Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Hej ,wczoraj na gg pisałem ale nie odpisywałeś.Tak jak karoka65 napisał algorytm wygaszania.Trzeba by historię prześledzić kiedy go wyłączyłeś bo o ile pamiętam to był aktywny jak robiliśmy ustawienia.

Pozdrawiam z Phuket :)

A wyłączyłem go w trakcie, gdy były problem ze wzrostem temperatury na podajniku, teraz kojarzę. Nie wiem czemu nie odpisywałem. Zamieszanie wczoraj miałem z lapkiem, więc może nie zauważyłem.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to ja też się już pochwalę

RBR 11 zamontowany w poniedziałek. Poszło ekspresem, nawet mi woda w bojlerze nie wystygła :)

O 9 rano zacząłem spuszczać wodę, o 10 śmieciuch wywalony o 11 przywieźli RBR o 17 odpalony i do tej pory śmiga.

Jeszcze tylko nie podłączyłem czujnika WEW i ZEW.

pozdrawiam

Michał

Panowie wiem że to wątek o RBR którego na 100% będę kupował, ale mam pewne pytanie w całym domu będzie podłogówka i chciałbym w każdym pokoju mieć możliwość sterowania temperaturą. Czyli będą siłowniki z podziałem na pokoje i teraz jak rozwiązać sterowanie siłownikami w każdym pokoju dociągnąć skrętke i w każdym pokoju termostat pokojowy czy ciągnąć pod termostat kabel 220 v.Robie dodatkowo instlacje częściowo pod inteligentny dom i wtedy widział bym to tak skrętka do pokoju na krórej będzie czujnik i resztę załątwia oprogramowanie inteligentnego domu ewentualnie na tej skrętce jeszcze podpięty termostat pokojowy. Jak to zrobić żeby było najbardziej optymalnie mam teraz sterownik bruliego ale on ma tylko jeden czujnik temperatury wewnętrznej i do niego dobiera parametry temperatury.

Panowie wiem że to wątek o RBR którego na 100% będę kupował, ale mam pewne pytanie w całym domu będzie podłogówka i chciałbym w każdym pokoju mieć możliwość sterowania temperaturą. Czyli będą siłowniki z podziałem na pokoje i teraz jak rozwiązać sterowanie siłownikami w każdym pokoju dociągnąć skrętke i w każdym pokoju termostat pokojowy czy ciągnąć pod termostat kabel 220 v.Robie dodatkowo instlacje częściowo pod inteligentny dom i wtedy widział bym to tak skrętka do pokoju na krórej będzie czujnik i resztę załątwia oprogramowanie inteligentnego domu ewentualnie na tej skrętce jeszcze podpięty termostat pokojowy. Jak to zrobić żeby było najbardziej optymalnie mam teraz sterownik bruliego ale on ma tylko jeden czujnik temperatury wewnętrznej i do niego dobiera parametry temperatury.

Bruli ma też drugi do podłogówki, jak podłączysz to będzie aktywny. Jeżeli chcesz robić na siłownikach to poprowadź kable do skrzynki z rozdzielaczem. Jeżeli chcesz mieć w każdym pokoju sterowanie to do każdego pokoju kable do czujnika. Z teorii to wygląda tak że jak raz ustawisz to potem zapominasz. Ja bez siłowników mam tak samo, ustawione przepływy na rotametrach i czujnik podłączony do sterownika. Już zapomniałem jak się tym steruje :)

Mam jeden obieg CO na grzejniki i drugi na podłogówkę. Podłogi mam 8 obiegów na 90m2 w 4 pomieszczeniach. Rotametry raz ustawione i po kłopocie.

Nic dodać nic ująć.

Jak będziesz tak daleko to daj znać,podjadę i obgadamy co i jak.

Zadzwonie w poniedziałek bo już pół domu okablowałem nawet dzwoniłem dzisiaj (przepraszam każdy ma swój wolny czas ale jakoś zgłupiałem na budowie). Okablowanie ciągne już teraz w poniedziałek wchodzą chłopaki od wody.

Zadzwonie w poniedziałek bo już pół domu okablowałem nawet dzwoniłem dzisiaj (przepraszam każdy ma swój wolny czas ale jakoś zgłupiałem na budowie). Okablowanie ciągne już teraz w poniedziałek wchodzą chłopaki od wody.
Jeszcze jedno może dopiszę.

Jeżeli robisz całą instalację pod sterowanie i zasilanie całego domu jako inteligentnego to może jeszcze pomyśl jak podzielić instalację na to co powinno chodzić jak braknie zasilania. Jeżeli będziesz miał jakiś agregat to nie wszystko musi być pod niego podpięte. Gdzieś musisz mieć jakieś priorytety. Wtedy wystarczy przełączyć jeden (a może automat?) przełącznik i zastartuje agregat. Kocioł i sterowanie tymi siłownikami będziesz musiał czymś zasilić. No i może parę gniazdek (coby sobie kawę zrobić bo do piwa to potrzebna lodówka) i jakieś awaryjne oświetlenie :)

Jeszcze jedno może dopiszę.

Jeżeli robisz całą instalację pod sterowanie i zasilanie całego domu jako inteligentnego to może jeszcze pomyśl jak podzielić instalację na to co powinno chodzić jak braknie zasilania. Jeżeli będziesz miał jakiś agregat to nie wszystko musi być pod niego podpięte. Gdzieś musisz mieć jakieś priorytety. Wtedy wystarczy przełączyć jeden (a może automat?) przełącznik i zastartuje agregat. Kocioł i sterowanie tymi siłownikami będziesz musiał czymś zasilić. No i może parę gniazdek (coby sobie kawę zrobić bo do piwa to potrzebna lodówka) i jakieś awaryjne oświetlenie :)

Cały dom niestety nie ale pare wybranych rzeczy chce spiąc w sterowanie z inteligentnego, cenna uwaga z tym agregatem.

A już masz inteligentny dom wybrany? Firma itd?

Zastanawiałem się nad Fibaro ale to dość drogie rozwiązanie jak narazie będę brał z rodzimego podwórka taka firma kkelectronic z Wodzisławia , a jak nie to coś sam spróbuje sklecić na sterownikach plc.

Może inteligentny to za dużo powiedziany, ale troche ulepszający życie to może tak :-) swoją drogą chłopaki od bruliego spokojnie mogli zrobić też taki moduł.