Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zbyszek! oglądałem Twoją kotłownię, super!!

Szczerze - frapuje mnie ten bufor :o próbuję pojąc po co ten bufor? Dwa lata temu na Targach Poznańskich byłem świadkiem rozmowy dwóch panów na temat bufora, ponoć to oszczędnie mając bufor?

Wszystko co grzeje wodę jest podłączone do bufora, i z niego oddzielnie pobierają odbiorniki. Na forum masz wiele przykładów że są stosowane różne połączenia poprzez zawory n-drożne a u mnie tego niema. Fakt że chciałem coś takiego zastosować bo nie znałem grzania takim piecem, nawet pytałem czy jest to potrzebne i czy będzie lepiej. Nie mam i jestem zadowolony. Żadnych kłopotów z rozdziałem i temperaturami. Można wszystko podłączyć bez żadnych kłopotów i tak samo pobierać.

Samo spalanie to można poczytać bo podawałem.

Nie ma takich obciążeń dla pieca, bo zawsze masz jakiś zapas :yes:

Wszystko co grzeje wodę jest podłączone do bufora, i z niego oddzielnie pobierają odbiorniki. Na forum masz wiele przykładów że są stosowane różne połączenia poprzez zawory n-drożne a u mnie tego niema. Fakt że chciałem coś takiego zastosować bo nie znałem grzania takim piecem, nawet pytałem czy jest to potrzebne i czy będzie lepiej. Nie mam i jestem zadowolony. Żadnych kłopotów z rozdziałem i temperaturami. Można wszystko podłączyć bez żadnych kłopotów i tak samo pobierać.

Samo spalanie to można poczytać bo podawałem.

Nie ma takich obciążeń dla pieca, bo zawsze masz jakiś zapas :yes:

Z upatrywaniem oszczędności w buforze mam rację, przeczytaj

http://ogrzewanie.drewnozamiastbenzyny.pl/bufor-zasobnik-ciepla-w-instalacji-grzewczej/

Zbyszek! ja chyba wproszę się do Ciebie, pozwolić? chciałbym obejrzeć instalację, ten Twój instalator daleko od Ciebie mieszka?

Edytowane przez dino49

Nie jestem fachowcem ale wiem co chcę mieć i jak to ma działać, reszta to czytanie i pytanie.

W moim zamyśle jest jeszcze obniżyć koszty ogrzewania o około .... %

:yes:

Oooo właśnie! spodobało mi się co napisałeś, jesteśmy podobni :yes: Muszę poczytać więcej na temat bufora