Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

NIe cudujcie chłopaki, to nie szwajcarski zegarek... zapewnijcie dostęp powietrza do pomieszczeń gdzie macie kotły ,otwórzcie drzwiczki, na samym dole (od popielnika) i uchylcie lekko zasobnik i cześć.Jak zapewnicie dostęp powietrza to wszystko ładnie wyciągnie przez komin- warunek otwarte tylko 1 drzwiczki.

Zjawisko jak najbardziej naturalne, jednak czy nie zeżre kociołków....- no cóż te kropelki nie są bynajmniej wodą destylowaną - sprawdzałem i raczej jest to dosyć agresywna kwaśna ciecz . Po kilkumiesięcznym oddziaływaniu na stal chyba zdąży co nieco uszczknąć, więc warto jakoś ograniczyć to zjawisko.

Dziś spojrzałem do mojego wygaszonego od dwóch tygodni piecyka i takie coś zastałem:

Masakra - to normalne, aż taka kondensacja? Wszystkie drzwiczki były cały czas otwarte.

Ciekawy jestem czy w innych wyłączonych piecykach też to występuje. Można jakoś ograniczyć to zjawisko?

Chyba chociaż nie potrzebuję jeszcze ciągle ciepłej wody to uruchomię piecyk

Wilgotność powietrza wysoka. Zimne scianki kotła i woda się skrapla.

Zapchaj komin i problem zniknie.

Jak zaciąga spaliny z komina to pewnie masz termos. Zrób doprowadzenie powietrza do kotłowni i problem zniknie.

Kiedyś zaciągało - kiedy ogrzewaliśmy niezamieszkany dom. Wszystkie okna i drzwi były szczelnie pozamykane to wentylacja nie działała jak powinna. Teraz ten efekt raczej nie powinien występować..

Potwierdzam słowa adamis z dyskusji z 2008 roku

U mnie aż kapie z biegnących w piwnicy rur od wody (w miejscach niezaizolowanych).

Wydaje mi się, że w lecie, przy zimnej piwnicy ciepłe powietrze jest zaciągane przez komin do kotła i skraplanie gotowe

Przynajmniej tak jest u mnie. Mam nadzieję, że szczelne zamknięcie kotła i zatkanie komina coś pomoże. I chyba dowiem się o tym niedługo bo letnia pogoda nadciąga.

W rodzinie już drugi RBR w czwartek się pojawi.

Dziś spojrzałem do mojego wygaszonego od dwóch tygodni piecyka i takie coś zastałem:

Masakra - to normalne, aż taka kondensacja? Wszystkie drzwiczki były cały czas otwarte.

Ciekawy jestem czy w innych wyłączonych piecykach też to występuje. Można jakoś ograniczyć to zjawisko?

Chyba chociaż nie potrzebuję jeszcze ciągle ciepłej wody to uruchomię piecyk

Ponoć przez posmarowane ścianki ropą nie powstają kropelki, ktoś o tym pisał rok czy dwa temu, może jestem w błędzie... spróbować można :)

Edytowane przez dino49