Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

.... szukałem Twojej miejscowości na eSterownik.pl, a tam widzę, że mieszkasz..... na Filipinach :D, naprawdę, zobasz :D
Widziałem :wave: ale tak pokazało i jest ciekawiej bo te piece na całym świecie są :D :wave:

Popatrz na kod pocztowy.

karoka też jego miejsce gdzieś dziwnie pokazuje

A do niego mam 30km

Niezłe wyniki jak tak poczytam to serce rośnie u mnie może nie jest może aż tak dobrze po ostatniej zmianie softu i przejściu na sam pellet ok 30kg pelletu/doba na te ok 100m2 ale to pierwszy sezon i próby dalej trwają:D Początki zawsze są ciężkie....

Panowie ale to wszystko nic dzisiaj byłem wreszcie u mojego niedalekiego sąsiada(ok 17km) który ma RBR-ka i pali owsem i jeżeli ktoś coś pisał o popiele z papierosa to jest właśnie to, tzn nie to bo po fajkach zostają pety a z owsa biały puszek no i spalanie też całkiem przyzwoite

Naprawdę byłem pod wrażeniem no a ten podajnik ciągnący owies zza ściany i sypiący prosto do zasobnika mistrzostwo świata

Pozdrowienia dla Adama

PS Chyba dzisiaj nie będę mógł zasnąć, będę myślał nad zmianami w moim malutkim domku - bo ja też chcę mieć taki podajnik:yes:

keteimj jest tak jak piszesz tylko teraz kociołki mają co robić. Nie polecał bym takiego palenia dla tych którzy grzeją CWU latem. Palenie samym owsem czy pelletami jest trochę nie bezpieczne. Jak kociołek teraz prawie cały czas pracuje to wszystko ok ale jak już zaczyna się na dłuższy czas odstawiać jest ryzyko że żar może się cofnąć szybko do zasobnika i mamy problem. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest mieszanka ziarna czy pellet z groszkiem, popiół nie wiele gorszy a bezpieczniej.

Zależy też wszystko od rynku jaka cena zboża, pellet ładnie poprawia spalanie ale jest też dość drogi i mniej kaloryczny dlatego więcej spalasz.

Na ponad 300 m2 powierzchni RBR o mocy 17 KW ?????? :eek:, to jaką moc RBR-ki na moją powierzchnię 180m2 :bash: chyba 12 kW ?! albo 10 KW? Dom oczywiście ocieplony.

To co napisałeś, rzeczywiście wspaniały wynik. Na 1 m2 w ciągu doby 0,13 kg węgla, jakim węglem palisz?

Witam

Zbigmaz01 bez względu na powierzchnię ma jednak dość małe zapotrzebowanie . Rbr 17 kw radzi sobie świetnie zarówno z budynkiem 80 mm2 jak i 200 m2 na razie mniejszych nie mamy w planie musi powstać mniejszy palnik na razie takiego nie mamy , a stalowe odpadają.

keteimj jest tak jak piszesz tylko teraz kociołki mają co robić. Nie polecał bym takiego palenia dla tych którzy grzeją CWU latem. Palenie samym owsem czy pelletami jest trochę nie bezpieczne. Jak kociołek teraz prawie cały czas pracuje to wszystko ok ale jak już zaczyna się na dłuższy czas odstawiać jest ryzyko że żar może się cofnąć szybko do zasobnika i mamy problem. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest mieszanka ziarna czy pellet z groszkiem, popiół nie wiele gorszy a bezpieczniej.

Zależy też wszystko od rynku jaka cena zboża, pellet ładnie poprawia spalanie ale jest też dość drogi i mniej kaloryczny dlatego więcej spalasz.

Pelet latem to trochę ryzyko ale owies praktycznie nie pali się bez nadmuchu . Osobiście znam kilkunastu naszych klientów którzy palą wyłącznie owsem cały i twierdzą że nie chcą widzieć innego paliwa . Używają odmian przemysłowych jakieś GMO no i sami produkują paliwo.

Dobry wynik ale tą wartość trzeba przeliczyć na m2 lub m3 U mnie na ponad 300 m2 pełny zasobnik (jakieś 115-120kg) starczało do 3 dni przy mrozach od -15 do -20 i też uważam że to dobry wynik. Do tego 6 dorosłych osób i troje moich wnuków w wieku od 11 mies do 6 lat.

:wave::wave:

firmainstalco

Wielkie dzięki za Walentynki.

Jest super :)

:wave::wave:

Nie ma sprawy . Do usług:cool:

Tym lepiej.

Pozdrawiam

To się nazywa pomoc.

Sami i nieproszeni pomogli.

Coraz bardziej mi się to podoba. Potwierdzam dobry wybór kotła i jego producenta.

Chyba przeniosę się do piwnicy.

Naprawdę byłem pod wrażeniem no a ten podajnik ciągnący owies zza ściany i sypiący prosto do zasobnika mistrzostwo świata

:yes:

Jak bym coś takiego miał to nawet na posiłek bym nie musiał wychodzić na górę, zeżarł bym trochę owsa jak koń i popił wodą z pieca i gotowe.

Wielkie dzięki

Na ponad 300 m2 powierzchni RBR o mocy 17 KW ?????? :eek:, to jaką moc RBR-ki na moją powierzchnię 180m2 :bash: chyba 12 kW ?! albo 10 KW? Dom oczywiście ocieplony.

To co napisałeś, rzeczywiście wspaniały wynik. Na 1 m2 w ciągu doby 0,13 kg węgla, jakim węglem palisz?

Dino na twoje 180m ten kociolek bedzie idealny,ja na swoje 140m widze jeszcze spory zapas mocy :yes:

zobaczysz go live to mysle ze i Tobie sie spodoba.Ja jestem b.zadowolony.

No to sipus flaszkę wisisz, hehe

że cię od tej 25-tki odciągnąłem co instalator chciał ci wcisnąć

Dobra ja stawiam.

Może latem będę jechał do Koszarawy to zawitam do ciebie.

Kurde do zbyszka mam 30km i już drugi miesiąc jadę ale dotrę jak się ociepli.

Wodki nie lubie ale piwko zawsze mozemy strzelic :yes::yes::yes:

Dino na twoje 180m ten kociolek bedzie idealny,ja na swoje 140m widze jeszcze spory zapas mocy :yes:

zobaczysz go live to mysle ze i Tobie sie spodoba.Ja jestem b.zadowolony.

Tak wyglądał jak przyjechał

Zdjęcie0186.jpg

A tak po zamontowaniu

Zdjęcie0196.jpg

Na pewno ci się spodoba, a i sama wielkość (małość) cię powali :D

Kurde do zbyszka mam 30km i już drugi miesiąc jadę ale dotrę jak się ociepli.

Ja dalej czekam a flaszka lub browar zawsze u mnie jest, chociaż ostatnio w piwnicy mam za ciepło i muszę kożystać z lodówki :lol2: