Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Nic się nie stanie :)

Półtora zasobnika puszczone przez podajnik i nic. Popiół był równo z koroną a przy wybieraniu ciężko było wyciągnąć szufladę i nic się nie kopciło ani żadnego smrodu. Nie był to jeden raz a kilka z rzędu.

Jedynie co to po wybraniu popiołu spadła temp. podajnika :p

Widzę że przeszedłeś na mój system opróżniania całkowicie.

To system dla wygodnych a przede wszystkim leniwych hehe

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

System dla leniwych to mam ja :p

Kol NOVY tak coś czuję,że bijesz do mojej kapliczki?

A tak w ogóle to napisz więcej z kim ile czasu przegadałeś i pisałeś zanim podjąłeś decyzję o wyborze.

Gość Novy!

Panowie co z opałem,rankingowo (wg.Suspensera) opał Byków wesoła Rules.Miałem kilka worków na koniec zimy tego opału.Powiem tak.

Spiekalność i popiół -taki jak Kazimierz Julisz

Moc,taka jak Pieklorza.

Torpeda.

Tylko czy teraz maja to samo na składzie to nie wiem.znam tych ludzi.Są ok,jak dostałem partie Pieklorza z taka spiekalnością że nie dało rady palić to sami zabrali bez szemrania.Jeszcze pytali czemu wczesniej nie dzwoniłem.Kolesie są ok.Nie chcą powiedzieć co to jest,piszą że Wesoła.Ja na lato biorę od nich ruski opał,maja spoko.Ma troszkę mniej popiołu od czecha(który maja i tak b.dobry) ale 770pln mogę zapłacić za opał od lata aż do późnej jesieni.

Edytowane przez Novy!

Gość Novy!

Kol NOVY tak coś czuję,że bijesz do mojej kapliczki?

A tak w ogóle to napisz więcej z kim ile czasu przegadałeś i pisałeś zanim podjąłeś decyzję o wyborze.

Minetu wiesz co powiem ci szczerze tak.Przez ostatnie dwa lata nie siedziałem w kotłowni czytając fora internetowe.Niewiedza w temacie doboru kotła i to czym się kierowałem czytając o kotle jaki miałem ,doprowadziła mnie do wydania sporej dawki pieniędzy.Pieniędzy na które ciężko pracuję wraz z żoną od momentu jak wróciłem do Polski.Instalator (kolega) zafundował mi masakrę.Tym razem obliczyłem sobie sam parametry kotła jaki powinienem kupić.Przyjąłem że nie można liczyć zapotrzrebowania w ciepło na podstawie kilku,kilkunastu dni mrozów (ujemnych temp.) w moim regionie.Doszedłem do wniosku że przy takiej modernizacji budynku jaki kupiłem i szybkości zmian termoizolacyjnych (wymiana stolarki okiennej,drzwi,ocieplenie stropodachu) w jakich jestem w trakcie pozwoli mi na zastosowanie właśnie takiej mocy kotła.A póki tego nie uczynię w 100% to i tak (w razi gdyby kocioł jaki wybrałem) w razie bardzo zimnych dni,tygodni -mogę dogrzewać się systemem klimatyzacji jaki posiadam.Uwierz,i tak będę na plus biorąc cały bilans sezonu.

Pomogłeś Ty,przede wszystkim-VERB,rajmund -choć i tak nie wierzy,Pan Wiesław.Kurcze u mnie w okolicy Pan Wiesław byłby Bogiem,nie chce zarobić na większym kotle...Co za gość ;)

Ja nie jestem z kolesi w czystych rękawiczkach.Przez 8 lat za granicą pracowałem w ciężkiej budowlance.Teraz chcę mieć spokój.

Pozdrawiam

Edytowane przez Novy!

Prz3kus aby Twe następne wypowiedzi nie były śmieszne, proponuje Ci takie małe ABC dla przedszkolaków o ochronie przed przepięciami.

http://www.schneider-electric.pl/documents/electricians/brochures/P_Ochrona_przeciwprzep_PD4PLKATKT28210.pdf

Spoko podsumuje tylko tak twoją wypowiedz: "Nie kupujcie upsa za 400zł poniez pomimo ze zadziala w 99% to jest szansa jedna na milion ze walnie wam wyładowanie zaraz w kabel przy domu"

Podobny przykład "Wez kocioł 25KW bo może w ciągu 10 lat przyjdzie mróz -40C i co zrobisz"

W normalnym budownictwie trafienie takiego wyładowania to jak wygranie kilka baniek w totolotka więc wasze reguły są dalekie od prawdziwej rzeczywistości, jeżeli ktoś ma takie problemy to niech lepiej ściągnie te druty z dachu :)

Więcej już nie będę tutaj spamował na ten temat, wyraziłem tylko swoje zdanie że UPS jak najbardziej warto stosować jak i dla podtrzymania tak i zabezpieczania śmiało piecyk może pracować w burzowe dni.

