieni.

Dwa dni później odebrana przesyłka z siłownikiem.

Moje zdziwienie i zaskoczenie.

Brak czasu nie pozwolił mi na szukanie bo taki siłownik kosztuje parę groszy i na pewno bym sobie kupił sam, ale zawsze jak siadałem do komputera to zapominałem o tym siłowniku. Przypominało mi się dopiero jak zasypywałem węgiel do zasobnika.

Wyrazy serdecznego podziękowania dla producenta mojego kociołka firmy INSTALKO oraz p. Daniela za tak szybką reakcję.

Serdeczne podziękowania też dla kol. karoka65 za taką szybką reakcję na problem nie związany bezpośrednio z kotłem i spalaniem.

Koledzy którzy zastanawiają się nad wyborem kotła, brać wszystko pod uwagę. Nawet taki drobny szczegół jak ten siłownik utwierdza mnie w przekonaniu że to jest najlepszy wybór jakiego mogłem dokonać.

Pozdrawiam firmę "INSTALKO" i kol. karoka za takie załatwienie sprawy. Trzy dni po luźnej rozmowie i po kłopocie :)

Serdeczne dzięki :)

Można powiedzieć że to już drugi raz jak producent mojego kotła mi pomógł. Tak można powiedzieć że sam od siebie bo bez żadnych reklamacji i specjalnych telefonów.

Pierwszy raz było to na samym początku jak kupiłem kocioł i nie umiałem w nim jeszcze dobrze palić ( i do tej pory nie wiem czy to dobrze robię :) ) i z palnika wychodziły mi kominy szlaki i to takie że żartowano że biorę udział w jakimś konkursie. Wtedy producent (p.Daniel) kotła sam od siebie przesłał mi drugą koronę do palnika. Po założeniu mało się nie zesr...łem ze szczęścia :) Jak ręką odjął.

Dwa razy pomoc za którą jestem bardzo wdzięczny.

Dziękuję :)

A to wszystko przez to,że za dużo cukrujecie a jak cukier spadnie to Was skleroza łapie :)

Zbyszku bo tak się sprawy drobne załatwia.Każdemu to z Wieśkiem mówimy,że nigdzie pomocy takiej "nasi klienci" jak od Nas nie otrzymają.

Przynajmniej ja się z tym nie spotkałem a to czy to jest dla klienta ważne sam musi ocenić.Jesteś kolejnym tego dowodem,że nasz klient nie zostaje z problemem sam.