Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

UPS czy też listwy przepięciowe mają kategorię zabezpieczenia typu "D".

Aby takie zabezpieczenie zadziałało prawidłowo muszą być po drodze założone zabezpieczenia typu "C" i "B".

Aby te zabezpieczenia prawidłowo zadziałały powinny być wykonane wewnętrzne połączenia wyrównawcze (ekwipotencjalne) i prawidłowe uziemienie.

Zabezpieczenia typu "B" i "C" dobieramy w zależności od typu sieci energetycznej do jakiej jesteśmy podłączeni TN-C, TN-S, TT, TN-C-S.

Pozostają jeszcze do zatrzymania impulsy elektromagnetyczne towarzyszące wyładowaniom atmosferycznym.

Czyli chcesz powiedzieć że nie masz bezpieczników w domu? Prawda jest taka, że osobą którym spaliły się urządzenia w 99% taki UPS by ochronił wiec to co piszesz to dla mnie czcze gadanie i na pewno większe prawdopodobieństwo jest awarii takiego sterownika samego przez się niż spalenia od przepięcia.

Co do softu to ten co ja ściągnąłem był pisany w C# tak mi się zdaje ale jak będę miał więcej czasu to luknę dokładniej :)

Czyli chcesz powiedzieć że nie masz bezpieczników w domu? Prawda jest taka, że osobą którym spaliły się urządzenia w 99% taki UPS by ochronił wiec to co piszesz to dla mnie czcze gadanie i na pewno większe prawdopodobieństwo jest awarii takiego sterownika samego przez się niż spalenia od przepięcia.

Co do softu to ten co ja ściągnąłem był pisany w C# tak mi się zdaje ale jak będę miał więcej czasu to luknę dokładniej :)

A co mają wyłączniki nadpradowe (zwane przez Ciebie bezpiecznikami) do ograniczników przepięć. Andrzej ma rację. Bez właściwie wykonanej instalacji odgromowej oraz właściwie dobranych i zainstalowanych ograniczników, dopinanie listwy przepięciowej(nie mylić z UPS-em) to raczej próba oszukiwania samego siebie

Ja tutaj o żadnej listwie nie piszę tylko o UPSie, i aby spalić urządzenie znajdujące się za nim naprawdę trzeba by się postarać.

Więć jak ktoś pisze

"UPS czy też listwy przepięciowe mają kategorię zabezpieczenia typu "D".

Aby takie zabezpieczenie zadziałało prawidłowo muszą być po drodze założone zabezpieczenia typu "C" i "B".

to dla mnie jest to śmieszne, ponieważ UPS chroni bardzo dobrze urządzenia podpięte, mam w pracy ponad 100 sztuk takich urządzeń i wiem że takie awarie im obce dlatego takie pisanie to tczcze regułki jak pisanie, że najlepszy kocioł na 130m2 to 25kw (czyli wprowadzanie innym zamieszania w głowie) :bash:

Co do listew przepięciowych również chronią ale na pewno nie te do 100zł z marketów (czyli zwykłe przedłużacze) tylko np coś takiego http://allegro.pl/premium-protect-listwa-przepieciowa-8gn-3m-i3263600675.html

Tak jak napisałem nie będę się wymądrzał odnośnie tego na czym się nie znam.

Używam UPSa 6-ty rok i na razie żadna krzywda nie spotkała moich sterowników.

Powiem że w tym co pisze prz3kus też coś jest, ze dwa lata wstecz przechodziła burza a nikogo nie było w chacie.

Po przyjściu z pracy usłyszałem zza ściany piszczenie, bujnąłem się do kotłowni bo stamtąd było słychać i był to dźwięk wydobywający się z UPSa.

Wywaliło tylko z tyłu taki bezpiecznik automatyczny, po wciśnięciu sterownik wystartował od strzału.

Myślę że gdyby nie UPS sterownik poszedłby się kochać :)

Gość mark3k

Masz rację co do UPS-a - chroni bardzo dobrze ale tylko po sieci zasilającej (230V AC).

Nie chroni jednak od indukującego się napięcia (dużego napięcia w bardzo krótkim czasie - szpilki napięciowe) w czasie wyładowania. Im bliżej wyładowanie tym wyższe napięcie. I nie ma znaczenia czy sprzęt a konkretnie chodzi mi o ethernet jest włączony do sieci zasilającej czy nie jest.

Sprawdzone organoleptycznie - router + modem wyłączony z zasilania, po wyładowaniu i to nie takim bezpośrednim uszkodzony i modem i router. Moja wina - nie wypiąłem kabelków RJ11 i RJ45 z modemu i routera. Efekt końcowy - wymiana sprzętu.

Oczywiście dobre zabezpieczenie sieci 230V AC przed przepięciami jak najbardziej wskazane i zalecane.

Pozdrawiam.

PS: dobre UPS-y (droższe) mają także zabezpieczone przed pprzepięciami porty RJ11 i RJ45 tzw. przelotowe. I to jest dobre rozwiązanie sprzętowe.

