Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Teraz to juz pozamiatane,piec stoi stabilnie do tego dojdzie obciazenie.Schodki sie wykombinuje i bedzie.Instalacja wykonana poprawnie?

Nic nie pozamiatane wszystko teraz jeszcze można zrobić nawet piec wymienić na drugi z górnym wylotem, teraz stoi stabilnie jak popracuje trochę to już może nie być tak fajnie pozatym wystarczy spojrzeć nawet równo nie dał rady złożyć tych bloczków , lepiej teraz trochę stracić kasy i nerwów i zrobić tak jak należy niż póżniej przez conajmniej kilka lat napierdzielać jak beduin i za jakiś bliżej nieokreślony czas robić to ponownie spuszczać wodę, odłączać piec itd i oby tego nie trzeba było robić jak na zewnątrz -15*, ale żyjemy w wolnym kraju i kazdy robi ze swoją kasą co chce i piec stawia jak chce :)

Teraz to juz pozamiatane,piec stoi stabilnie do tego dojdzie obciazenie.Schodki sie wykombinuje i bedzie.Instalacja wykonana poprawnie?

Kolego na spokojnie ogarnij sytuację. Ja mam podobnie postawiony piec, tyle że na 1 warstwie bloczka. Jak to zobaczyłem to się lekko wkurzyłem, bo i tak dokupiłem drugie kolano sketne aby go podłączyć do komina. Kto będzie ładować eko do zasobnika i jakiej wielkości worki? Moja żona miękka nie jest, ale nie robi tego za mnie :) Dla mnie 25 kg x 5 worków to na razie nic. Minusem poziomego podłączenia do komina jest szybsze zapychanie się rury przyłączeniowej, ale trzeba ją czyścić. Druga sprawa, aby ci nic nie brzęczało, powinno to być jakoś wygłuszone.

Plusem jest .... no właśnie, mi pękła w zeszłym sezonie rura doprowadzająca zimną wodę do domu oraz wysadziło filtr wody, pomimo ciągłego palenia (dom był nieocieplony). Dzięki temu piecyk był suchy.

witam.

Grzeje ktos z was lub grzał wodę w lecie jakims drewnem czy pozostałoscimi po budowie ??

Jak to najlepiej poustawiac w sterowniku , jeśli wogóle jest co ustawiac .

Oprócz przełaczenia na tryb reczny , to trzeba samemu zalaczac pompe cwu czy piec sam bedzie puszczal jak bedzie palone na trybie lato i bedzie odpowiednio wysoka temperatura .

Czy z doświadczenia waszego nagrzanie dla 2 osoób zasobnika 220 l raz na dobę wystarczy , czy jest to za mało ??

witam.

Grzeje ktos z was lub grzał wodę w lecie jakims drewnem czy pozostałoscimi po budowie ??

Oprócz przełaczenia na tryb reczny , to trzeba samemu zalaczac pompe cwu czy piec sam bedzie puszczal jak bedzie palone na trybie lato i bedzie odpowiednio wysoka temperatura .

Czy z doświadczenia waszego nagrzanie dla 2 osoób zasobnika 220 l raz na dobę wystarczy , czy jest to za mało ??

Marcin zrąbany już jestem i trochę późno teraz, jutro tyrknę i ci wszystko powiem co i jak.

Na dwoje ludków powinno to spokojnie starczyć jak nie babracie się w pełnej wannie :)

witam.

Lepiej ten szmelc oddaj komuś kto ma śmieciucha.

Zasyp węglem i dupska sobie nie zawracaj.

Szkoda czasu na palenie śmieci.

Przez całą zimę zbierałem jakieś kartony i chciałem je spalić na ręcznym.

Po 2 godzinach palenia odechciało mi się i wywiozłem do użytkownika śmieciucha.

Lepiej ten szmelc oddaj komuś kto ma śmieciucha.

Zasyp węglem i dupska sobie nie zawracaj.