Pozdrawiam i mam nadzieje, że Pan Andrzej_M się na mnie nie obraża nie chce z nikim wchodzić na wojenną drogę ;)

Minetu wiesz co powiem ci szczerze tak.Przez ostatnie dwa lata nie siedziałem w kotłowni czytając fora internetowe.Niewiedza w temacie doboru kotła i to czym się kierowałem czytając o kotle jaki miałem ,doprowadziła mnie do wydania sporej dawki pieniędzy.Pieniędzy na które ciężko pracuję wraz z żoną od momentu jak wróciłem do Polski.Instalator (kolega) zafundował mi masakrę.Tym razem obliczyłem sobie sam parametry kotła jaki powinienem kupić.Przyjąłem że nie można liczyć zapotrzrebowania w ciepło na podstawie kilku,kilkunastu dni mrozów (ujemnych temp.) w moim regionie.Doszedłem do wniosku że przy takiej modernizacji budynku jaki kupiłem i szybkości zmian termoizolacyjnych (wymiana stolarki okiennej,drzwi,ocieplenie stropodachu) w jakich jestem w trakcie pozwoli mi na zastosowanie właśnie takiej mocy kotła.A póki tego nie uczynię w 100% to i tak (w razi gdyby kocioł jaki wybrałem) w razie bardzo zimnych dni,tygodni -mogę dogrzewać się systemem klimatyzacji jaki posiadam.Uwierz,i tak będę na plus biorąc cały bilans sezonu.

Pomogłeś Ty,przede wszystkim-VERB,rajmund -choć i tak nie wierzy,Pan Wiesław.Kurcze u mnie w okolicy Pan Wiesław byłby Bogiem,nie chce zarobić na większym kotle...Co za gość ;)

Ja nie jestem z kolesi w czystych rękawiczkach.Przez 8 lat za granicą pracowałem w ciężkiej budowlance.Teraz chcę mieć spokój.

Poizdrawiam

Powiedzmy,że w mojej ja jestem i mówią to samo a nawet gorzej bo za małe kotły im "wciskam" i krzywo na mnie patrzą.Mógłbym zarobić o wiele więcej tylko po co? Aby się droczyć z klientem do końca funkcjonowania jego kotła?Trochę z kol VERB przesiedzieliśmy nad Twoim kotłem i nie ukrywam,że ręce opadały.

Gość Novy!
Powiedzmy,że w mojej ja jestem i mówią to samo a nawet gorzej bo za małe kotły im "wciskam" i krzywo na mnie patrzą.Mógłbym zarobić o wiele więcej tylko po co? Aby się droczyć z klientem do końca funkcjonowania jego kotła?Trochę z kol VERB przesiedzieliśmy nad Twoim kotłem i nie ukrywam,że ręce opadały.

Panowie,dzięki piękne.Wam ręce opadały on line a mnie on real.Tyle razy pisałem że to nie moja wina,naprawdę nie raz śmierdziałem spalinami gorzej niż palacz w EC.I co z tego?Gdyby przeniosło się to na wyniki,spoko.Wszystko wymaga czasu ,a tak straciłem czas i kasę.Tego Ogniwie nie zapomnę nigdy.Zawsze napisze prawdę,tak jak było.Napiszę zaraz po podłączeniu nowego kotła.Nie mam nic do ukrycia,nawet jeśli się pomyliłem w obliczeniach.Uwierz,własna pomyłka mniej boli niż czyjaś-o wiele bardziej kosztowna i bardziej boli :)

Pozdrawiam.

Edytowane przez Novy!

Obym się mylił, jestem tylko człowiekiem.

Całkiem niedawno miałem przypadek podobny do Twojego.Pojechałem na serwis.Gościu przy mnie do pieca kopał.Poprosiłem aby przyjechał instalator i po jego przyjeździe zasugerowałem 3 zmiany,dwie związane z instalacją a jedną z ........ tego tutaj nie napiszę.Ale gościu przyjechał do mnie 70km po dwa worki, na 3 dzień jak skończył instalator na jego Twarzy widziałem zadowolenie.Tak więc nie chwalmy dnia przed zachodem słońca.

Wierzę,że RBR sobie poradzi jeżeli to jest tylko wina kotła.

Gość Novy!
Obym się mylił, jestem tylko człowiekiem.

