Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Z podłączeniem pomp to już chyba instalator da sobie radę.

Ja w temacie elektroniki jestem jak trawa.

Kolego emisb nie strasz. Kupiłem te pompy po to żeby było oszczędnie ale jak mają pracować ciągle to ta oszczędność chyba będzie nijaka.

Właśnie są oszczędne przy pracy ciągłej głównie z termostatami na grzejnikach.To pompa adaptacyjna.Tak z ciekawości ile dałeś za szt?

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z podłączeniem pomp to już chyba instalator da sobie radę.

Ja w temacie elektroniki jestem jak trawa.

Kolego emisb nie strasz. Kupiłem te pompy po to żeby było oszczędnie ale jak mają pracować ciągle to ta oszczędność chyba będzie nijaka.

Właśnie są oszczędne przy pracy ciągłej głównie z termostatami na grzejnikach.To pompa adaptacyjna.Tak z ciekawości ile dałeś za szt?

U mnie ta pompa pracuje różnie od stałej po wyłączona i nic się nie dzieje.W sezonie grzewczym pomiędzy 17 a 21wat przy pracy ciągłej.Nie wszędzie mam termostatyczne głowice na grzejnikach.

U mnie ta pompa pracuje różnie od stałej po wyłączona i nic się nie dzieje.W sezonie grzewczym pomiędzy 17 a 21wat przy pracy ciągłej.Nie wszędzie mam termostatyczne głowice na grzejnikach.

Powierzchnię mam traszkę mniejszą. Alpha obrabia 17 grzejników i podłogówkę w 2 łazienkach i kuchniach. W największe mrozy przy stałej pracy zużycie nie przekraczało 9-10W. Mam jednak głowice na każdym grzejniku plus na podłogówkach.

A do c.w.u masz tez pompę z systemem AUTOADAPT?

Póki co mam standardową LFP 25-40.. Zamierzam jednak zakupić drugą Alphę przed sezonem i ustawić ją na I biegu z pracą non-stop 24H- wtedy pobiera 5W. Chcę w ten sposób podnieść temp powrotu na piecu. Wcześniej myślałem wywalić całkowicie pompę CWU tak by pompa CO obrabiała wszystko. Przekalkulowałem, że hydraulik weźmie niewiele mniej niż nowa pompa - ja hydrauliki nie lubię, więc przeróbki instalacji raczej nie zrobiłbym w swoim zakresie.

Edytowane przez sebsa

Do samego c.w.u nie ma sensu montować pompy z autoadapt, ponieważ tam jest zawsze stały opór przepływu czyli m.in. alpha jest pompą wystarczającą.

Co innego jest w układzie c.o z głowicami termostatycznymi w której opory przepływu są zmienne, wtedy warto zainwestować w pompę np alphe 2 z Autoadapt.

Właśnie wróciłem z Pietrowic Wielkich koło Raciborza.

Wśród wielu wystawców kotłów takich jak GREŃ , HEIZTEHNIK,OGNIWO,LAZAR,PROTECH,ZĘBIEC,TEKLA,i wiele innych nie zabraknie przedstawiciela firmy INSTALCO z kotłem RBR EKOUNIWERSAL :) chętnych więc z okolic Raciborza zapraszamy.

Postaram się zrobić fotorelację bo firm naprawdę ku zaskoczeniu wiele.Wydaje się,że będzie ciekawiej niż w Sosnowcu.

Właśnie wróciłem z Pietrowic Wielkich koło Raciborza.

Wśród wielu wystawców kotłów takich jak GREŃ , HEIZTEHNIK,OGNIWO,LAZAR,PROTECH,ZĘBIEC,TEKLA,i wiele innych nie zabraknie przedstawiciela firmy INSTALCO z kotłem RBR EKOUNIWERSAL :) chętnych więc z okolic Raciborza zapraszamy.

Postaram się zrobić fotorelację bo firm naprawdę ku zaskoczeniu wiele.Wydaje się,że będzie ciekawiej niż w Sosnowcu.

Cześć do kiedy można zobaczyć tego rbr-a w Krzyżanowicach???

Korzystając z chwili czasu dopiszę Wam trochę informacji o RBR z komorą zabudowaną płytami ceramicznymi.

Cała komora jak widać na fotce jest zabudowana płytami ceramicznymi, płyty prasowane i wypalane, montowane w ramkach i klejone na kleju ( 1200 stopni ).

W takich egzemplarzu jak już wspomniałem nie będzie już rusztu awaryjnego co moim zdaniem jest rzeczą niepotrzebną w takim kotle, z resztą z doświadczenia po częstych rozmowach z klientami wszyscy o ruszt pytają tylko nikt z niego nie korzysta albo skorzystał raz i więcej nie zamierza.

jeśli urządzenie ma być bądź co bądź trochę ekologiczne wg. mnie takiego rusztu nie powinno mieć, z resztą ci inwestorzy którzy chcą skorzystać tam gdzie jest możliwość z dopłat np. Niskiej Emisji Spalin są od razu zobowiązani do wyboru kotłów gdzie takiego rusztu niema. kotły z rusztem awaryjnym są od razu dyskwalifikowane z takich dopłat.

Co do kotła niema już w nim deflektora żeliwnego ponieważ powiedzmy sufit komory także jest zabudowany ceramiką, niema też kierownicy spalin.

Rozmawiałem wczoraj z p. Danielem bo jest trochę zapytań o to rozwiązanie.

Rozważa dla "starszych" klientów, już użytkowników kotłów RBR zbudowania takiego zestawu z ceramiką do samodzielnego montażu.

Docięta na wymiar płyty, ponumerowane z instrukcją co i jak.

Jak on zaczął myśleć, to raczej już wymyśli :) to chyba tylko kwestia czasu.

No spadam do roboty :(

A czy nie jest tak że wykładając palenisko szamotem pozbawiamy się tej części energii która wypromieniowuje z paleniska. Szamotowe wykładziny stosuje się tam gdzie trzeba wydłużyć proces spalania i go "spłaszczyć" np w kominkach. W kotłach retortowych proces spalania jest ciągły i nie ma takiej potrzeby.