Szkoda czasu na palenie śmieci.

Przez całą zimę zbierałem jakieś kartony i chciałem je spalić na ręcznym.

Po 2 godzinach palenia odechciało mi się i wywiozłem do użytkownika śmieciucha.

Jestem tego samego zdania. Kocioł jak wejdzie w podtrzymanie to sobie tylko pyka co jakiś czas aby nie zgasł. Tak może być przez całe lato. Zobacz jak to wygląda u mnie przez ostatnie dwa dni :)

Grzech 2000 mialem te same dylematy jestem starym weteranem z płyt wielkomiejskich teraz jestem juz pobudowany rbrk to poezja zasypiesz raz na miesiąc i codziennie mam 200l wody o temp.50C no i wspaniały sterownik tez paliłem troche odpadow i szybko się wyleczyłem sam się przekonasz zbigmaz 01 jest bardzo doświadczony jesli tu wpisy robię to tylko poto abyś wiedział ze jestem tez zwykłym uzytkownikiem z małym doświadczeniem ale zato bardzo zadowolonym nie chciałem nigdy brać ślubu z kotłownią czytając róże posty na innych forach przed zakupem duet sterownika z tym piecem to strzał w 10tyle pozdrawiam:lol2:

Panowie,zdecydowałem sie opuscic piec.Prosze o plusy i minusy tej decyzji.Hydraulik stwierdził ze moze byc za słaby ciąg,ze wyzej popielnik to łatwiejszy dostep do czyszczenia go.Opuscic musze ok 25 cm od osi otworu kominowego.Komin systemowy leiera.Bedzie to ciągnąc?ps.znalazłem czujniki sa 3 takie same.Zewnetrzny,wewnetrzny a ten 3 do czego?Nie roznia sie. Edytowane przez grzeh2000

Panowie,zdecydowałem sie opuscic piec.Prosze o plusy i minusy tej decyzji.Hydraulik stwierdził ze moze byc za słaby ciąg,ze wyzej popielnik to łatwiejszy dostep do czyszczenia go.Opuscic musze ok 25 cm od osi otworu kominowego.Komin systemowy leiera.Bedzie to ciągnąc?ps.znalazłem czujniki sa 3 takie same.Zewnetrzny,wewnetrzny a ten 3 do czego?Nie roznia sie.

Dlaczego 25cm i ma nie ciągnąć? Nawet jak będzie 1m to pociągnie. Jaki przekrój komina? Podejrzewam że i tak będziesz musiał wstawić jakiś regulator ciągu bo będzie za duży i trzeba go będzie korygować :)

Panowie,zdecydowałem sie opuscic piec.Prosze o plusy i minusy tej decyzji.Hydraulik stwierdził ze moze byc za słaby ciąg,ze wyzej popielnik to łatwiejszy dostep do czyszczenia go.Opuscic musze ok 25 cm od osi otworu kominowego.Komin systemowy leiera.Bedzie to ciągnąc?ps.znalazłem czujniki sa 3 takie same.Zewnetrzny,wewnetrzny a ten 3 do czego?Nie roznia sie.

Postaw piec na posadce podłuż gumę zbrojoną pod piec (kupisz u wulkanizatora). Hydraulik pierd... głupoty ciąg będzie i to pewnie za duży.

Trzeci czujnik jest do podłogówki.

Jak dobrze odpowietrzyć podłogówkę ? (skąd wiadomo że już się odpowietrzyła) odpowietrzałem po godzinie każdy rozdzielacz i każdą pętlę z osobna, syczało , zaczęło pokazywać przepływy na rotametrach ale ciągle mam wrażenie że jeszcze coś tam siedzi , tzn jak odkręcę delikatnie kurek spustowy to trochę syczy i za milisekundę leci "woda z powietrzem" ...
Pompa na najwyższy bieg i sama to zrobi. Edytowane przez zbigmaz01