Gość Novy!
Eee, bo się pobijecie zaraz :)

Niechcący chyba wywołałem małą wojenkę.

Proponuję żeby przenieść się do jakiegoś wątku o awaryjnym zasilaniu kotłów CO.

Dawno temu chyba założyłem taki bo było dużo zapytań.

Panie Wieśku!

Chcąc zmienić temat chciałbym zapytać o ...RBR-a właśnie i...kierownicę spalin...

Dla tych co nie wiedzą (chyba nie ma już takich ;) ) odkąd pozbyłem się kotła OEP 25kW (e tam ze skrótami,pozbyłem się kotła Ogniwo Eko Plus 25kW) -mój priv murator ożył :)

Każdy kto pisze chce wiedzieć dlaczego itd.Są i tacy co mają sporą wiedzę i pytają o ..właśnie kierownicę spalin.

Co się stanie jak wylot spalin zostanie zasypany ,bo wyjedziemy,zapomnimy opróżnić szufladę z popiołem..Własnie co się stanie...:)

O ile mnie to nie dotyczy,wyjaśniam dlaczego-Ogniwo nauczyło mnie dwóch rzeczy.

1.Często wybierać popiół.

2.Nie zaglądać do paleniska-bo i tak bez względu na ustawienia pali się tak samo he he.No ale aby tego doświadczyć potrzeba było sporo czasu.BTW powinni mi oddać za zepsuty wzrok i okulary :) :)

No i dobrego sąsiada mieć ...albo alternatywne źródło ciepła.

Panie Wieśku ja się nie znam i nie boję sławetnej już "kierownicy spalin"..a może Pan im odpowie..

Z góry dziękuję.

P.S.

Jurto odpalamy RBR-a u brachola,z podniety nie może spać bidul,instalator z resztą tez nie śpi...Za mały piec ,gado ;)

Kiedy mój się zrobi?

Miało miejsce L.P. ;)

Edytowane przez Novy!

Odpowiadałem na to pytanie ja i grześ kilka stron wcześniej :)

Ale co mi tam :)

Nie słyszałem o takim przypadku ale gdyby już to czujnik temp. spalin nie wskaże wzrostu temp. spalin i wywali alarm wygaszenia kotła.

Skutkuje zatrzymaniem podajnika i pracy dmuchawa oraz przejściem w tryb ręczny.

To tak w skrócie.

A tak w ogóle to Ty przecież nie będziesz miał tej kierownicy, chyba że się o brata martwisz że na kotle odleci hehe.

A dla informacji pamiętasz jak byłeś ? góra dalej nie czyszczona :)

Oskrabałem z tydzień temu komorę na odpier... i ruszyłem wajchą ze 3 razy.

Mogłem tego nie ruszać bo znowu spaliny po 70 czy 80 stopni, nie dość że pyknie 3 razy na dobę to jeszcze takie spaliny ale w kotle i kominie dalej sucho.

Brat niech się wyśpi bo na oblewaniu zaśnie :)

Gość Novy!
A tak w ogóle to Ty przecież nie będziesz miał tej kierownicy, chyba że się o brata martwisz że na kotle odleci hehe.

A dla informacji pamiętasz jak byłeś ? góra dalej nie czyszczona :)

Oskrabałem z tydzień temu komorę na odpier... i ruszyłem wajchą ze 3 razy.

Mogłem tego nie ruszać bo znowu spaliny po 70 czy 80 stopni, nie dość że pyknie 3 razy na dobę to jeszcze takie spaliny ale w kotle i kominie dalej sucho.

Brat niech się wyśpi bo na oblewaniu zaśnie :)

Ja i martwienie?Panie Wieśku bez jaj,po Ogniwie życie jest miłe i proste,tak jak przed nim.

Niech Pan uwierzy (nie chcę podawać nicków) chłopaki mnie pokochali na koniec he he, walą z pytaniami ostro(trochę mi to imponuje ;) ).Jak bym się bał to nigdy nie zawracałbym Panu głowy.

Mój brat już jest zadowolony,a jutro będzie bardzoooo...

Gość Novy!
A i ja będę jeszcze bardziej jak pan do niego dołączy i tak pozostanie :)

Jestem bardzo ciekaw tej ceramiki w komorze spalania,piękna sprawa.Obędzie się bez kapliczek itd.I pewnie ma to wpływ na sprawność samego kotła?

Panie Wieśku!

Chcąc zmienić temat chciałbym zapytać o ...RBR-a właśnie i...kierownicę spalin...

...

Co się stanie jak wylot spalin zostanie zasypany ,bo wyjedziemy,zapomnimy opróżnić szufladę z popiołem..Własnie co się stanie...:)

...

Nic się nie stanie :)

Półtora zasobnika puszczone przez podajnik i nic. Popiół był równo z koroną a przy wybieraniu ciężko było wyciągnąć szufladę i nic się nie kopciło ani żadnego smrodu. Nie był to jeden raz a kilka z rzędu.

Jedynie co to po wybraniu popiołu spadła temp. podajnika :p