Całkiem niedawno miałem przypadek podobny do Twojego.Pojechałem na serwis.Gościu przy mnie do pieca kopał.Poprosiłem aby przyjechał instalator i po jego przyjeździe zasugerowałem 3 zmiany,dwie związane z instalacją a jedną z ........ tego tutaj nie napiszę.Ale gościu przyjechał do mnie 70km po dwa worki, na 3 dzień jak skończył instalator na jego Twarzy widziałem zadowolenie.Tak więc nie chwalmy dnia przed zachodem słońca.

Wierzę,że RBR sobie poradzi jeżeli to jest tylko wina kotła.

Ja mam prosty układ CO i jedna pompa. Kocioł na olej dawał radę,miał gabaryty pudełka zapałek w porównaniu z Ogniwem.Pisałem powyżej,jestem przygotowany na jakieś tam ale,dobry i kaloryczny opał w razie mrozów mu zapodam.Bez histerii,damy radę.

Witam a ja mam pytanko ... dla znawców tematu a mianowicie gdy kocioł Ogniwa 25kw zachodzi sadza to gdyby ktoś zamienił go na Rbr 23kw to piec byłby czysty i wolny od sadzy??...Czy problem jest tylko w wielkości pieca? czy aż taka różnica jest w jakości dopalania?..Nie atakuje nikogo tylko ciekawosc... Edytowane przez wuwok

Witam a ja mam pytanko ... dla znawców tematu a mianowicie gdy kocioł Ogniwa 25kw zachodzi sadza to gdyby ktoś zamienił go na Rbr 23kw to piec byłby czysty i wolny od sadzy??...Czy problem jest tylko w wielkości pieca? czy aż taka różnica jest w jakości dopalania?..Nie atakuje nikogo tylko ciekawosc...

Przy takich wielkościach kotła zakładam że masz większy dom od mojego lub Minertu lub chrisa. Mój za bardzo nie ma co robić, ale sadzę mam wtedy jak mam za mało powietrza do spalania. W twoim przypadku może ten kocioł jest "troszkę" za duży?

Akurat to pytanie z ciekawości!! Fakt piecyk 25kw będzie kupowany ale dom ma wymiary 16x10+10x10+10x10..czyli okolo 360m2 po podłogach. Stare budownictwo z lat 90tych . Ściany na półtora pustaka nie ocieplone ..aha i w górach mieszkamy.

ja mam na 160m2 użytkowej 16 oe ale będę go zmniejszał- palnik z ciekawości [jedna podkówkę ujmę i się zobaczy] domek mam dobrze ocieplony [ściany 15cm grafit,fundament 10cm twardego styr,skosy murowane z pustaka i 25cm styropianu..płyta ostatnia 2 warstwy betonu i miedzy tym 15cm styro

Edytowane przez wuwok

Akurat to pytanie z ciekawości!! Fakt piecyk 25kw będzie kupowany ale dom ma wymiary 16x10+10x10+10x10..czyli okolo 360m2 po podłogach. Stare budownictwo z lat 90tych . Ściany na półtora pustaka nie ocieplone ..aha i w górach mieszkamy.

ja mam na 160m2 użytkowej 16 oe ale będę go zmniejszał- palnik z ciekawości [jedna podkówkę ujmę i się zobaczy] domek mam dobrze ocieplony [ściany 15cm grafit,fundament 10cm twardego styr,skosy murowane z pustaka i 25cm styropianu..płyta ostatnia 2 warstwy betonu i miedzy tym 15cm styro

Mój z lat 30 ubiegłego wieku i o wym. 18,5x10,5 piętrowy i 1/2 podpiwniczony. Po podłogach 320m2. Kocioł nie specjalnie ma co robić.

Gość Novy!
Witam a ja mam pytanko ... dla znawców tematu a mianowicie gdy kocioł Ogniwa 25kw zachodzi sadza to gdyby ktoś zamienił go na Rbr 23kw to piec byłby czysty i wolny od sadzy??...Czy problem jest tylko w wielkości pieca? czy aż taka różnica jest w jakości dopalania?..Nie atakuje nikogo tylko ciekawosc...

Problem nie tkwi jedynie w wielkości kotła.Jest wiele innych czynników (np.nadmuch) ale jedno jest pewne. Duży wpływ ma ...budowa komory spalania i sam palnik.Przed wyborem poczytaj wypowiedzi a propos sadzy na wątku:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus/page421

kilka ostatnich postów jest wypowiedziami użytkowników Ogniwa i ich problemów z sadzą ,krótko mówiąc z częstym czyszczeniem kotła,co nie jest miłym zajęciem w tym kotle :)Oj nie.

BTW,poczytaj forum ES,jest tam wielu zadowolonych z Ogniwa (w 100% są to kotły 16kW) i kilku niezadowolonych (kotły 25kW) pomijam zbanowanych,tam nie można mówić źle o kotłach Ogniwa odkąd zasiedzieli się tam panowie "z" ale nie to chciałem powiedzieć.

