Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

grzech zajrzyj tutaj: http://bruli.pl/?a=faq

następnie kliknij na: Jak zainstalować czujniki temperatury w sterowniku?

Będziesz miał fotkę płyty głównej z opisem gdzie co podłączyć.

Otworu nie musisz wiercić czy robić, przewód czujniki do podłogówki możesz wypuścić otworkiem gdzie jest wejście Termostat, otwór tam jest tylko folię trzeba czymś przedźgać :)

grzech zajrzyj tutaj: http://bruli.pl/?a=faq

następnie kliknij na: Jak zainstalować czujniki temperatury w sterowniku?

Będziesz miał fotkę płyty głównej z opisem gdzie co podłączyć.

Otworu nie musisz wiercić czy robić, przewód czujniki do podłogówki możesz wypuścić otworkiem gdzie jest wejście Termostat, otwór tam jest tylko folię trzeba czymś przedźgać :)

Właśnie takie zdjęcie przesłałem jak tam jest, nawet nie wiedziałem że jest taki poradnik:-x

OK. Tylko dlaczego piec nie wygenerował alarmu o wygaszeniu kotła, jeśli po tych okreslonych próbach spaliny nie urosły o 15 stopni. On cały czas myślał, że powinien dorzucić węgla i tak sobie go dostarczał, że miałem pełno groszku w popielniku.
Coś gdzieś pisało ale nie pamiętam gdzie, że dopiero po okresie (chyba) 30min temp powinna się dźwignąć o 15 czy 20*C jak nie wzrośnie to alarm. Ale są tu lepsi to pewnie mnie skorygują :)

Pierwsze odpalenie kotła ! Czego pilnować ? (np wysunięty czyszczak itd ) Proszę o szybkie wpisy bo za chwilę idę odpalić pierwszy raz RBR`ka :)

Folię odrapałem , ale nie wszędzie zeszła ... na przyłączach troszkę zostało i pod wkrętami ...

Dysza uszczelniona wczoraj , ile musi schnąć silikon ? Nie ma pełnych 24h

Internet w trakcie podłączania do nowego domku także może już dzisiaj będzie online :)

Browara aby nie zalał kompa :p

Reszta sama będzie sobie radzić. Jak wszystko zrobiłeś tak jak potrzeba to tylko browar w fotelu z kompem na kolanach :)

No widzę że adam rozpalił małego diabełka :)

Folie mogłeś sobie zedrzeć po rozpaleniu, klej troszkę się nagrzeje to łatwiej to oskórować.

Weź sobie wkrętak krzyżakowy popuść te wkręty i ściągniesz reszki foli, te osłony na króćcach można trochę podważyć i też to poodklejasz.

Przy pierwszym odpaleniu pocenie kotła to normalna sprawa, potrafi kałużka się zrobić.

Widać że zainwestowałeś w porządne pompki :)

Koronę kiedyś przekleiłem tej zimy w godzinkę z wygaszeniem i rozpaleniem kotła.

Wygrzebałem żar z palnika, koronę za chwilę w rękawicach spawalniczych wywaliłem na dwór na mróz, oczyszczenie, nowy sylikon na jeszcze dobrze ciepłą i z powrotem

do pieca bo sylikon zaczynał twardnieć od ciepła i za chwilę odpalenie.

Także te 24 godziny to wiesz jak brać :)

Jak jest czas to można zostawić a jak mróz za oknem to niema czasu na takie zabiegi i czekanie.

Mi się wydaje, że u mnie w miejscu przechodzenia miedzi w coś innego, instalator dał kształtki z mosiądzu. I dopiero później ocynk.

O dmuchawę pytałem dlatego, że w życiu u mnie takiego płomienia nie miałem. No może tylko wtedy jak dmucha około 50%. Może to wina węgla. A dmuchawę jaką masz ? Moja 34 W. Temperatura spalin by się zgadzała, bo jak dmucha na 42 % to oscyluje coś około 130 stopni.

Właśnie dlatego pytałem czy macie przekładki między ocynkowaną rurą a miedzianą osłoną czujnika. Widziałem u znajomego skorodowany czujnik i rurkę , wkładał tam jeszcze folię aluminiową co jeszcze pewnie przyspieszyło "proces" miedź za aluminium też tworzy ogniwo galwaniczne. Poszukam cienkiej blachy mosiężnej i zrobię otulinę na czujnik, albo go oblutuję cyną albo wogóle rozbroję ...

Jutro sprawdzę jaka dmuchawa , komin mam wysoki ~11m (140`tka) i wg kalkulatora 2x za "mocny", pewnie trzeba będzie rck zamontować , groszek mam retopal niby z piasta, pakowany gdzie indziej , suchy.

Nie ma co rozbrajać, lepiej kupić nowy bo grosze kosztuje a ten mieć w zapasie. W instrukcji napisali : "Wykorzystywane czujniki są typu KTY-81-210 oraz dla pomiaru temperatury spalin czujnik PT-100." Poszukaj a zobaczysz że się ie opłaca rozbierać lub cynować :)

[ATTACH=CONFIG]186061[/ATTACH]

Tutaj jest opisane. Nawet patrząc na te 30 minut to u mnie była to prawie cała noc wyrzucania paliwa.

Czy ktoś może mi wytłumaczyć analizując moje wykresy, dlaczego z 25 na 26, rano zastałem pełen popielnik węgla? Wg tego co czytałem sterownik sam powinien stwierdzić na podstawie spalin, że piec wygasł i się zatrzymać, a nie podawać ciągle węgiel.

Wprowadziłem, bo pomyślałem, że to może być ta przyczyna. Niestety nie byłem pewien, czy to to.
Hej ,wczoraj na gg pisałem ale nie odpisywałeś.Tak jak karoka65 napisał algorytm wygaszania.Trzeba by historię prześledzić kiedy go wyłączyłeś bo o ile pamiętam to był aktywny jak robiliśmy ustawienia.

Pozdrawiam z Phuket :)