Ci zadowoleni w 100% mają nowe,dobrze ocieplone domy-w takich domach nie ma problemu,ogrzejesz się nawet zapałkami.

Ci niezadowoleni mają nieocieplone domy a w takim przypadku jakość i sprawność kotła ma kolosalne znaczenie...

Celowo pomijam fakt przerdzewiałego kotła kolegi VERB-a.Jedna jaskółka wiosny nie czyni ale ja widziałem swój kocioł przed sprzedażą....

Polecam lekturę tego wątku http://esterownik.pl/forum/posty,1031/sadza-w-kotle-wiem-bylo-ale-rozwiazania-dalej-brak jest właśnie o Ogniwie,okazuje się że nawet 10kW ma problemy z sadzą więc moja teoria że ten problem mają wszystkie OEP zdaje się potwierdzać....

Edytowane przez Novy!

Panowie, szybkiej pomocy potrzebuję. Nie mam możliwości podłączenia przewodem zasilania pompy w podłogówce od sterownika. Czy ktoś się spotkał z jakimś bezprzewodowym zasilaniem, w którym nadajnik i odbiornik podłączałoby się do zasilania 230V bez kabla między nimi, a tylko sygnał bezprzewodowy z nadajnika załączałby zasilanie w odbiorniku? Idea jest taka, że nadajnik podłączam do wyjścia zasilania podłogówki w sterowniku a odbiornik 10 m dalej w domu. Do odbiornika podłączona byłaby pompa podłogówki. System działałby w ten sposób, że załączenie zasilania w sterowniku zostałoby odczytane przez podłączony nadajnik, który to następnie przekazałby bezprzewodowo sygnał do odbiornika że ten również ma załączyć zasilanie na pompę. Pompa byłaby zasilana do czasu otrzymania sygnału z nadajnika, że zasilanie zostało wyłączone przez sterownik.

Wiem, że można byłoby to zrobić z elementów dzwonka bezprzewodowego, ale sęk w tym, że nie chciałbym by sygnał zasilania był cały czas podawany, chodzi raczej o taki pik, który załączyłby zasilanie i o następny pik, który rozłączyłby zasilanie.

Czy macie jakiś pomysł w tym zakresie?

Edytowane przez Czerny
Ortografia :-)

Panowie, szybkiej pomocy potrzebuję. Nie mam możliwości podłączenia przewodem zasilania pompy w podłogówce od sterownika. Czy ktoś się spotkał z jakimś bezprzewodowym zasilaniem, w którym nadajnik i odbiornik podłączałoby się do zasilania 230V bez kabla między nimi, a tylko sygnał bezprzewodowy z nadajnika załączałby zasilanie w odbiorniku? Idea jest taka, że nadajnik podłączam do wyjścia zasilania podłogówki w sterowniku a odbiornik 10 m dalej w domu. Do odbiornika podłączona byłaby pompa podłogówki. System działałby w ten sposób, że załączenie zasilania w sterowniku zostałoby odczytane przez podłączony nadajnik, który to następnie przekazałby bezprzewodowo sygnał do odbiornika że ten również ma załączyć zasilanie na pompę. Pompa byłaby zasilana do czasu otrzymania sygnału z nadajnika, że zasilanie zostało wyłączone przez sterownik.

Wiem, że można byłoby to zrobić z elementów dzwonka bezprzewodowego, ale sęk w tym, że nie chciałbym by sygnał zasilania był cały czas podawany, chodzi raczej o taki pik, który załączyłby zasilanie i o następny pik, który rozłączyłby zasilanie.

Tutaj to taniego rozwiązania nie znajdziesz. Rozkopanie (kanałek wąski i niegłęboki) chodnika czy trawnika nie wchodzi w grę? Takie położenie kabla byłoby najtańsze.

A ten prąd skąd weźmiesz.Powagi trochę to nie pliki tylko napięcie.

Moje 320m2 ogrzewało 24kW a teraz ogrzewa 17kW Jak by był trochę mniejszy to by było ok chciałem zaryzykować 11kW ale uznałem,że to by już była lekka przesada.Masz dom nie wiele większy od mojego i nie ocieplony i to ma duże znaczenie.W Twoim przypadku obstawał bym przy większym niż 17kW.

Może zbyt skrótowo to przekazałem, ale oczywiście prąd jest zarówno po stronie nadawczej jak i odbiorczej. Chodzi więc o bezprzewodowe sterowanie przekaźnikiem, który załączałby pompę,

Poczytaj tutaj: http://www.fif.com.pl/produkt/1247/1254

Może czegoś takiego szukasz.

Do tego jakiś stycznik pod eCoala co by sterował tym przyciskiem.

Edytowane przez bobasxx